Căutare

Share this article

Pe 25 iulie 1978 s-a nscut primul copil prin fecundare artificial. Cum s-a întâmplat totul? Și cine este prima femeie care care a adus pe lume un copil prin fecundare artificială? Aflați din povestea de mai jos.

În toamna anului 1977, Lesley Brown, cetățean al Marii Britanii, a devenit parte a unui experiment, dup ce a aflat c nu poate avea copii pe cale natural din cauza unei obstrucii a trompelor uterine.

Louise Joy Brown, primul om conceput prin fertilizare in vitro

Experimentul fusese „pus la cale” de geniul celor doi oameni de tiință englezi, dr. Patrick Steptoe (1913 – 1988) i biologul Robert Edwards (1925 – 2013), a cror iniiativ de a determina prima sarcin în laborator a revoluionat lumea i a adus bucurie în rândul a milioane de familii care nu au putut avea copii pe cale natural. Cei doi oameni de tiință își doreau să găsească o modalitate pentru reproducerea asistat. Scopul lor era acela de a găsi un nou procedeu prin care infertilitatea s poat fi tratat în cele mai multe cazuri.

Savanții Robert Edwards (stânga) și Patrick Steptoe

Procedura gândit de cei doi a avut loc, iar pe 25 iulie 1978, la ora 23.47, se năștea prima fetiță a cuplului Lesley i John Brown, în greutate de 2,608 kg, creia prinii i-au dat numele de Louise Joy. Prin aceeai procedur, dupiva ani, Lesley i John Brown au mai avut o fetiță, considerat a fi al 40-lea rezultat al unei proceduri identice.

Procedura a primit numele “fertilizare in vitro” i a devenit o metod uzual de tratare a infertilității în cuplu

Naterea fr complicaii a primului copil conceput în laborator, la Oldham General Hospital, a fcut istorie în lumea medicinii mondiale. Dup succesul primei nateri, cei doi oameni de tiință au fondat, la Cambridge, Bourne Hall Clinic, prima clinic de fertilizare in vitro din lume.

25 iulie 1978, Oldham General Hospital. Lesley, John și Louise Joy Brown

Mai mult decât atât, biologul Robert Edwards a primit, în 2010, Premiul Nobel, premiu care nu a putut ajunge i la dr. Patrick Steptoe, întrucât nu se acord postum.

În fiecare an, la 25 iulie, Clinica Fertilia srbtorete, cu respect i recunotință, prima natere, la nivel mondial, prin procedura de fertilizare in vitro: „pentru noi, cei care continum peste ani munca celor doi savani englezi, ziua de 25 iulie este, aadar, cel mai important reper în rezolvarea problemelor de fertilitate pentru milioane de familii, dar i pentru natalitate în general, pentru populaia acestei planete” (Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, specializat în tratarea fertilității).

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, specializat în tratarea fertilității
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO