Vaccinul Pfizer împotriva coronavirusului, între speranță și incertitudini - LIFE.ro
Mergi la conținut

Vaccinul Pfizer împotriva coronavirusului, între speranță și incertitudini

Comisia Europeană a încheiat, în numele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, un acord pentru a cumpăra 200 de milioane de doze din vaccinul Pfizer, cu opțiune pentru alte 100 de milioane de doze, iar prețul ar putea fi mai mic decât cel pentru SUA. Chiar și în acest condiții vorbim de un preț...
Share this article

De mai bine de o jumătate de an, de când a devenit clar că pandemia de coronavirus nu se va opri de la sine, lumea întreagă așteaptă vești despre un vaccin care să schimbe lucrurile. După ce, în octombrie, în decurs de numai câteva zile 2 companii farmaceutice au suspendat studiile clinice ale unui vaccin, respectiv ale unui tratament, iar apoi un voluntar dintr-un studiu clinic al vaccinului dezvoltat de Astra Zeneca și Universitatea Oxford a murit, speranțele s-au îndreptat către o altă companie care a anunțat că a descoperit vaccinul împotriva coronavirusului. Vaccinul Pfizer a fost prezentat cu rezultate extraordinare, dar vine la pachet cu mari probleme de logistică.

Vaccinul Pfizer – Ce se știe despre el și ce date sunt încă necunoscute

Anunțul săptămânii trecute a venit din partea companiei farmaceutice Pfizer, care a comunicat faptul că rezultatele vaccinului dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech sunt mai mult decât promițătoare. Reprezentanții Pfizer spun că vaccinul împotriva Covid-19 se bazează pe o tehnologie nouă și are o eficiență de peste 90%. Procentul este impresionant având în vedere că Organizația Mondială a Sănătății acceptă un prag minim de eficacitate de 50%.

Dar tocmai această nouă tehnologie utilizată în dezvoltarea lui aduce multe probleme de logistică celor care vor să îl achiziționeze și tocmai din acest motiv au apărut o mulțime de temeri cum că acesta nu va fi disponibil decât țărilor foarte dezvoltate. Mai exact, vaccinul folosește ARN mesager de sinteză ce ajută la activarea sistemului imunitar, doar că acesta necesită depozitarea la temperaturi de cel puțin minus 70 de grade Celsius, iar după 5 zile de la decongelare nu mai este bun de folosit.

Ca să înțelegem mai bine despre ce vorbim, congelatorul pe care îl folosim ca să păstrăm alimentele înghețate are între -18 și -23 de grade Celsius. Evident că acest amănunt a umbrit bucuria multora dintre cei care credeau că începem să ne apropiem de capătul pandemiei pentru că țărilor mai puțin dezvoltate economic sau cu o climă caldă le va fi complicat spre imposibil să poată apela la vaccinul Pfizer.

Studiile făcute de compania americană au arătat că vaccinul Pfizer a oprit infecția simptomatică, dar încă nu a reușit să ofere date reale și în cazul infecțiilor asimptomatice. Până în acest moment nu este foarte clar nici felul în care acționează acesta, mai precis dacă protejează împotriva infecției cu coronavirus sau ajută la prevenirea simtomelor date de Covid-19 ulterior infectării. Nici despre protecția pe termen lung nu se cunosc date, așa că nu știm dacă garantează imunitate pe tot restul vieții sau când trebuie repetat.

Studiile de până acum au inclus pacienți cu vârste între 12 și 85 de ani, însă până acum nu au fost făcute publice datele pe categorii de vârstă. Există o rezervă legată de faptul că cele mai multe dintre vaccinuri au răspunsuri mai slabe la persoanele vârstnice pentru că organismul acestora nu reușește să răspundă la fel de eficient din punct de vedere al imunității în cazul unei infecții naturale.

Ce se știe cu siguranță este că e nevoie de 2 doze pentru ca vaccinul să poată deveni eficient. Dozele de administrează la distanță de 3 săptămâni, iar protecția se realizează la 28 de zile de la prima doză. Printre potențialele efecte secundare au fost menționate dureri la brațe și febră, cumva efecte secundare ale multora dintre vaccinurile aflate deja pe piață de multă vreme.

Vaccinul Pfiezer – Cât costă și când vom putea avea acces la el

În mod evident, interesul pentru acest vaccin este colosal, așa că se pune problema cât va putea produce Pfizer astfel încât să poată beneficia cât mai multă lume de el și, un lucru deloc de neglijat, cât va costa.

Se știe deja că Statele Unite ale Americii vor primi 100 de milioane de doze la prețul de 19,5 dolari vaccinul. Este însă nevoie de 2 doze pentru ca acesta să devină eficient, deci vorbim de un preț de 39 de dolari pentru imunizarea unui singur om. SUA mai are însă opțiunea pentru alte 500 de milioane de doze.

Comisia Europeană a încheiat, în numele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, un acord pentru a cumpăra 200 de milioane de doze din vaccinul Pfizer, cu opțiune pentru alte 100 de milioane de doze, iar prețul ar putea fi mai mic decât cel pentru SUA. Chiar și în aceste condiții vorbim de un preț greu de suportat și de o atitudine complet diferită față de alte companii farmaceutice, precum Johnson&Johnson și AstraZeneca, ce dezvoltă vaccinul împreună cu Universitatea Oxford, care au anunțat că nu urmăresc să câștige de pe urma acestei pandemii și că în momentul în care vor finaliza studiile, vaccinurile vor fi vândute cu prețuri cuprinse între 3 și 5 dolari. Mai mult, pentru țările sărace au propus și o schemă de plată diferită, tocmai pentru ca vaccinul să poată ajunge în toate colțurile lumii.

Cât despre când va ajunge acest vaccin la populație, compania Pfizer a anunțat că intenționează să producă 50 de milioane de doze până la finalul acestui an și peste 1,3 miliarde de doze până la finalul anului 2021.

Vaccinuri și medicamente Pfizer de succes – o mică istorie

Pfizer este o corporație farmaceutică americană, una dintre cele mai mari de acest gen din lume. Cunoscută la nivel macro mai ales datorită celebrei pilule albastre, Viagra, compania a dezvoltat de-a lungul anilor o mulțime de medicamente și vaccinuri care au schimbat viețile multor pacienți din întreaga lume. Unul dintre ele este vaccinul care protejează copiii împotriva infecției cu bacteria S pneumoniae, care poate duce la septicemie sau meningită. Tot Pfizer este producătorul unui medicament important în tratamentul pentru epilepsie, al altuia pentru hipercolesteromie, al unuia dintre cele mai recomandate medicamente pentru infecții fungice și al unui anti-depresiv extrem de folosit în tratamentul depresiei.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora