Care sunt ţările cu cele mai mari salarii din Europa şi cât de accesibile sunt pentru români - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Utimii 30 de ani au însemnat pentru mulţi dintre români libertatea de a spune ceea ce gândesc, dar şi libertatea de a munci oriunde îşi doresc. Mirajul salariilor mari din afara graniţelor României a trimis peste hotare milioane de conaţionali, iar mulţi dintre ei au decis să şi rămână acolo. Mirajul este şi în prezent destul de puternic, doar că acum nu doar potenţialele venituri îi atrag pe români în alte ţări, ci şi dorinţa de a trăi în state ce oferă şi garantează mai mult cetăţenilor lor, de la sisteme de educaţie şi sănătate până la asigurări şi birocraţie. Dar, în mod evident, orice decizie de relocare se ia şi în funcţie de veniturile obţinute şi cum mulţi aleg să rămână pe continentul european, am făcut o listă cu cele mai mari salarii din Europa.

Cele mai mari salarii din Europa – Luxemburg

Luxemburgul nu este doar una dintre cele mai bune ţări în care poţi trăi, conform statisticilor, ci şi ţara cu cel mai mare salariu minim prevăzut din întreaga lume. 2.142 de euro este câştigul minim pe care îl poţi avea dacă ajungi să munceşti în Marele Ducat, iar salariul mediu net este aproape dublu, 4.200 de euro. Al doilea cel mai mic stat al Uniunii Europene este însă destul de aglomerat cu cei 500.000 de locuitori pe numai 2.500 de kilometri pătraţi, deci este o provocare să găseşti acolo un job. Mai mult, înainte să ne îmbătăm cu apă rece şi să ne grăbim să ne mutăm acolo, e bine să luăm în considerare şi că în Luxemburg costurile vieţii sunt comparabile cu salariile, adică extrem de ridicate, ceea ce nu mai transformă acel salariu minim într-un venit atât de atractiv.

Cele mai mari salarii din Europa – Olanda

Olanda stă şi ea foarte bine la acest capitol, aici salariul minim prevăzut fiind de aproape 1.700 de euro pentru angajaţii cu vârste de peste 21 de ani şi contracte de muncă care pot varia de la 36 la 40 de ore pe săptămână. Salariul minim este ajustat de către guvern de 2 ori pe an, la 1 ianuarie şi 1 iulie. Salariul mediu este de 2.800 de euro brut, dar trebuie ţinut cont de faptul că salariile pot varia foarte mult în funcţie de vârstă, experienţă, domeniu de activitate şi numărul efectiv de ore lucrate pentru că, da, aici se plăteşte absolut orice oră în plus faţă de cele specificate în contractul de muncă. Atenţie însă şi la taxele care sunt de plătit! E bine să ştiţi şi cu câţi bani rămâneţi după ce se achită toate acestea, la salariul mediu de mai sus fiind de aproximativ 600 de euro.

Cele mai mari salarii din Europa – Irlanda

Pe locul trei al celor mai mari salarii minime în Europa regăsim o ţară mai puţin căutată de către români când vine vorba de munca peste hotare, dar care are multe de oferit dacă te obişnuieşti cu vremea foarte ploioasă. Mai mult, cu excepţia capitalei Dublin, unde e mai provocator să găseşti o chirie ieftină, în rest acest lucru nu îţi va pune mari probleme. Revenind la salariu, în Irlanda venitul minim prevăzut prin lege este de 1.656 de euro, în timp ce un salariu mediu ajunge la 3.700 de euro. Pe lângă banii primiţi lunar un alt mare avanataj aici este legat drepturile angajaţilor, care sunt extrem de bine stabilite şi, mai ales, respectate.

Cele mai mari salarii din Europa – Belgia

Cel de-al patrulea salariu minim din Uniunea Europeană se regăseşte într-o ţară găsită destul de atractivă de către români, mai ales cei care beneficiază de studii superioare şi pot accede la un loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit. 1.594 de euro este salariul minim prevăzut, dar dacă vorbim de salariu mediu, acesta este de 2.000 de euro, dar poate creşte substanţial în funcţie de regiunea în care munciţi şi de activitatea pe care o veţi avea de făcut. Şi taxele sunt însă substanţiale şi cu cât creşte salariul, cresc şi ele. Dacă ajungi să câştigi peste 3.300 de euro, de exemplu, şi taxele vor ajunge la 50%. Acesta este însă considerat unul dintre puţinele dezavantaje din această ţară, plus că toate aceste taxe facilitează accesul la sisteme de sănătate şi educaţie foarte bune.

Cele mai mari salarii din Europa – Germania

Ţara care a reprezentat zeci de ani un miraj pentru românii care au ales să se mute peste hotare şi încă este una dintre alegerile preferate are şi unul dintre cele mai mari salarii minime din Uniunea Europeană, 1.557 euro. Mai mult, aici se aplică acest salariu minim şi muncitorilor sezonieri, fie că vorbim de lucrul în domeniul hotelier sau alimentaţie publică. Venitul mediu brut este dublu, de 3.000 de euro, iar taxele pot ajunge şi la 1.000 de euro în funcţie de clasa de impozitare a angajatului, ce depinde de mai mulţi factori precum starea civilă, numărul de copii aflaţi în îngrijire sau statutul de părinte singur şi multe altele. Ca peste tot, salariul poate varia extraordinar de mult în funcţie de domeniul de activitate şi zona în care munceşti.

Este important de ştiut şi că 6 state din Uniunea Europeană nu au stabilit prin lege un salariu minim, iar în cele mai multe dintre ele nivelul de trai este dintre cele mai bune. Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia sunt statele care nu garantează prin lege un venit minim şi asta, spun specialiştii, este pentru că se consideră că nu este rolul statului să intervină în economia privată şi că piaţa muncii este cea care trebuie să regleze nivelul salariilor.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO