Cum ajungi să trăiești și să muncești din pasiune? Irina Silivestru (DECARTIS): „Apropo de zicala cizmarul fără cizme, eu aș fi ceramistul fără ceramică” - Pagina 2 din 3 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Irina Silivestru: „Mă inspir foarte mult din lumea botanică, îmi place să preiau elemente din natură și să le recompun pe vasele mele”

Când te-ai hotărât să-ți transformi pasiunea pentru ceramică într-o afacere? Și cum a evoluat ea până astăzi?

Mă preocupă mai mult să pot face ceea ce îmi place decât ideea de a transforma totul într-un business în accepțiunea clasică. De-a lungul timpului în atelierul meu activitățile creative au evoluat și s-au întrepătruns – la început am făcut mai mult mobilier pictat, apoi am ținut cursuri de desen și ceramică cu copiii și cam din 2016 – 2017 fac preponderent ceramică utilitară. Încerc să fac ceea ce știu eu mai bine, cât pot de bine.

De unde îi vine numele? Și ce înseamnă el pentru tine?

DECARTIS este un acronim care vine de la DECorative ARTs Irina Silivestru. Asta înseamnă că mă pasionează tot ce ține de artă decorativă și că am să-mi transfer/ realizez ilustrațiile și pe alte suporturi, nu doar pe ceramică.

DECARTIS
Obiecte de ceramică realizate de artista Irina Silivestru

De unde îți iei cele necesare pentru obiectele pe care le faci? 

Materialul de lucru (masele ceramice), ustensilele, oxizii, dar și utilajele le iau de la Interceram, din Sighișoara. Doar culorile ceramice (underglaze-urile) le comand de pe diferite site-uri din străinătate.

Citește și: Daniela Făiniș și povestea unui destin modelat în ceramică. De la copilăria pe malul Motrului, la pasiunea pentru horticultură și până la un mare artist ceramist

Desenele pe care le faci sunt absolut cu adevărat speciale. Motivele animaliere împrumută din trăsăturile umane și invers, cum îți găsești inspirația și ce vrei să transmiți prin fiecare obiect? 

Prin obiectele mele vreau să transmit frumusețe și bucurie. Vreau ca oamenii să aprecieze și să-și dorească ca în spațiul în care trăiesc să fie înconjurați de obiecte cât mai autentice.

Inspirația o găsesc în mine și peste tot în jurul meu – în natură, în grădina mea, în călătoriile pe care le fac, în muzee, în reviste de specialitate. 

Mă inspir foarte mult din lumea botanică, îmi place să preiau elemente din natură și să le recompun pe vasele mele. Realizez o gamă variată de obiecte decorate cu plante și animale, dar și cu personaje umane ce țin în mâini ramuri de flori ca un omagiu adus naturii. 

Irina Silivestru
Obiect realizat de Irina Silivestru în studioul ei din comuna Cornetu

Fiecare obiect pe care îl faci este unic, realizat de la început până la final de tine, cât de solicitant este un astfel de proces? Și cât de eficient din punct de vedere business?

Procesul de realizare al fiecărui obiect în parte este îndelungat și etapele de lucru chiar nu pot fi grăbite. Există un ritm și un moment potrivit pentru fiecare operațiune în parte, totul se face manual și asta îmi ia mult timp. Obiectul se modelează la mână, se lasă un timp la uscat în contact cu aerul, apoi se face o primă ardere (la o temperatură mai joasă), se finisează, se decorează, se glazurează și intră din nou în cuptor pentru arderea finală. Din punct de vedere business nu este foarte eficient, dar plăcerea realizării obiectului și rezultatul final este mai mare.

Obiectele pe care le faci sunt moderne. Au succes în România obiectele din ceramică, făcute într-un stil departe de cel tradițional, precum cel de Cucuteni sau de Horezu, de pildă?

Da, chiar pot să spun că au căutare și succes! Cred că în acest moment obiectele de ceramică realizate de ceramiștii contemporani sunt foarte dorite în România, la fel de dorite și apreciate ca în multe alte țări europene unde există deja (de mult timp) un gust format și o ofertă mai mare de produse pe piață.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora