Povestea lui Osho, liderul spiritual cu milioane de adepți în lumea întreagă, urmărit de controverse și de lege - Pagina 2 din 2 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Povestea lui Osho, liderul spiritual cu milioane de adepți în lumea întreagă, urmărit de controverse și de lege

Încrezător și deschis, a fost un vorbitor talentat care nu s-a ferit niciodată să-și exprime părerile pe o varietate de subiecte, chiar și pe cele considerate tabu de către societatea conservatoare.
Share this article

Mutarea în America și construirea unui oraș în jurul ashramului

Până la sfârșitul anilor 1970, ashramul a devenit extrem de popular. În timp ce Bhagwan Shree Rajneesh era venerat de adepții săi, el a fost considerat imoral și controversat de păturile mai conservatoare ale societății. De asemenea, a început să se confrunte cu provocări din partea guvernului local, care a încercat să limiteze activitățile ashramului. A devenit din ce în ce mai dificil să întrețină ashramul și a decis să se mute în altă parte.

S-a mutat în Statele Unite împreună cu 2.000 dintre discipolii săi și s-a stabilit într-o fermă de 150 de kilometri pătrați în centrul Oregonului, în 1981. Acolo el, împreună cu discipolii săi, au început să-și construiască propriul oraș, numit Rajneeshpuram. A înființat cu succes o comunitate acolo și în curând Rajneeshpuram a devenit cea mai mare comunitate spirituală începută vreodată în America, cu mii de adepți vizitând ashramul în fiecare an.

La începutul anilor 1980 a început să petreacă mai mult timp în izolare. Adresările sale publice din aprilie 1981 până în noiembrie 1984 au constat în înregistrări video și chiar și-a limitat interacțiunile cu discipolii săi. Activitățile comunității au devenit din ce în ce mai secrete, iar agențiile guvernamentale au devenit suspicioase față de Rajneesh și adepții săi.

Osho

Controversele din jurul lui Osho, investigațiile și arestul

La mijlocul anilor ‘80, relațiile dintre comunitate și administrația guvernamentală locală au devenit tensionate și s-a dezvăluit că adepții lui Osho s-au implicat într-o varietate de infracțiuni grave, de la interceptări telefonice la fraude ale alegătorilor și de la incendiere la crimă.

În urma dezvăluirilor senzaționale, mai mulți dintre liderii comunei au fugit pentru a scăpa de poliție. Și Rajneesh a încercat să fugă din Statele Unite, dar a fost arestat în 1985. El a pledat vinovat de acuzațiile de imigrare și a acceptat să părăsească Statele Unite.

În următoarele câteva luni, a călătorit în mai multe țări din întreaga lume, inclusiv Nepal, Irlanda, Uruguay și Jamaica, dar nu i s-a permis să stea mult timp în niciuna dintre țări.

Osho

Cele mai importante realizări ale lui Osho

Osho este creditat că a introdus tehnica „Meditației dinamice”, care începe cu o perioadă de mișcare neinhibată ce duce la catarsis și este urmată de o perioadă de liniște. Această tehnică a devenit foarte populară printre discipolii săi din întreaga lume.

Osho și adepții săi au construit o comunitate intenționată în comitatul Wasco, Oregon, numită „Rajneeshpuram” în anii 1980. Lucrând cu discipolii săi, Osho a convertit vaste hectare de pământ neviabil din punct de vedere economic într-o comunitate înfloritoare, cu infrastructură urbană tipică, cum ar fi un departament de pompieri, poliție, restaurante, mall-uri și case. A devenit cea mai mare comunitate spirituală creată vreodată în America, înainte de a fi implicată în numeroase controverse juridice.

Întoarcerea în India și ultimii ani din viața lui Osho

Osho

Osho s-a întors la ashram-ul său din Pune, în 1987. A reînceput să predea meditația și să susțină discursuri, dar nu s-a putut bucura de succesul pe care l-a avut cândva. În februarie 1989 a luat numele „Osho Rajneesh”, pe care l-a scurtat în „Osho”, în septembrie a aceluiași an.

Sănătatea sa s-a deteriorat considerabil la sfârșitul anilor 1980 și și-a dat ultima suflare pe 19 ianuarie 1990, la vârsta de 58 de ani. Medicii legiști au raportat cauza morții sale ca fiind insuficiența cardiacă.

Ashramul său din Pune este astăzi cunoscut sub numele de Osho International Meditation Resort. Este una dintre principalele atracții turistice ale Indiei și este vizitată de aproximativ 200.000 de oameni din întreaga lume în fiecare an.


Foto: Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora