Cât vom mai #rezista? Cât #rezistă ei - LIFE.ro
Mergi la conținut

În noaptea de 31 ianuarie 2017, şi nu #cahoţii, ci ca nişte cetăţeni responsabili, vreo 15 mii de oameni au ieşit în toiul nopţii în Piaţa Victoriei. Era noaptea în care guvernul Grindeanu trecuse OUG 13. Nimeni nu i-a mobilizat pe acei oameni, nimeni nu a anunţat vreun protest, nimeni, nicio putere ascunsă nu le-a promis nimic, nu i-a ademenit cu nimic. Au ieşit pentru că le venea să urle de disperare, asta după ce în câteva rânduri se organizaseră în marş prin Bucureşti pentru a avertiza puterea că nu poate permite aprobarea unei astfel de ordonanţe care, cumva, dădea liber la furat. Am prieteni care s-au urcat în maşină şi au venit de la Piteşti în acea noapte pentru a fi în Piaţa Victoriei în semn de protest în faţa unei asemenea nedreptăţi. Cu toţii am simţit acea ordonanţă ca o palmă usturătoare pe obraz şi ne-am dat seama că vocea noastră trebuie auzită.

Dintre noi, s-au ridicat unii care au realizat că pot face mai mult decât atât şi stă în puterea lor să o facă.

Comunitatea De-clic este o platformă de activism online, creată în 2015 şi a fost cea care a creat simbolul #rezist, acel scris de mână violet pe fond galben. Tot ei sunt cei care au creat şi au dat spre informare ghidul protestatarului care ne îndemna pe fiecare dintre noi la o conduită decentă în timpul protestelor, fără violenţă. În urmă cu câteva luni, când au ieşit la rampă noile modificări aduse legilor justiţiei, tot ei au creat platforma Toţi pentru justiţie şi simbolistica mânuţelor. Şi nu se vor opri aici. Nu se vor opri pentru că ei cred cu tăria în ceea ce fac, sunt optimişti şi cred că vor reuşi. Şi ei ca noi ceilalţi, nu vor să plece din ţară, au încredere şi speranţă în România noastră.

#rezist De-clic

Roxana Pencea este una dintre cei şase care fac parte din echipa De-clic şi vorbeşte tare motivant despre ce au însemnat protestele pentru ei şi care este scopul pe care îl urmăresc:

Care au fost activităţile voastre în ultimul an, mai exact cum v-aţi implicat în proteste?

Odată cu protestele împotriva OUG 13 de la începutul anului a debutat şi implicarea noastră. Atunci, la fel ca multe alte grupuri, am luat şi noi parte la mobilizarea cetăţenilor de a ieşi în stradă, am derulat şi o campanie continuă de informare şi explicare a contextului politic şi în acele prime zile, chiar în prima zi a protestelor, am creat #rezist şi Ghidul de nesupunere civică, cum îl numeam noi la vremea aceea, care de fapt era un mic ghid explicativ prin care le spuneam oamenilor ce să facă la proteste, cum să se echipeze, cum să aibă o acţiune non violentă pentru a obţine rezultate şi cum împreună suntem mai conectaţi, mai puternici şi mai vizibili.

Mai târziu, când a apărut discuţia pe legile justiţiei am dat drumul unei petiţii pentru justiţie şi, împreună cu oamenii care au semnat, am putut să facem aceste mânuţe, pancarte, în număr de 9.000 până în prezent, toate din donaţii ale cetăţenilor. Pe lângă aceste materiale de protest noi ne-am implicat în a semnala autorităţilor prin scrisori/email/acţiuni pe Facebook că nu suntem de acord cu anumite modificări şi le-am cerut punctual anumite intervenţii. De exemplu, în urmă cu o săptămână, am lansat un apel pe Facebook către preşedintele Iohannis în care i-am cerut să-şi folosească prerogativele legale pentru a retrimite Parlamentului legile la reexaminare, pentru a cere un aviz comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei şi a sesiza la CCR aceleaşi legi. Iar astăzi semnalăm Avocatului Poporului, o altă instituţie cu rol de reprezentare a cetăţenilor, un demers similar, în sensul că ne dorim ca din perspectiva libertăţilor cetăţeneşti şi Avocatul poporului să facă o sesizare la CCR.

Ştii cumva cine a fost primul care a scris #rezist?

Da, e făcut de colega noastră Luminiţa, aşa cum este el scris cu violet pe fondul acela gaben, este scrisul de mână al ei ce nu se poate reproduce cu nici un alt font.

Practic, în dimineaţa în care ne gândeam la acel Ghid de activism, de nesupunere civică de care spuneam, ne-am gândit cum să-l intitulăm ca să fie uşor de reperat şi de indentificat de către oameni. Şi atunci am zis #rezist!

De ce faceţi asta, de ce vă implicaţi atât de activ în proteste?

Dacă te uiţi şi la valorile noastre ca şi comunitate, practic noi credem într-o societate transparentă bazată pe valorile democratice, în care cetăţenii iau parte zi de zi la bunul mers al cetăţii.

Nu crezi că trebuia să ieşim la vot mai degrabă?

Nu credem în soluţii unice de genul doar protestăm, doar ieşim la vot. Credem într-un cumul de acţiuni. În mod clar ieşitul la vor este deosebit de important şi chiar înainte de alegeri parlamentare am avut o campanie prin care arătam care sunt candidaţii mânjiţi de fapte de corupţie şi practic îi îndemnam pe cei de acasă să aleagă înţelept. Unii candidaţi sunt însă şi acum în parlament, dar alţii dintre cei corupţi nu mai sunt.

Şi mai rezistaţi, vezi luminiţa undeva?

Eu sunt dintre cei optimişti, însă, deşi e foarte greu în acest moment şi lumea a început să obosească, cred că şi guvernanţii în încăpăţânarea lor de a merge mai departe se simt obosiţi, sunt epuizaţi, iar electoratul lor începe să nu mai fie atât de uşor de păcălit. Cred că situaţia economică începe să se înrăutăţească iar asta o simţim cu toţii şi cred cu tărie că toate aceste lucruri vor duce la slăbirea coaliţiei de guvernare.

Alături de cei de la De-clic s-au mai implicat mulţi alţii. Razvan Pascu, de exemplu, a fost unul dintre cei care a făcut proiecţiile laser pe clădirile din Piaţa Victoriei în serile protestelor din iarna anului trecut. El face în Braşov un festival de lasere, aşa că nu i-a fost greu să vină la Bucureşti şi să-şi pună cunoştinţele „la bătaie”.

#rezist Funky Citizens

Funky Citizens este un ONG care derulează tot felul de proiecte, dar ai cărui membri, în timpul liber, mai exact în câteva nopţi de nesomn au conceput şi plasat diferite campanii de informare a cetăţenilor. Ei sunt cei care au tradus pe înţelesul oamenilor legiule justiţiei şi OUG 13. Au citit, au înţeles, au pus pe hârtie şi au explicat pe înţelesul tuturor ce înseamnă de fapt fiecare punct al OUG, dar şie fiecare modificare a Codului Penal. Elena Calistru, una dintre fondatoare şi preşedinta organizaţiei susţine că Funky Citizens crede că cetăţenii trebuie să aibă putere egală cu cea a politicienilor şi decidenţilor.

Cum v-aţi implicat voi în proteste? Cu ce aţi contribuit mai exact?

Noi ca organizaţie nu ne ocupăm de organizat de proteste. Încercăm mai curând să fim o sursă de informare/educare pentru cetăţeni. Credem că suntem un fel de „traducători” din limbajul tehnic al instituţiilor publice în limbaj de oameni normali. În timpul protestelor cam asta am făcut – am oferit analize pe ce înseamnă modificările la legile justiţiei, infografice despre procesul decizional şi cine poate opri sau corecta anumite iniţiative, am verificat declaraţiile politicienilor pe Factual.ro, am vorbit cu instituţii şi jurnalişti internaţionali despre ce se întâmplă în România.

De ce o faceţi?

Pentru că noi credem că cetăţenii trebuie să aibă o putere egală cu cea a politicienilor şi decidenţilor. Pentru că noi credem că cetăţenii nu pot fi prostiţi atât de uşor dacă au informaţie şi ştiu exact ce pot schimba şi unde. Pentru a nu ne simţi singuri. Iar de când cu protestele (cam de prin 2013), am descoperit cu încântare de fiecare dată că suntem mult mai mulţi care credem că ţara asta merită mai mult decât ce îi oferă guvernanţii acum.

Mergi la proteste?

Merg la proteste de aproape fiecare dată când sunt aici. Chiar şi pe tocuri, dacă e nevoie. A început să devină parte din mine şi o manieră de a îmi da seama că nu sunt singura supărată în legătură cu ce se întâmplă. În ultima vreme, merg pentru că nu cred că mai avem motive să stăm acasă.

Este un proiect în care credeţi? Credeţi că veţi reuşi să obţineţi ceva?

Cred mult în valoarea simbolică şi de creştere a unei comunităţi civice pe care o dă protestul. Nu cred că este însă singura soluţie. Şi nici nu cred în soluţii miraculoase pe termen scurt. Dar cred mult în faptul că această generaţie nu mai e dispusă să fie „o generaţie de sacrificiu” ca cea a părinţilor noştri. Cred că această generaţie are o doză mai mare de realism şi poate construi împreună soluţii pe termen mai lung. O posibilă soluţie, care se regăseşte în multe dintre materialele care tot circulă şi în discuţiile care au loc, este aceea a educaţiei civice. Dacă vom reuşi să învăţăm toate pârghiile pe care le avem pentru a ţine politicienii responsabili, cred că putem obţine orice. Inclusiv retragerea legilor justiţiei în actuala formă.

Ce anume ar trebui să obţineţi/să obţinem cu toţii?

Protestele deja au dus la unele victorii şi nu trebuie să uităm asta. Dacă ne gândim la Roşia Montană, la votul din diaspora la prezidenţiale, la Colectiv, la OUG13, vom vedea că deja am obţinut cel mai important lucru – le-am arătat celor ce deţin puterea pentru un moment că nu pot face chiar tot ce vor ei şi că există consecinţe. Mi-aş dori mult să învăţăm să ne bucurăm de micile victorii şi să ne dăm seama că a face România mai bună nu este un sprint, ci un maraton. Un sport de rezistenţă. Dacă obţinem această „egalitate de arme” între aleşi şi alegători, atunci cred că suntem pe drumul cel bun. Dar va dura.

În variantă optimistă, vezi care sunt paşii prin care vom ajunge acolo?

Varianta mea optimistă este cea în care facem cu toţii un pas mai departe – scriem parlamentarului nostru să îl întrebăm ce a făcut în anul ce a trecut şi ce priorităţi are pentru anul următor, mergem în audienţă să vorbim cu el/ea despre ce credem că ar fi priorităţi pentru comunitate, poate facem un amendament la bugetul local sau poate măcar semnăm o petiţie despre ceva în care credem şi citim Constituţia României. Şi multă educaţie civică.

În loc de concluzie…

Ca ei au mai fost şi alţii. Cert este că toţi care am simţit că #rezistăm şi am crezut în această mişcare, toţi cei care ne dorim altceva de la România şi toţi cei care nu suportăm aceste palme nedrepte pe obraz, ne-am mobilizat şi #rezistăm în continuare. Vom #rezista probabil până la final sau până nu vor mai #rezista ei, toţi cei care nu respectă România ca stat democratic şi nu ne respectă pe noi, cetăţenii ei.

Dosar 1 an de #rezist. Citiţi şi:

Un an de #rezist. Cum a pornit totul şi de ce mai rezistăm?

 

„Mi-am pus pe pauză un an din viaţă”

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora