Căutare

Share this article

O poveste inspiraţională cu puternic parfum feminist. Aventurile unei fotografe celebre. Biografia unor gemeni care au ajuns să fie patroni de sclavi în America. Toate aceste cărţi ar trebui să ajungă pe noptiera ta luna aceasta (sau în tableta ta, dacă îţi place să citeşti pe suport digital). Deci, ce mai citim luna aceasta? 

The Female Persuasion, Meg Wolitzer

Ne aflăm într-o perioadă în care femeile caută să aibă un cuvânt din ce în ce mai greu de spus în toate domeniile. În care mişcări de susţinere a drepturilor acestora sunt din ce în ce mai dese (ultimele fiind cele de susţinere a femeilor din Polonia care se luptă cu restricţia accesului la avorturi). Ei bine, poate că nu există un moment mai mult pentru această carte.

Minunat scrisă, The Famale Persuasionspune povestea mai multor generaţii de feministe. Greer Kadetsky este o tânără aflată în primul an la Universitatea din Connecticut. Acesta o întâlneşte, în 2006, pe o vedetă a aceste comunităţi, Faith Frank, un personaj fictiv, inspirat din povestea Gloriei Steinem, nume puternic legat de New York Mgazine şi co-fondator al revistei Ms

Imediat după ce termină facultatea, Greer începe să lucreze pentru Faith, la fundaţia pentru susţinerea femeilor. Wolitzer prezintă viaţa de activistă a lui Faith, poveştile prietenilor săi, dar şi momentele dureroase din viaţa acesteia. Cartea arată cum Faith reuşeşte să o pregătească pe Greer pentru această luptă de putere, perseverenţă şi încercări etice. Cartea costă 17$ pe Amazon.

Berenice Abbott: A Life in Photography, Julia Van Haaften

Berenice Abbott este o cunoscută fotografă americană, recunoscută pentru portretele pe care le-a făcut, în anii ’90, mai multor figuri cunoscute (actori, arhitecţi, fotografi). Crescută în Ohio, Abbott a ajuns în New York la vârsta de 19 ani. Printre oamenii cu care a lucrat se numără Eugene O’Neill, Edna St Vincent Millay, Djuna Barnes, Malcolm Cowley, Marcel Duchamp sau Alfred Stieglitz. La începutul anului 1921, aceasta a plecat la Paris pentru a lucra cu Man Ray. Iar în anii ’30, s-a întors apoi în New York pentru a crea poate cel mai important proiect al său – “Changing New York”.

Cartea lui Van Haaften urmăreşte perioada de pionierat a artistei care a reuşit să marcheze modernismul. Berenice Abbott: A Life in Photographycostă 28$ şi poate fi comandată de pe Amazon.

Inseparable: The Original Siamese Twins and Their, Yunte Huang 

Huang porneşte pe urmele gemenilor Chang şi Eng, aduşi în 1829 în Boston la vârsta de 17 ani de către scoţianul Robert Hunter care i-a descoperit în Siam. Cum era de aşteptat, aceştia au fost personajele centrale, foarte mulţi ani, în circuri şi evenimente. Iar atunci când au reuşit să se elibereze de sub contractul pe care îl aveau cu un anumit muzeu, au început o carieră de antreprenori într-o zonă rurală din America. S-au căsătorit cu două femei albe, au ajuns să aibă 21 de copii şi să fie patroni de slavi. 

Într-un muzeul din Philadelphia se află acum ficatul pe care îl împărţeau. Iar în cartea sa, Huang reuşeşte să surprindă incredibil paradoxurile din vieţile celor doi siamezi, Chang şi Eng. Cartea costă vreo aproximativ 21$ pe Amazon.

America is not the Heart, Elaine Castillo

În ultimul timp au apărut din ce în ce mai multe poveşti despre familii de imigraţi americani. Castillo abordează exact acest subiect. În cartea sa de debut, autoarea spune povestea unei comunităţi filipinezo-americană din Bay Area, vorbind despre experienţele intime ale acestui grup: un chirurg, Pol, care a trebuit să se adapteze să lucreze în security, soţia sa Paz, fiica lor şi nepoata Hero, o fostă revoluţionară. Castillo reuşeşte să surprindă foarte bine viaţa acestora, asumându-şi foarte multe riscuri. Cartea costă 27$ pe Amazon.

Sharp, Michelle Dean

Şi încheiem acest articol exact aşa cum l-am început, tot cu o carte inspiraţională, cu puternic aer feminist. Criticul cultural, Michelle Dean ne aduce 10 dintre cele mai interesante scriituri ale unor femei din secolul 20. Vom avea vocea acidă a lui Dorothy Parker sau ideile revoluţionare scrise de Rebecca West şi Hannah Arendt. Fiecare autor este analizat de Dean şi cercul său de prieteni influenţi. 

Criticul argumentează feroce că cele 10 minţi strălucite pe care le-a ales pot concura liniştite cu Hemingways sau Fitzgeralds, Roths, Bellows sau Salingers. Cartea costă 24$ pe Amazon.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO