Cum ajungi să trăiești și să muncești din pasiune? Irina Silivestru (DECARTIS): „Apropo de zicala cizmarul fără cizme, eu aș fi ceramistul fără ceramică” - Pagina 3 din 3 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Irina Silivestru (DECARTIS): „Apropo de zicala „cizmarul fără cizme”, eu aș fi ceramistul fără ceramică!”

Ai ajuns să trăiești exclusiv din acest business sau este, în continuare, mai degrabă o pasiune?

Este pasiunea mea care îmi oferă și sursa de venit, dar este nevoie de efort susținut să le împac pe amândouă. Apar multe provocări, trebuie multă răbdare, iar câștigurile nu sunt întotdeauna proporționale cu timpul de lucru acordat fiecărui obiect în parte. Vorbesc din punctul meu de vedere pentru că eu acord o mare atenție și decorului (nu doar formei) și asta înseamnă că lucrez la fiecare obiect în parte mult mai mult, este o muncă de creație continuă care nu este plătită întotdeauna la adevărata ei valoare, dacă ne luăm după deviza „time is money”.

DECARTIS
Obiecte de ceramică DECARTIS

Vinzi peste tot în Europa, inclusiv UK. Cum arată clienții DECARTIS ceramics? Sunt mai mulți români sau străini?

În principal clienții mei sunt din România, pe locul doi sunt cei din UK și apoi din diferite țări europene. Clienții mei sunt de toate categoriile de vârstă, nu au un profil anume (pot spune totuși că în proporție mai mare sunt femei). Toți au în comun faptul că iubesc ceramica.

Care a fost cea mai mare comandă pe care ai primit-o? Dar cea mai ciudată?

Eu lucrez totul singură, de aceea merg pe calitate și nu pe cantitate. În ultima perioadă prefer să vând ce am pe stoc, fac obiecte unicat, bogat decorate, așa că nu aș putea să fac cantități mari pe comandă, decât într-un timp foarte mare, iar clienții nu au răbdare.

Cea mai ciudată propunere, poate chiar amuzantă, a venit din parte unei doamne care dorea să-i fac un suport pentru peria de WC (râde). 

Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru obiectele semnate DECARTIS ceramics?

Am primit multe complimente frumoase și sunt foarte recunoscătoare pentru asta. Nu știu să zic care ar fi cel mai frumos, dar clienții îmi scriu că vasele mele sunt prețioase și că le păstrează în casă la loc de cinste. Primesc de multe ori complimente în privința decorului, am avut clienți care mi-au spus că rar au întâlnit un decor atât de frumos și de rafinat, că arată ca niște piese de muzeu, că au devenit preferatele familiei.

Irina Silivestru
DECARTIS este un acronim care vine de la DECorative ARTs Irina Silivestru

Dar am primit și plângeri, asta ca să nu rămână cititorii cu impresia că totul este roz și bazat numai pe feedback pozitiv. Și totuși din aceste nemulțumiri am învățat mai bine cum să mă organizez, ce nu merge și ce pot să le ofer clienților cu adevărat.

Irina Silivestru știu că ai studioul aproape de București. Ne povestești puțin despre el? Unde și cum arată? Și cum ai ajuns să îl ai?

Atelierul meu se află într-o zonă rurală, la 15 km S-V de București, în comuna Cornetu (jud. Ilfov). Părinții mei locuiesc acolo de peste douăzeci de ani, au o grădină mare, foarte frumoasă și acum mulți ani (cam prin 2002), tatăl meu a venit cu ideea să-mi construiască un atelier, un spațiu de creație separat de casa lor. 

Totul a fost făcut după ideile lui, cu materiale naturale – în special lemn și cărămidă. Atelierul este amplasat în spatele curții și este înconjurat de multe plante și copaci (sursa mea de inspirație!). Construcția este simplă (practic o cameră principală de lucru), realizată integral (interior și exterior) din cărămidă, are ferestre mari în arcadă și astfel spațiul este mereu inundat de lumină. 

În fața atelierului am o prispă mare delimitată de o pergolă pe care se întinde o glicină (punctul de atracție pentru foarte multe păsări – așa că toată vara le văd și le aud cum ciripesc). Pe lateralele atelierului am o pergolă de trandafiri cățărători și caprifoi. E multă liniște și mirosul plantelor mă îmbie toată vara!. 

Acum m-am cam aglomerat la interior și pe curând voi intra într-o reorganizare generală. Problema principală în atelierul meu (ca în orice alt atelier de ceramică) rămâne praful fin care se depune peste tot (rezultat în special de la etapa de finisare a vaselor). Atelierul este spațiul în care eu mă simt cel mai bine!

Acasă, în bucătărie sau ca obiecte de decor, ai doar obiecte de ceramică făcute de tine?

Nu, apropo de zicala „cizmarul fără cizme”, eu aș fi ceramistul fără ceramică! Am foarte puține obiecte făcute de mine acasă.

Citește și: Oana D. Botezatu, jurnalist şi antreprenor: „Paștile, la mine acasă, erau despre mese aranjate frumos: cu față de masă apretată, flori de primăvară în vaze mici și lumânările de la Înviere în mijlocul mesei”

Cui dai mai departe pasiunea ta pentru ceramică? 

Pasiunea mea pentru ceramică și desen am transmis-o în special prin intermediul cursurilor de artă pe care le-am ținut cu copiii de-a lungul anilor. 

Nepoata mea Sofia (talentată și cu multă sensibilitate artistică), a lucrat mult timp cu mine în atelier și chiar cred că va face ceva în domeniul artistic.

Irina Silivestru: „Îmi doresc să fiu cunoscută și prezentă cât mai mult pe piața externă”

Cine au fost oamenii care te-au susținut cel mai mult în pasiunea ta?

Părinții au fost cei care m-au susținut de la bun început, m-au încurajat în tot ceea ce am făcut și mi-au creat toate condițiile pentru a mă dezvolta cât mai frumos. 

Apoi pictorul și profesorul Dorel Zaica care m-a sfătuit să merg pe acest drum și profesoara mea din facultate, artista ceramistă Cristina Bolborea de la care am învățat cam tot despre această meserie și în același timp mi-a creat și o viziune artistică solidă. 

DECARTIS
Obiecte de ceramică realizate de artista Irina Silivestru

Și, ultima întrebare, ce îți dorești pentru DECARTIS ceramics în următorii ani? Și cum te vezi peste 5-10 ani.

Din start vreau să precizez că îmi doresc să fac ceramică până la adânci bătrâneți (zâmbește). Și pentru următorii ani, pe termen scurt, îmi doresc să fiu cunoscută și prezentă cât mai mult pe piața externă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora