Drinks
4 despre Jiana, cel mai nou rozé de la Crama Oprişor
Jiana este un cupaj rozé din Cabernet Sauvignon şi Pinot Noir, cea mai recentă lansare a Cramei Oprişor, ce întregeşte colecţia dedicată „Olteniei profunde”, alături de Rusalca Albă şi Drăgaica Roşie. Este un vin semnat de către renumitul enolog Liviu Grigorica şi produs în ediţie limitată.
Răzvan Avram
|Reading time: 3 mins
Jiana este un cupaj rozé din Cabernet Sauvignon şi Pinot Noir, cea mai recentă lansare a Cramei Oprişor, ce întregeşte colecţia dedicată „Olteniei profunde”, alături de Rusalca Albă şi Drăgaica Roşie. Este un vin semnat de către renumitul enolog Liviu Grigorica şi produs în ediţie limitată.
Răzvan Avram
|Reading time: 3 mins
Share this article

Jiana este un cupaj rozé din Cabernet Sauvignon şi Pinot Noir, cea mai recentă lansare a Cramei Oprişor, ce întregeşte colecţia dedicată „Olteniei profunde”, alături de Rusalca Albă şi Drăgaica Roşie. Este un vin semnat de către renumitul enolog Liviu Grigorica şi produs în ediţie limitată. Jiana este o zână a locurilor, care „se arată grabnic oamenilor însetaţi, ce trudesc spre avuţia şi rodul pământului. Celui cu poftă de licoare, frumoasa arătare îi potoleşte setea cu aceeaşi apă vie care hrăneşte şi copacul vieţii, izvorul tuturor lucrurilor şi protectorul fiecăruia”.

În continuare, vă invit să citiţi 4 recenzii despre Jiana Rosé 2016, scrise de pasionaţii de la UnVinPeZi.ro.

  • O mult aşteptată etichetă nouă de la Oprişor. De data asta un rozé cu nume provenind din legendele profunde olteneşti. Surprinde prin culoarea sa, fiind foarte uşor de confundat, dacă cumva nu aţi vedea eticheta, cu siropul de trandafiri. Însă mirosul şi gustul îl repun pe linia clasică a rozé-urilor bine făcute. Arome de frăguţe, căpşuni şi alte fructe asemănătoare de început de vară, susţinute de notele proaspete ale citricelor. Trebuie răcit serios pentru a compensa corpolenţa sa masivă, în timpul zilelor toride de vară ce vor urma. (Nicuşor Cazan)
  • Un rozé care etalează o culoare de gref (roz bineînţeles) spre fragi, cu un nas ornat cu izuri de fructe roşii coapte, în declinări de jeleuri şi bomboane, alături de note de pepene verde şi fructe exotice. Gustativ senzaţiile olfactive se regăsesc cu acelaşi cocktail de fructe roşii şi exotice într-o evoluţie prezentă, cremoasă, uşor dulceagă în debut, marcată de un final tonic şi crocant. (Dan Micuda)
  • Un rozé de culoarea somonului, ce curge în pahar strălucitor şi curat. Încă de la prima sa „mutare” pare să se arunce îndrăzneţ cu pieptul înainte, etalând aproape ostentativ arome dulci, prevestitoare de vară, de căpşuni, cireşe coapte şi zmeură. Senzaţia de grapefruit pe care o aduce lângă cele deja amintite are rolul de a-i da volum şi prospeţime. Gustul este răcoritor, cu tente dulci şi impresii de coajă de portocală şi ardei gras, plus o aciditate uşor metalică. Pare lejer condensat, în postgust devenind crocant, tonic şi vegetal. Este un vin uşor de băut, prietenos şi accesibil. Relaţia pe care o poate dezvolta cu cel care îl consumă este una sinceră, fără preţiozităţi scorţoase, iar acest lucru îl transformă într-un partener ideal pentru multe preparate, dar şi pentru multe ocazii de consum. (Valentin Ceafalău)
  • Un rozé neobişnuit, atât la culoare cât şi la corp, înclinând balanţa mai degrabă către roşu decât către alb. Culoarea este roz stacojiu, iar nasul vine cu căpşuni, banane verzi şi note minerale. Are o aciditate vie, alcool bine evidenţiat în corp şi lasă nişte senzaţii taninoase, inedite, ca de vin roşu. Gustul este liniar şi direct, cu cireşe de mai, lime şi ceva mango. Postgustul este lung, cu o plăcută astringenţă şi impresii de fructe roşii şi citrice amărui. Un experiment reuşit al enologului Liviu Grigorică, un vin care se potriveşte, înainte de toate, cu gastronomia şi, dacă mai rămâne ceva în sticlă, cu discuţiile colocviale de după masă. (Răzvan Avram)
Drinks
Share this article