De vorbă cu Părintele Francisc Doboș despre îngeri și demoni - LIFE.ro
Mergi la conținut

De ziua Îngerilor Păzitori, Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice i-a invocat într-o postare pe facebook, asigurându-ne că ne sunt alături și îndemnându-ne să îi activam, pentru a scăpa de „diavolii acestor zile”.

Astăzi celebrăm și ziua Sfântului Francisc de Asissi, după care și-a ales numele Papa Francisc.

Am discutat cu Părintele Francisc Doboș despre Sfântul Francisc de Asissi, dar și despre îngerași, diavoli, cum mai pot fi ei percepuți în anul 2018 și de ce dracii par mai puternici în perioada asta pe la noi.

La multi ani, Padre!

Pe data de 2 octombrie a fost Ziua Îngerilor păzitori. Cine sunt îngerii păzitori? Mulți nici nu îi bagă în seamă. Mai sunt actuali in 2018?

Îngerii fac parte din creația pur spirituală a lui Dumnezeu. Sunt buni și răi. Cei buni sunt îngeri păzitori, sunt mesageri și bodygarzi ai cerului pentru noi.  Cei răi sunt diavolii, mafia răului, interlopii întunericului, cămătarii sufletului (te împrumută cu bunuri și faimă dar îți iau totul: iubirea, pacea și sufletul). Au fost creați buni dar s-au răzvrătit. Așa că toată creația în drumul spre Dumnezeu oscilează în permanență între îngerii buni și cei răi.

Ca și viața fiecăruia dintre noi: suntem îngeri (buni), dar suntem și draci. Constatăm zilnic. Adesea suntem mai degrabă draci. Ajung să ne posede nu neapărat trupul, ci gândurile, vorbele și reacțiile.

De fapt, diavolul este pomenit foarte des. La două – trei cuvinte, mulți îl introduc în discuție și îi dau precedența. Îl invocă și îl asmuțesc asupra vieții altora.

Când eram mici ne rugam la îngerași, crezi că îngerașii copilăriei ne însoțesc și în viața de adulți?

Așa îi îngână copiii: îngerași. În fond ei sunt îngeroi, au o condiție fizică… pardon, spirituală de invidiat. Se antrenează mereu să ne apere de diavoli și de noi înșine. Evident că mulți nu cred în existența lor. Dar când dau realmente de dracu în viața lor și sunt dați cu capul de toți pereții existenței lor ajung să caute ajutor. Și găsesc mai întâi îngeri de carne, adică oameni buni care au cochetat mai degrabă cu Dumnezeu și îngerii lui, decât cu diavolii.

Mai este și vorba aceea: să nu conduci mai repede decât poate să zboare îngerul tău păzitor. Nu are nevoie de traducere.

Pe 2 octombrie, de Ziua Îngerilor păzitori, ai postat un mesaj  prin care ne îndemnai să „activăm” îngerii păzitori pentru a ne scapa de diavolii acestor zile. Ce ai vrut sa spui mai exact? Crezi că diavolii au căpătat puteri în această perioadă și dacă da, de ce se întâmplă un astfel de fenomen? Greșim noi, oamenii?

Am vrut să spun că prea ne-am lăsat păcăliți și duși de nas de diavol. Ne joacă pe degete, pardon gheare :))) E dibaci în a ne diviza. De fapt asta și înseamnă etimologic: cel care separă, care desparte, divizează. În mod special la noi în țară, în ultimele două săptămâni, asta a făcut cu noi. Are și el, Lucifer & Co., agenda lui.

Iar noi, ca proștii, aroganți și autosuficienți, credem că gândim doar cu mintea noastră. În schimb folosim prea des categoriile, gândirea și limbajul lui.

Polarizarea, ura și manipularea excesivă din ultimele săptămâni au de-a face foarte mult cu el. Adică ne-am lăsat pe mâna / gheara lui.

A-i activa pe îngerii păzitori înseamnă a ne trezi, a realiza pericolul și a le cere ajutor. Nu e dovadă de slăbiciune; dimpotrivă. Cel mai cunoscut este arhanghelul Mihail. E faimos tocmai pentru că a luptat cu satana și l-a învins. Este un fel de Chuck Noris al cerului; bate draci de-i stinge :)))

Azi este 4 octombrie,  ziua Sfântului Francisc de Assisi în Biserica Romano-Catolică.
Este unul dintre cei mai importanți sfinți. Nu întâmplător Papa Francisc și-a ales acest nume. De ce? 

Sf. Francisc a fost un mare reformator spiritual. Erau vremuri grele când a trăit. A ales să fie un reformator și nu un revoluționar. S-a convertit pe sine, iar mai apoi i-a “virusat”și pe alții. De aceea și Papa Bergoglio a ales numele lui Francisc de Assisi.

Foto: Heptain

Sf. Francisc de Assisi a reînsănătoșit acum aproape 700 de ani societatea vremii lui. Se poate face azi ceva asemănător? Papa Francisc pare că și-a asumat un rol reformator pe domeniile cele mai controversate.

Să nu uităm: lupta este între Dumnezeu și diavol. Iar noi suntem la mijloc. Când omenirea merge spre rău înseamnă că satana și-a făcut prea mulți adepți printre noi.

Pentru o lume mai bună nu avem nevoie de revoluții ci de convertire. Revoluțiile înlocuiesc un regim cu altul. Convertirea este personală. Mă scoate de sub influența celui rău și mă pune pe orbita bunătății, a frumuseții și a harului. Convertirea face oameni frumoși fără să-i ducă pe la salon.

Asta își dorește și Papa Francisc. De aceea și-a ales acest nume. Nu pentru revoluție, ci pentru convertire.

Numele tău este tot Francisc, de ce au ales părinții tăi acest nume?

Cum nu știau numele îngerului păzitor au ales un nume de sfânt. Au căutat să mă pună astfel la adăpostul cerului în mod conștient. Azi nu prea mai e la modă să se dea copiilor nume de sfinți. E dovadă de lipsă de credință și de slăbire a sistemului imunitar spiritual. Adică ne expunem mai ușor infestărilor de tot felul. Însă nu este suficient să ai numele unui sfânt ca să fii la adăpost de cel rău. Este nevoie de creativitate spirituală, adică de convertire bucuroasă.

Să-i activăm pe îngerii păzitori, zic. Cum? Prin simpla invocare și rugăciune. Ei ne ajută mereu. Invocarea lor și rugăciunea ne sintonizează cu ei și cu Cerul. Chiar avem mare nevoie unii de alții și de armonie între noi. Avem de câștigat toți.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora