Căutare

Share this article

Gala cu numărul al 90-lea a Oscarurilor nu a fost lipsită de momente memorabile, aşa cum ne-am obişnuit să descoperim, de fapt, la fiecare ediţie. Nu au fost clipe penibile, aşa cum a fost cel de anul trecut când a fost deschis plicul greşit, însă, de la monologul vivace al gazdei Jimmy Kimmel şi până la performance-uri emoţionante ale unor cântăreţi, Gala din acest an a avut sarea şi piperul care să o facă de neuitat.

Monologul lui Kimmel. Cum era de aşteptat, printre prezentările generoase şi glumele spumoase, Jimmy Kimmel a amintit, în discursul lui, de scandalul Harvey Weinstein, de mişcarea Time’s Up sau de faptul că femeile din cinematografie sunt încă defavorizate: „Numai 11% din filme sunt dirijate de femei, avem încă un drum foarte lung de parcurs în acest sens.Şi un drum foarte lung pentru a ajunge la o remuneraţie egală„, a spus Jimmy făcând în acest sens referire directă la Michelle Williams şi Mark Wahlberg care, deşi sunt plătiţi de aceeaşi agenţie pentru filmul ”All the Money in the World”, primesc salarii extremde diferite. Înainte de a striga numele lui Guillermo del Toro, regizorul ”The Shape of Water”, Jimmy ne-a asigurat că ”ne vom aminti mereu de acest an ca de unul în care bărbaţii au rănit atât de tare femeile, încât acestea au început să-şi dea întâlnire cu peştii„.

Emoţii cântate. Unul dintre cele mai emoţionante momente ale serii a fost, fără doar şi poate, interpretarea lui Mary J. Blige, cântăreaţa americană de două ori nominalizată la Oscar pentru ”Mudbound” (fiind prima persoană nominalizată în acelaşi ani la categoriile cea mai bună actriţă în rol secundar şi cel mai bun cântec). Îmbrăcată într-o superbă rochie roşie, Mary J. Blige a cântat „River Mighty”, piesă R&B scrisă de ea împreună cu Raphael Saadiq şi compusă de Taura Stinson pentru ”Mudbound”, în timp ce un cor imens, îmbrăcat în negru, o susţinea vocal. Intensitatea versurilor acestui cântec nu i-a lăsat reci pe spectatori care au izbucnit în lacrimi, la fel cum a făcut şi Mary J. Blige.

Umor negru. Înaintea prezentării premiului pentru design de producţie, Jimmy Kimmel s-a oprit în faţa lui Steven Spielberg întrebânbdu-l simplu „Ce faci?”. Ezitând, regizorul filmului ”The Post” (nominalizat şi el la Oscar) i-a răspuns: „Sunt căsătorit cu Kate Capshaw„. Kimmel continuă întrebându-l dacă are vreun ”pot” (semnificaţia în cazul de faţă: droguri)? Făcându-i jocul, Spielberg se scotoceşte prin buzunare strângându-şi apoi brusc pe corp sacoul, în timp ce Jimmy îşi cere scuze în faţa camerei: ”Îmi pare rău, nu ştiam că suntem în direct”.


Şoapte cu duh. Amuzant a fost şi momentul de dinaintea anunţării premiului pentru cel mai bun film scurt de animaţie (”Dear Basketball”, de Kobe Bryant şi Glen Kean), când actorul Mark Hamill îi şoptea vorbitorului: ”Să nu spui La La Land, să nu spui La La Land!”. Cea mai bună animaţie a fost declarată în acest an ”Coco”, regizată de Lee Unkrich.

În numele visătorilor. Kumail Nanjiani („The Big Sick”) şi Lupita Nyong’o (”12 Years a Slave”), care au făcut introducerea premiului penrtu cel mai bun design de producţie, au creionat un portret emoţinant al visătorilor de astăzi, aşa zişii ”dreamers”, din care fac parte şi ei. ”Suntem nişte visători” iar „visele sunt fundaţia de la Hollywood, iar visele sunt temelia Americii„, au spus ei făcând referire la valul de imigranţi care-şi caută împlinirea visului în America.

Foto: Hepta

Pentru prima dată.Daniela Vega a făcut istorie duminică seară, fiind primul prezentator transgender din istoria Oscar”, scrie The Hollywood Reporter despre momentul în care actriţa Daniela Vega (protagonista din ”A Fantastic Woman”, premiat la categoria cel mai bun film străin) l-a prezentat pe Sufjan Stevens, al cărui “Mystery of Love” din ”Call Me By Your Name” a fost nominalizat pentru cel mai bun cântec. ”Deschideţi-vă sufletele pentru a simţi realitatea şi iubirea!”, i-a îndemnat actriţa pe toţi cei prezenţi la eveniment.

Statuetă cu Jet Sky. În istoria Oscarurilor intră şi Mark Bridges, câştigătorul Oscarului pentru cel mai bun design de costume (”Phantom Thread”), care a ţinut cel mai scurt discurs al serii. Acesta a plecat acasă, nu doar cu o statuetă Oscar, ci şi cu un Jet Sky Kawasaki în valoare de 17,999 de dolari. Hellen Miren a prezentat această bijuterie cum nu se poate mai bine, în rochia ei cu aplicaţii aurii.

Muzica şi activismul. Rapperul Common şi Andra Day au cântat piesa nominalizată la Oscar, “Stand Up for Something” (din filmul ”Marshall”, dspre Thurgood Marshall, primul afro-american de la Curtea de Justiţie Americană) într-un mod cu totul atipic: au fost însoţiţi de unii dintre acei activiştii care vor să schimbe lumea. Tarana Burke, iniţiatoare mişcării #MeToo, Dolores Huerta, fondatoarea National Farmworkers Association, şi mulţi alţii şi-au făcut apariţia pe scenă sub spoturi de lumină.

Diversitate. Un videoclip cu celebrităţi precum Ava DuVernay, Dee Rees, Greta Gerwig, Geena Davis, Yance Ford, Sarah Silverman, Kumail Nanjiani, Lee Daniels discutând despre importanţa diferitelor filme a fost prezentat de Ashley Judd, Salma Hayek şi Annabella Sciorra. Videoclipul, în care rulau imagini din filme gen ”Wonder Woman”, ”Get Out” şi ”Lady Bird”, a fost un mesaj de încurajare a diversităţii dar şi a relaţionării filmului la ceea ce se întâmplă acum în lume.

Fără bariere. Tot despre diversitate a fost vorba şi în discursul actriţei Frances McDormand, care a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal (”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”). „Dacă o să căd, să mă ridicaţi pentru că am lucruri de spus”, aşa şi-a început ea speeche-ul prin care a făcut apel la toţi cei din industria cinematografică să încurajeze şi să promoveze diversitatea de gen şi de rasă.

Vis împlinit. După ce a fost anunţat câştigătorul celui mai bun scenariu (horror-ul ”Get Out”), Jordan Peele a mărturisit cât de grea i-a fost să scrie acest film încurajând, prin discursul său, la încercarea cu orice preţ de a-ţi împlini visul: ”M-am oprit din scrierea acestui film de vreo 20 de ori pentru că am crezut că era imposibil. Am crezut că nu va funcţiona. Am crezut că nimeni nu ar face vreodată acest film „, a spus el. „Dar am continuat pentru că ştiam că, dacă cineva mă lasă să fac acest film, acei oameni îl vor auzi şi vedea”.

Fără greşeală. După fiasco-ul de anul trecut, când au anunţat câştigătorul greşit la categoria cel mai bun film, prezentatorii Warren Beatty şi Faye Dunaway şi-au reluat rolurile de prezentatori ai acestei categorii. De data acesta nu au mai deschis plicul greşit, aşa că ”The Shape of Water” a fost prezentat cum se cuvine drept câştigător. E drept, Guillermo del Toro a verificat de două ori plicul înainte de a accepta premiul şi de-l dedica tinerilor: „Vreau să dedic acest trofeu tinerilor care ne arată cum se fac lucrurile cu adevărat în fiecare ţară din lume„.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO