Jurnal de călătorie: cum a fost în Caraibe cu Symphony of the Seas, cel mai mare vas de croazieră din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Jurnal de călătorie: cum a fost în Caraibe cu Symphony of the Seas, cel mai mare vas de croazieră din lume

Experiența de pe Symphony of the Seas, cel mai mare vas de croazieră din lume a fost completată de vizita pe insulele pe care ne-am oprit. Jurnalul a fost pozat cu Huawei Mate 20 Pro.
Share this article

În călătoria noastră cu Symphony of the Seas, cel mai mare vas de croazieră din lume, am făcut trei stopuri:Labadee (Haiti), Charlotte Amelie (St Thomas) și Nassau (Bahamas). În două dintre insule ne mai oprisem și în celelalte călătorii cu vase de croazieră, am știut să alegem mai bine ce vrem să vizităm de această dată.

Labadee, Haiti, paradisul Royal Caribbean

Practic Royal Caribbean a cumpărat o parte din insulă și a mutat pe uscat facilitățile oferite pe vas. Când am ajuns, barurile și restaurantele au fost populate cu chelnerii de pe vas și au primit cei peste 5500 de pasageri, care au împânzit plajele dar și spațiile de aventură precum Dragons Tall coaster-ul, aqua parc-ul și zip line-ul. Anul trecut am cumpărat o excursie la o plajă privată combinată cu vizitarea unui sat haitian. Am mers cam o jumătate de oră cu o barcuță destul de bătrână și înceată, am ajuns la o plajă care era frumoasă, dar cu niște șezlonguri destul de ruginite, iar vizita în satul haitian s-a dovedit o plimbare printr-un soi de muzeu al satului, în care niște haitieni știrbi și triști încercau din greu să recreeze atmosfera locală: ciopleau lemne, frecau miez de nucă de cocos pentru a demonstra cum se face uleiul, împleteau fire colorate pentru brățări. Anul acesta am decis să nu alegem niciuna dintre cele 36 de excursii și aventuri propuse de RC și să descoperim doar insula și barurile. Am luat de pe doc “trenulețul”, un soi de titicar și am mers până la “capăt de linie”, la ultima plajă, care era amenajată cu bar atât pe uscat cât și pe un ponton plutitor în ocean, la câțiva zeci de metri de plajă. Vreme de câteva ore am făcu plajă, baie și am admirat aventurierii care coborau pe zip-line-ul ce traversa apa pe deasupra noastră.

Haitienii din această parte a insulei erau costumați de Crăciun (era Ajunul), cântau, dansau și probabil așteptau să se facă ora 17, când își terminau programul. Fix la ora 5pm, Symphony a părăsit docul, iar insula privată s-a golit complet, însă doar pentru câteva ore, în fiecare zi un vas Royal Caribbean oprește aici.

Charlotte Amelie, St Thomas: paradisul ceasurilor și diamantelor

În prezent capitala US Virgin Island, portul  Charlotte Amelie este pe traseul clasic al navelor de croazieră, iar atracția principală este zona de duty free a insulei. În Charlotte Amelie am avut de ales dintre peste 30 de excursii propuse de RC, din păcate atunci când ne-am dumirit ce vrem, nu am mai găsit locuri. Astfel că am pornit singuri să descoperim orășelul.

Taxi local

Taxiul din port până în centru a costat 4 dolari/persoană, bani care ne-au asigurat locuri pe bancheta unui camion deschis pe laterale și al cărui șofer nu a plecat de pe loc până nu a atins capacitatea maxima (16 persoane). A durat ceva, pentru că vreo câțiva pasageri s-au enervat la vederea lăcomiei și au coborât. Pentru a ne încasa banii, șoferul a oprit undeva la mijlocul traseului, chiar lângă un cimitir, a reluat călătoria după ce a primit taxa de la toți pasagerii. Am coborât în centru, stația era lângă un iarmaroc unde se vindeau de toate, de la genți „Louis Vuitton” și „Prada” cu 10-20 de dolari dar și ochelari de soare, tricouri și șepci inscripționate cu numele insulei. Printre tarabe și picioarele oamenilor mergeau găini care păreau obișnuite cu zarva. Strada principală pleca imediat din apropiere, acolo atmosfera devenea aproape luxuriantă. O parte dintre magazine era pe lista celor recomandate de Royal Caribbean, altele nu, deci dacă alegeai să cumperi din ele era cu risc. Am regăsit toate brandurile mari de ceasuri, iar prețurile erau într-adevăr foarte bune, am descoperit ceasuri de la Rolex sau Ulisse Nardin cu 15-20% mai ieftine (după negociere, evident) decât în Europa. Multe magazine cu bijuterii, cele mai multe cu diamante, în cazul acestora cred că targetau turiști nepricepuți, nu am văzut nicăieri diamante cu certificări GIA.

Arhitectura zonei centrale era un balans între clădiri renovate și altele în paragină, am găsit câteva străduțe absolut superbe care însă se intersectau cu altele urlând a sărăcie. Localnicii erau binevoitori, proprietarii magazinelor super „business oriented”. Iar barul la care am poposit pentru o Corona a fost exact definiția Caraibelor, muzică bună, scaune comode, vibe de excepție.

Nassau, Bahamas, paradisul Atlantis

Când spui Bahamas, spui Atlantis Aqua Parc. Atlantis Bahamas este primul dintre hotelurile și parcurile Atlantis, localnicii încă se laudă că apartamentul ,,Michael Jackson” (adică cel în care a stat artistul, de fapt o aripa principală a hotelui) costă aici câteva zeci de mii de dolari pe noapte. Băieții mei (soțul Dan și Andrei&Petru) au ales să meargă la Aqua Parc (evident!), eu am decis să iau excursia Jeep Aventure, care se anunța o călătorie prin puncte esențiale ale insulei cu un jeep condus de un ghid localnic.

Aventura la Atlantis a fost cu cozi foarte lungi (erau cinci nave în port ai căror pasageri au dat năvală pe tobogane), dar și momente simpatice, cu adrenalină. Una peste alta, mai ales după ce le-au fost înapoiați 50% din bani (Royal Caribbean știe să nu lase clientul nemulțumit), experiența a meritat.

Jeep adventure

Excursia mea cu jeep-ul a fost simpatică, tonul cel mai important a fost dat de ghidul local, un bahaian absolvent de electronică, cu o energie pozitivă cum rar am mai văzut. Înafara Atlantis-ului, Nassau este un mix între sărăcie lucie, clădiri guvernamentale destul de pompoase, restaurante și business-uri locale îngrijite.

Rum Cake

Am vizitat  „Rum Cake Factory”, adică un soi de patiserie pentru prăjituri cu rom și multe alte arome (lamâie, cocos, portocale), o distilerie, un magazin al ceaiurilor locale și Junkanoo Museum (care celebrează mișcarea de eliberare a sclavilor printr-un festival al tobelor și costumelor).

Junkanoo Museum

Ne-am oprit să vedem Queen’s Staircase (cele 66 de trepte, care de fapt sunt doar 65 vizibile), rută veche de sute de ani între Fort Fintcastle până în Nassau.

Ghid local

Aici ghid ne-a fost un bătrân bahaian cu handicap, care stătea practic întreaga zi în scaunul lui cu rotile în capul celor 65 de trepte pentru a povesti detalii istorice turiștilor. Nu a cerut nimic pentru povestea sa, a acceptat darul vizitatorilor cu blândețe.

Nassau, Bahamas

Am încheiat aventura cu un stop la un restaurant local, unde am mâncat aripioare prăjite în sosuri bahaiane și am băut limonadă. Ca să ne reîntoarcem în port, deși distanța era foarte mică, maxim doi km, am mers cu jeep-ul la pas printr-un vacarm compus din mașini, autobuze, microbuze și turiști plini de voie bună. Am avut timp să aflu de la ghidul nostru că bahaianii sunt extrem de recunoscători pentru turismul adus de navele de croazieră, care le asigură un nivel decent de trai dar mai ales servicii medicale. Sunt două spitale private pe insulă, iar copiii și tinerii până la 18 ani au asigurate servicii medicale gratuite, inclusiv toate vaccinurile și serviciile stomatologice.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora