fbpx

Căutare

Share this article

În plină iarnă, griul de pe străzi ne face pe fiecare dintre noi să visăm la vacanţă, iar pozele celor mai colorate oraşe din lume ne-ar putea îndemna să ne completăm „the bucket list”. Oraşe turcoise, galbene, roz, mov, oraşe în toate culorile curcubeului, sunt peste tot în lume şi ar fi păcat să trecem prin viaţă, fără să vedem măcar câteva dintre ele. Unul este chiar la noi în ţară şi este Sighişoara. Dar cred că nu vorbele, ci imaginile vă vor convinge mai tare, aşa că, să punem un diapozitiv şi să începem să ţesem o poveste de vacanţă.

Procida, Italia

Satele urbane ale Cinque Terre sunt mult mai cunoscute decât Prociba, însă această insulă din largul coastei Napoli este la fel de frumoasă. Străduţele înguste sunt acompaniate de clădiri în culorile şerbetului care se înalţă deasupra apei înspumate. Cele mai spectaculoase culori sunt în Marina Corricella unde pescarii şi-au pictat casele în culorii vii şi strălucitoare ca să fie uşor de recunoscut de pe mare.

Chefchaouen, Maroc

Situat în Munţii Rif din Maroc, acest oraş este foarte cunoscut de pe Instagram şi Pinterest ca fiind „oraşul albastru”. Străduţele pietruite şi pasajele  sunt fragmentate de clădiri istorice, toate pictate în diverse nuanţe de cyan, albastru şi brebenoc. Sunt o mulţime de teorii legate de motivul pentru care locuitorii au ales albastru, unii spun că pentru a combate ţânţarii, iar alţii spun că locuitorii evrei ce fugeau de inchiziţia spaniolă au folosit vopsea albastră pentru a simboliza cerul şi raiul.

Tokyo, Japonia

Cu o populaţie de peste 9 milioane de oameni, Tokyo este unul dintre cele mai aglomerate şi mai colorate oraşe ale lumii. Dacă te îndrepţi spre cartierul Kabukicho, renumit pentru distracţiile sale şi ca fiind un „red light district”, vei descoperii milioane de reclame luminoase şi o energie ce nu doarme niciodată.

Neal’s Yard, Londra

Departe de hoardele Londrei, pe o alee mică din Covent Garden, Neal’s Yard este o destinaţie uimitoare într-un oraş cel mai adesea caracterizat de culoarea gri.

Într-o curte ascunsă vei găsi clădiri din cărămidă pictate, obloane portocali şi albastre şi picturi murale acompaniate de multă vegetaţie.

Moscova, Rusia

În Piaţa Roşie din Moscova, Catedrala Saint Basil, care pe vremuri se compunea din 10 biserici, azi este un muzeu ce a devenit emblemă naţională. Domurile sale colorate în culorile bomboanelor fac ca acet loc să fie unul dintre cele mai recunoscute aşezări turistice din ţară.

Rainbow Village, Taiwan

Fostă zonă rezidenţială pentru foşti membri ai armatei, Rainbow Village a devenit o aşezare ce trebuia redezvoltată. Dar înainte ca bilele să se prăbuşească, unul dintre localnici, Huang Yung-Fu a decis să transforme un cartier din beton într-un display colorat de artă publică. Eforturile acestui om au salvat acest cartier care a ajuns o zonă culturală vizitată anual de peste 1 milion de turişti.

Bo Kaap, Cape Town

Dispunând de un amestec dintre arhitectura Cape Dutch şi Cape Georgian, Bo Kapp este una dintre cele mai vezi zone rezidenţiale din Cape Town, Africa de sud. Astăzi, este de asemenea unul dintre cele mai fotografiate oraşe, mulţumită caselor sale în culorii strălucitoare şi străduţelor pietruite.

Copenhaga, Danemarca

Hyhavn din Copenhaga a fot la origini un port comercial extrem de agomerat unde ancorau vapoare din întreaga lume. Astăzi, casele în culori de galben strident, portocaliu şi albastru, unele datând de la 1681, au fost renovate şi împreună cu restaurantele de lux populează acest port străvechi.

Santa Marta favela din Rio de Janeiro, Brazilia

Probabil cea mai veche mahala din Rio de Janeiro, Santa Marta se mândrelte cu picturi murale colorate ce acoperă peste 75 de mii de metri pătraţi. Designul înfăţişează o explozie de raze în culorile curcubeului ce se aşează peste mai mult de 35 de case. Este opera Favela Painting Foundation care speră ca în viitorul apropiat să picteze şi mai multe case.

Izamal, Mexic

Acest mic oraş pietruit nu înfăţişează chiar fiecare culoare a curcubeului, însă clădirile sale de un galben vibrant au făcut să-şi câştige locul pe lista oraşelor colorate. Mânăstirea din secolul al 16-lea în culoarea canarului, din centrul oraşului, a fost construită pe un templu mezoamerican, iar culoarea galbenă continuă să acorde omagiu radacinilor maya din regiune.

St. John’s, Newfoundland

Sper sfârşitul anilor 1970, din cauza faptului că acele case originale de inspiraţie victoriană din centrul oraşului erau destul de plictisitoare, s-a luat decizia reparării lor şi pictării în culori vibrante, lucru ce a scos la iveală un nou St. John’s. Aceastp idee a prins la localnici şi acum întreaga zonă este un miş-maş de roşu aprins, albastru, verde, toate clădirile fiind în contracte puternice.

Insula Burano, Italia

Fie pentru Instagram, fie pentru toţi turiştii, locuitorii din Burano îşi revopsesc casele o dată la doi ani. Este o tradiţie care a făcut această insulă din laguna veneţiană faimoasă. Legenda spune că pescarilor locali le-a plăcut să vadă casele vopsite în culori vii, în drumul lor spre oraş, iar locuitorii folosesc culori aprinse pentru a delimita proprietăţile.

Little India, Singapore

Fie că vizitezi templu hindus Sri Veeramakaliamman sau Chinese House a lui Tan Teng Niah, Little India din Singapore este unul dintre cele mai colorate cartiere din ţară. Fiecare nunaţă de culoare poate fi găsită pe clădiri complicate sau pe micile statui colorate ce se găsesc la exteriorul templelor sfinte.

Balat, Istanbul

Pe drumul bătut din Istanbul, casele colorate din cartierele Balat şi Fener reprezintă exemple istorice ale comunităţilor de evrei şi greci. În anii 1960, 1970, aceste cartiere erau căzute în dizgraţie, însă, după ce au fost reparate acum au intrat în patrimoniul UNESCO.

Jodhpur, India

Încă un concurent la categoria „o singură culoare”, oraşul indian Jodhpur este un labirint evaziv de case albastre, toate situate sub impunătorul fort Mehrangarh. Folosit odată pentru a indica statutul social, pigmentul indigo face un contrast puternic cu deşertul înconjurător şi arată magic în timpul nopţii.

Old San Juan, Puerto Rico

Plimbă-te prin Old San Juan şi vei constata că nu ai văzut aceeaşi culoare de două ori. De la movul lavandei şi până la verdele lime, clădirile reprezintă o combinaţie liniştitoare şi fotogenică a străzilor pietruite ale oraşului istoric şi a panoramei pitoreşti a litoralului.

Guanajuato, Mexico

O altă zonă intrată în patrimoniul UNESCO, Guanajuato reprezintă o sărbătoare colorată pentru ochi, cu clădiri vopsite în verde, roşu, galben şi portocaliu ce scot în evidenţă străzile din centrul oraşului şi dealurile din împrejurimi. Străduţele înguste, clădirile în stil Baroque şi neoclasic, dar şi catedrala Basilica Nuestra Señora de Guanajuato vopsită în nuanţe de roşi şi galben, fac din acest oraş unul dintre cele mai captivante din Mexic.

Juzcar, Spania

În timp ce alte oraşe au fost pictate în albastru din motive religioase sau practice, Juzcar a fost vopsit în întregime în albastru în vara lui 2011 în urma unei campanii promoţionale pentru filmul „Ştrumfii”. Deşi mişcarea s-a dorit a fi temporară, ideea a avut un aşa mare succes în atragerea turiştilor, încât localnicii au votat pentru păstrarea acestei culori distinctive a oraşului.

Menton, Franţa

Acest orăşel  de pe Riviera franceză ce numără doar 30 de mii de locuitori, se poate că nu are acelaşi farmec ca vecinii săi, însă clădirile sale colorate în auriu, roz somon şi roşu cireaşă, îl fac extrem de atrăgător. Urcă-te o dată pe un acoriş de teracotă şi s-ar putea să nu mai vrei să pleci.

Guatapé, Columbia

Atunci când te referi la cel mai colorat oraş din Columbia, te gândeşti la Guatapé. Acest oraş se mândreşte cu pieţe atrăgătoare, pline de culoare, cum ar fi Plaza de Zocalos, dar şi cu uşi pictate, ferestre şi obloane. Nu poţi rata ilustraţiile fresce ce decorează casele; aici vei găsi de toate, de la forme şi modele şi până la picturi de animale.

Sighişoara, România

Situat în zona istorică a Transilvaniei, Sighişoara nu este, din păcate, pe lista multor turişti. Acest oraş medieval pietonal se mândreşte cu clădiri pictate în culori vibrante de galben, roz şi verde care abia încep să fie fotografiate şi arătate lumii. Este un oraş în care nu te mai saturi de umblat pe străduţele pietruite, de admirat priveliştea şi de cutreierat restaurantele din pieţele medievale. Şi este al nostru, nu ai nevoie de avion ca să ajungi să-l vezi.

Jaipur, India

În timp ce multe oraşe din lume au fost vopsite în albastru, Jaipur este unul dintre acele oraşe în care predomină rozul. Conform doctrinei locale, regele Sawai Ram Singh a pictat oraşul în roz în anul 1876 pentru a pregăti vizita Prinţului Albert şi a reginei Victoria în India. De atunci, întregul oraş şi-a păstrat culoarea roz, în mare parte pentru încântarea celor care privesc pe Instagram pozele vizitatorilor.

Curacao, Caraibe

Insulele Caraibe sunt pline de oaze pastelate, însă una dintre preferatele noastre este Curacao, o insulă curată din Antilele Mici. Localnicii spun că la începutul secolului al 19-lea, generalul guvernator danez Albert Kikkert suferea de o migrenă cumplită ce se înrăutăţea din cauza reflexiei soarelui caraibian pe clădirile albe. El a dat un decret prin care să fie pictate toate cladirile în orice culoare în afară de alb şi de atunci toate clădirile insulei afişează o gamă de culori pastelate cu ornamente de culoare albă. Am văzut chiar şi în sezonul al 3-lea din Narcos J.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO