fbpx

Căutare

Share this article

Ieri ne-am luat „cel mai mare la revedere” și din cauza gândurilor și planurilor organizatorice nu am reușit să mă adun și să îți rezum succint sfaturile potrivite unei astfel de despărțiri. Știu că ne vedem iarăși peste 6 săptămâni, când vei veni în vacanță, însă momentul are importanța lui: nu este doar o absență temporară de acasă; Pleci la boarding school și de fapt pleci în viață pe un drum în care trebuie să te descurci singur, noi nu vom mai fi lângă tine fizic, permanent, ca până acum, să te ghidăm, protejăm, dojenim, corectăm.

Au mai fost despărțiri pe care le-am trăit cu intensitate foarte mare, am și acum nostalgia primei separări pentru mai mult de o zi, îmi amintesc aproape cu precizie cascada de tristețe care m-a înecat, locul și contextul. Aveai aproape doi ani, puțin sub 1 metru înălțime, picioruțele pufoase, încă miroseai a bebeluș și vorbeai un pic peltic. Erai încă de pe atunci copilul perfect.

Diferența este că atunci am plâns de disperare (de parcă urma să dispari, să te fure cineva), acum am reușit  să rămân voioasă. Și nu pentru aș fi sperat că nu îmi va fi dor, însă atitudinea ta de adolescent cu propria personalitate extraordinară, propriile gânduri despre viață, opinii despre ce este relevant acum pentru tine m-au inspirat și m-au încurajat. Și știu că îți va fi mult mai bine acolo în castelul german cu nume de țigări pe care le fumam cam atunci când eram de vârsta ta (big smile, să nu te apuci de fumat, semnat „Mama”).

În lunile si anii ce vor urma vei “crește mare”, vei deveni adult. La început noul context în care te găsești ți se va părea complet diferit față de cel de acasă. Vei avea momente de voioșie, de descoperiri extraordinare succesiv cu unele de dezamăgire și tristețe, poate disperare. Te vei împrieteni cu oameni care îți vor aduce bucurie în viață pe termen lung, alții te vor dezamăgi. Vei iubi și vei urî.

Este însă foarte important să realizezi că ești o persoană extraordinară (nu doar pentru că o spun eu și pentru că ești fiul meu) și să rămâi atașat ce cele mai importante principii cu care te-am crescut.

Ai încredere în tine și rămâi ferm cu propriile principii despre viață! Nu există doi oameni identici, ești unic! Nu trebuie să te schimbi pentru nimeni, ca să faci pe placul cuiva. Ești deja un tânăr extraordinar, bun, deștept, cu propriile valori.

Nu îți fie teamă să riști experiențe noi! Știi cum se spune: God râde în hohote când vede ce frici avem atunci când ne facem planuri! Nu trebuie să îți fie teamă să faci încercări dintre cele mai diverse, nu există eșec, există doar învățare, vei deveni mai isteț, mai iscusit, mai vrednic.

Construiește-ți și trăiește propriile vise! Vei descoperi curând ce te face cu adevărat fericit! Fericirea ta nu trebuie să depindă de satisfacerea nimănui din jurul tău, nici a prietenilor, nici a familiei. Este viața ta, tu vei merge de-a lungul ei cu alegerile făcute, viața trebuie trăită cât mai senin și cât mai voios. Visează visele cele mai mari, îndrăznețe, curajoase, ele vor deveni realitate atunci când ai încredere în ele și în tine!

Nu îți fie teamă să faci alegeri importante și stai cu ele! Unele vor fi bune, altele vor fi greșite. Nu le face niciodată de dragul cuiva, ci doar de dragul și pentru binele tău! Odată alegerea făcută, asumă-ți-o! Nu renunța și nu abandona decât dacă în timp realitatea îți demonstrează că trebuie să sucești macazul.

Nu îți fie teamă să greșești! Frica este dușmanul evoluției. Atunci când vei greși, va trebui să înfrunți realitatea și să știi să faci față rezultatelor greșelii. Vei reuși, vei ieși din această experiență mai puternic, mai deștept.

Îndrăgostește-te și iubește!  Complet, total, fără teamă, fără jenă. Dragostea trebuie să fie fără inhibiții și fără frica de suferință. Vei iubi, vei fi fericit, vei plânge, vei fi poate înșelat sau abandonat până când la un moment dat vei cunoaște sufletul pereche!

Bucură-te de viață! Încearcă să faci astfel încât la finalul fiecărei zile să te gândești la ceva frumos ce ți s-a întâmplat “azi”.

Păstrează-ți simțul umorului, nu deveni prea serios! Am apreciat dintotdeauna finețea umorului tău, păstrează spiritul hazliu de câte ori ai ocazia, viața e mult mai veselă atunci când zâmbești. Fă “mișto” de situațiile care merită să fie luate în bășcalie, nu lua viața complet serios întotdeauna.

Bazează-te pe noi! Nu uita cât te iubesc, suntem alături de tine în orice situație. Fii fără frică și cere-ne sfatul si ajutorul oricând, îl vei primi necondiționat, chiar dacă mai apoi e posibil să îți servim o dojană.

Este dreptul meu de mamă să te tachinez la final cu veșnicul sfat să stai departe de droguri și oameni cu valorile strâmbe.

Enjoy life & love!

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO