Viața în Sri Lanka. Tensiuni fără margini într-o țară falimentară - Pagina 2 din 4 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața în Sri Lanka. Tensiuni fără margini într-o țară falimentară

Guvernul nu reușește în mod continuu să livreze puținul pe care l-a promis, rudele și vecinii sună pentru a cere bani împrumut, poliția și armata te scapă de puținele speranțe care mai rămân și, cu toate acestea, trebuie să fii recunoscător, pentru că mulți în jurul tău o duc mult mai rău.
Share this article

Sri Lanka este o națiune insulară din sudul Indiei: și-a câștigat independența față de stăpânirea britanică în 1948. Trei grupuri etnice – sinhaleze, tamil și musulman – reprezintă 99% din cei 22 de milioane de locuitori ai țării.

O familie compusă din doi frați a domnit ani de zile: Mahinda Rajapaksa a devenit un erou în rândul majorității sinhaleze în 2009, când guvernul său i-a învins pe rebelii separatiști tamili după ani de război civil amar și sângeros. Fratele său, Gotabaya, care era secretarul apărării la acea vreme, este acum președinte.

Acum, o criză economică a dus la furie pe străzi: inflația în creștere a însemnat că unele alimente, medicamente și combustibilul sunt insuficiente, ceea ce a dus la pene importante de curent, în timp ce oamenii obișnuiți au ieșit în stradă furioși, mulți dând vina pe familia Rajapaksa și guvernul lor pentru situație.

viața în Sri Lanka

Criza umanitară e pe cale să se instaleze în Sri Lanka

Majoritatea copiilor din Sri Lanka au fost acum forțați să subziste cu o dietă aproape fără proteine. Aceasta este o criză care a lovit la toate nivelurile, de la macroeconomic la cel molecular.

Creierul copiilor, organele, mușchii, oasele primesc ceea ce este necesar? Laptele praf, cea mai mare parte din import, abia se mai vede pe rafturile magazinelor de luni de zile.

ONU avertizează acum despre malnutriție și o criză umanitară. Pentru mulți de aici, criza se simte de luni de zile.

Cei care pot găsi combustibil fac naveta în general cu autobuzele și vagoanele de tren pline cu tot mai mulți pasageri.

viața în Sri Lanka

Timp de decenii întregi, Sri Lanka nu a reușit să investească în mod corespunzător în transportul public, în timp ce locuitorii mai bogați ai insulei au continuat să se plângă de indisciplina șoferilor de autobuz și trishaw.

Există o viziune din ce în ce mai mare că acest dispreț perceput pentru oamenii obișnuiți, atât din elitele politice, cât și din cele financiare, a adus națiunea în genunchi. Și totuși, clasele de mijloc și clasele muncitoare sunt cele care trebuie să suporte cel mai rău colaps economic.

Spitalele private continuă să funcționeze, deși mai puțin bine decât înainte. În North Central Anuradhapura, un tânăr de 16 ani care a fost mușcat de un șarpe a murit în timp ce tatăl său alerga cu disperare din farmacie în farmacie pentru a căuta antiveninul care se epuizase la spitalul public.

Sectorul sănătății nu își mai permite multe medicamente care salvează vieți. În mai, un copil de două zile cu icter a murit după ce părinții lui nu au găsit un trishaw cu care să-l ducă la spital.

viața în Sri Lanka

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora