5 documentare de pe Netflix care te fac mai deştept - LIFE.ro
Mergi la conținut

5 documentare de pe Netflix care te fac mai deştept

Recomandările noastre de astăzi îşi propun să vă lărgească orizonturile cunoaşterii, indiferent de domeniul de care sunteţi pasionat. Netflix are o lungă listă de documentare (chiar şi serii) foarte apreciate de public şi de critici. Noi am ales câteva titluri menite să vă capteze atenţia: 5 documentare despre care putem spune cu siguranţă că „te fac mai deştept”.
Share this article

Ne-am obişnuit să vedem filme stând confortabil în fotoliu sau pe canapeaua de-acasă, indiferent că vorbim despre cea mai recentă producţie de la Hollywood sau despre un serial de succes căruia să-i dedicăm un week-end întreg. Putem face, însă, „binging” şi cu o porţie consistentă de documentare. Şi atunci când entertainmentul se îmbină perfect cu setea de cunoaştere parcă sentimentul de vinovăţie (iar am pierdut toată ziua/noaptea în faţa televizorului!) este mult mai uşor de suportat! Recomandările noastre de astăzi îşi propun să vă lărgească orizonturile cunoaşterii, indiferent de domeniul de care sunteţi pasionat. Netflix are o lungă listă de documentare (chiar şi serii) foarte apreciate de public şi de critici. Noi am ales câteva titluri menite să vă capteze atenţia: 5 documentare despre care putem spune cu siguranţă că „te fac mai deştept”.

Science and Nature: Life (2009)

Cum altfel puteam începe, dacă nu cu o serie marca BBC Earth? Numele lui David Attenborough ar trebui deja să fie un indiciu cât se poate de concludent pentru valoarea acestor documentare, despre care trebuie să spunem că are la activ şi câteva nominalizări Emmy.

Această serie dedicată vieţii şi comportamentului speciilor de pe Pământ a fost realizată în mai bine de 4 ani. S-au filmat peste 3 mii de ore pe toate continentele lumii. Veţi vedea imagini superbe, cadre detaliate, filmări realizate „în intimitatea” unei multitudini de specii şi veţi înţelege ce strategii au dezvoltat plantele şi animalele pentru a-şi perpetua specia şi pentru a rămâne în viaţă. Veţi avea de învăţat şi de la cele mai inteligente animale, delfinii, dar şi de la cele mai mărunte specii de insecte de pe planetă.

Fashion & Design: Iris (2014)

Iris Apfel este un fashion icon. Chiar şi astăzi, când are 96 de ani. Pentru fashionistas această biografie fascinantă, semnată de regizorul Albert Maysles (o celebritate în lumea documentarului), va fi o adevărată revelaţie. Iris Apfel atrage toate privirile, fie că se află în primul rând la show-urile de modă sau că discută cu partenerii de afaceri. I s-a spus cât se poate de direct: „n-o să fii niciodată o femeie drăguţă, dar ai ceva mult mai important: ai stil!” – iar Iris Apfel respiră stil prin toţi porii! Are o colecţie impresionantă de haine şi bijuterii couture şi un ochi foarte atent la detaliu. A lucrat ca designer de interior pentru numeroase celebrităţi, chiar şi pentru Casa Albă. Însă această femeie pare să nu ia niciodată viaţa în foarte serios. De ce o să vă deschidă mintea acest documentar? Veţi avea de învăţat de la Iris, nu doar despre modă, ci şi despre lucrurile cu adevărat importante în viaţă!

,

Muzică: Bowie: The Man Who Changed the World (2016)

Nu, nu e un titlu prea grandios pentru un nume ca David Bowie. Documentarul Soniei Anderson este realizat din bucăţi de interviuri oferite de starul britanic de-a lungul vremii şi din amintiri ale iubitelor, prietenilor sau ale colegilor săi de scenă. Filmul ne dezvăluie un artist complet, care nu s-a temut să ducă limitele muzicii un pic mai departe, care nu s-a temut să cânte şi să arate „altfel” şi nici să absenteze o perioadă de pe scenă.

Chiar şi pentru fanii lui Bowie acest documentar va aduce o nouă perspectivă asupra artei sale. Şi este doar una dintre „faţetele” lui Bowie. De ce ne face mai deştepţi un astfel de documentar? Filmul acesta nu caută să fie o biografie cronologică, nu caută să popularizeze muzica lui Bowie, ci încearcă să îi descifreze (atât cât se poate) viziunea sa asupra muzicii şi să sublinieze influenţa pe care a avut-o asupra culturii. Şi, să nu uităm!, Bowie a fost şi un „businessman” într-ale muzicii. Ştiaţi că el a inventat conceptul „Bowie Bonds” (acţiunile Bowie)?

Health & Climate: Food Choices (2016)

Când vorbim despre viitorul planetei şi al nostru ne gândim mai ales la poluare şi la industrializare. Dar uităm că şi alegerile noastre în materie de nutriţie sunt un factor important, atât în ceea ce priveşte sănătatea noastră, cât şi cea a planetei. Regizorul Michal Siewierski pune în discuţie „alegerile alimentare” şi promite un documentar care ne va schimba felul în care privim mâncarea din farfurie. A încercat pe propria piele anumite schimbări, dar a vorbit şi cu specialişti din domeniul nutriţiei şi al producţiei de alimente pentru a ne deschide ochii – şi mintea – asupra impactului pe care consumul de alimente (de cele mai multe ori excesiv) îl are asupra noastră, a celorlalte specii din jur… al planetei. La finalul filmului veţi avea de ales ce vreţi să învăţaţi despre cum şi ce veţi pune în farfurie.

Human Stories: Refugee (2016)

Vă previn încă de la început: acest documentar poate avea un puternic impact emoţional! Asta îşi propune, de fapt. Clementine Malpas şi Leslie Knott, cele două regizoare, urmăresc cinci fotografi celebri care merg prin lume pentru a ilustra condiţiile în care trăiesc refugiaţii în speranţa unei vieţi mai bune. Imaginile lor sunt sfâşietoare. Poveştile refugiaţilor – cu atât mai mult. Celebra actriţă Cate Blanchett, ambasador al acestei cauze umanitare, cea care narează acest documentar, oferă, şi ea, încă un plus de emoţie.

Ceea ce fotografii Lynsey Addario, Omar Victor Diop, Graciela Iturbide, Martin Schoeller şi Tom Stoddart surprind în imagini la punctele de trecere ale refugiaţilor către „zone mai sigure”, către „speranţa unui trai mai bun” este, de fapt, esenţa umanităţii: lupta pentru supravieţuire.

Lăsaţi prejudecăţile deoparte şi urmăriţi acest documentar, nu prin prisma politicii încâlcite din jurul subiectului, ci prin aceea a lacrimilor unui copil ce a traversat marea într-o barcă. Nu ştiu dacă acest documentar ne face neapărat mai deştepţi, dar cu siguranţă ne face să fim mai umani.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora