Cât costă o grădiniţă privată şi de ce aleg mulţi dintre părinţi această variantă pentru copiii lor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cât costă o grădiniţă privată şi de ce aleg mulţi dintre părinţi această variantă pentru copiii lor

În ceea ce priveşte taxa de şcolarizare, diferenţele de preţ pot fi colosale. Printre cele mai mici preţuri sunt cele care pornesc de la 2.000 de euro pentru un an de grădiniţă, dar există şi instituţii care ajung la preţuri de 16.000 de euro pentru un an de şcolarizare în sistem preşcolar. Sigur, în acest caz vorbim, în general, de...
Share this article

Ultimii ani au adus o creştere constantă a numărului de copii înscrişi într-un sistem de învăţământ privat în defavoarea celui de stat. Iar cele mai mari creşteri sunt în sistemul preşcolar, unde numărul grădiniţelor particulare este mai mare de la an la an. În numai 10 ani, între 2006 şi 2016, numărul unităţilor de învăţământ private din România aproape s-a dublat, iar în 2017, în capitală numărul grădiniţelor private îl depăşise deja pe cel al grădiniţelor de stat. Cea mai mare îngrijorare a celor care vor să îşi ducă copilul în sistemul privat este legată de costuri. Am căutat să vedem cât costă o grădiniţă privată şi care sunt avantajele şi eventualele dezavantaje ale sistemului privat preşcolar în comparaţie cu cel de stat.

La ce costuri să te aştepţi dacă vrei să îţi duci copilul la o grădiniţă privată

Spaţiile super aglomerate, metodologia învechită şi programul scurt sunt principalele motive care îndeamnă mulţi dintre părinţi să evite sistemul de învăţământ preşcolar de stat şi să caute o alternativă în sistemul privat. Iar ultimii ani au adus multiple variante din care să poţi alege. Deşi am fi tentaţi să credem că proximitatea este cea care contează în principal în alegerea unei grădiniţe private, în fapt alţii sunt factorii principali de decizie: programul educaţional oferit de respectiva unitate de învăţământ şi, desigur, costurile pe care le implică. Pentru că în ciuda aparenţelor, cei mai mulţi dintre cei care aleg învăţământul privat nu sunt persoane cu venituri peste medie, ci sunt oameni care fac eforturi financiare ca să le ofere copiilor un mediu plăcut şi potrivit cu înclinaţiile lor.

Preţurile sunt extrem de variate în cazul grădiniţelor private, însă cele mai multe folosesc acelaşi sistem de calcul: taxa de şcolarizare – cu plată lunară, trimestrială sau anuală, la care se adaugă preţul mesei, care variază între 15 şi 21 de lei pe zi. În mod firesc, dacă anunţaţi din timp lipsa copilului în anumite zile de la grădiniţă, taxa pentru masă va fi scăzută din factura ulterioară.

Apoi, taxa de şcolarizare variază şi ea în funcţie de programul pentru care optaţi. În general există program scurt, până la ora 12 şi fără masa de prânz, program mediu – până la ora 16 sau 17 şi program prelungit, care poate însemna că cel mic poate rămâne la grădiniţă până la ora 18 sau 19, unele instituţii oferind chiar program până la ora 20.

Iar în ceea ce priveşte taxa de şcolarizare, diferenţele de preţ pot fi colosale. Printre cele mai mici preţuri sunt cele care pornesc de la 2.000 de euro pentru un an de grădiniţă, dar există şi instituţii care ajung la preţuri de 16.000 de euro pentru un an de şcolarizare în sistem preşcolar. Sigur, în acest caz vorbim, în general, de şcoli internaţionale cu renume care oferă şi programe pentru copiii de grădiniţă.

În ultimii ani, la aceste costuri a fost adăugată o taxă suplimentară care însă nu este percepută de toate grădiniţele particulare – aşa-numita taxă de rezervare, cea care vă garantează blocarea locului pentru copil. Şi aici preţurile pot varia de la 50 la 200 de euro.

Avantajele unei grădiniţe private

Principalul avantaj în cazul în care optaţi pentru cursurile unei grădiniţe private este legat de numărul copiilor din fiecare grupă. Aici nu veţi regăsi aglomeraţia din grădiniţele de stat, ci grupele sunt limitate la 10-15 copii astfel încât educatorii să poată avea capacitatea de a se ocupa de fiecare în parte, pentru a-i putea ghida şi a observa evoluţia acestora. În plus, mulţi dintre educatori sunt adepţii unor măsuri de predare adaptate la timpurile noastre, apropierea dintre ei şi copii se face mult mai uşor, iar învăţarea se face prin joacă.

Un mare avantaj pentru părinţi, mai ales pentru cei care nu beneficiază de ajutorul unor bunici sau altor persoane din familie, este faptul că grădiniţele particulare au program prelungit, unele ţin deschis chiar şi până la 7-8 seara şi ţin deschis şi în perioada vacanţelor, spre deosebire de cele de stat. Multe dintre ele oferă şi activităţi opţionale care mai de care mai diverse, menite să faciliteze copiilor descoperirea unor talente sau interese. Un alt punct de interes pentru mulţi dintre părinţi este supravegherea video, lucru ce le oferă acestora un confort legat de modul în care se comportă angajaţii respectivei instituţii cu copiii lor, dar şi cu felul în care se adaptează copilul la respectivul grup.

Multe dintre grădiniţele particulare oferă şi posibilitatea de a primi copii mai mici de 3 ani, formând aşa-numitele grupe de creşă unde cei mici au parte de o îngrijire, supraveghere şi un program adaptat vârstei lor micuţe. Deasemenea, scăpaţi şi de grija achiziţionării de rechizite, caiete de lucru sau produse de igienă, acestea fiind acoperite deja de preţul plătit pentru accesul în grădiniţă.

Dezavantajele unei grădiniţe private

Înainte de toate trebuie să verificaţi dacă grădiniţa pe care o vizaţi este autorizată sau acreditată. Puteţi face acest lucru foarte simplu, cu o vizită pe site-ul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar. Dacă unitatea de învăţământ nu apare aici înseamnă că nu are autorizaţiile necesare de funcţionare în regim de grădiniţă şi, în cazul unor eventuale neplăceri, nici plângerile către forurile superioare nu vor fi de vreun folos.

O altă variantă care poate prezenta dezavantaje este legată de personalul angajat aici. În timp ce unele grădiniţe îşi pregătesc angajaţii conform viziunii şi programului agreat, altele se mulţumesc cu a umple locurile libere fără să mai pună mare preţ şi pe calitatea de educator a celor aduşi în rândurile angajaţilor. O vizită în sediu şi eventual, câteva recomandări, pot fi de mare ajutor.

Spaţiile interioare şi exterioare sunt, în multe dintre cazuri, limitate, ceea ce poate duce la o aglomerare chiar dacă numărul copiilor nu este foarte ridicat. Şi, nu în ultimul rând, cel mai mare dezavantaj este legat de taxa de şcolarizare care nu este deloc mică şi care va cântări greu în bugetul familiei, lună de lună.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora