fbpx

Căutare

Share this article

Dacă eşti unul dintre aceia cărora le place să îmbine călătoriile cu muzica, atunci nu vei rămâne indiferent la recomandările noastre în materie de festivaluri europene de operă. Sunt destule dar noi am ales doar cinci, având în vedere că multe dintre ele au început încă din luna mai şi sunt, deci, pe final. Toate cele cinci au loc în oraşe pe care merită oricum să le vizitezi, pentru frumuseţea lor naturală şi istoria ce-ţi şopteşte din fiecare colţişor, dar, evident, şi pentru aceste festivaluri rare care reapropie omenii de muzica clasică şi readuc în lumină personalităţi incredibile ale muzicii de operă.

Festivalul de la Salzburg (Austria)
Festivalul este adesea descris drept cel mai mare şi cel mai important festival de operă din lume, iar această reputaţie este confirmată de numărul mare de spectacole, de programul amplu şi de numărul impresinant de vizitatori. Vechi de aproape 100 de ani, festivalul care i-a avut printre co-fondatori pe Richard Strauss, prezintă în fiecare vară, între 20 iulie şi 30 august, producţii spectaculoase. La ediţia din acest an vor putea fi admirate în oraşul de pe râul Salzach, opt opere nou-nouţe, printre care şi ”Salome”, după Richard Strauss, cunoscută mai ales pentru superbul ”Dans al celor şapte voaluri” (salzburgerfestspiele.at).

Festivalul Arena di Verona (Italia)
Desfăşurat între 21 iunie şi 1 septembrie, festivalul îşi provoacă publicul cu 47 de serate dedicate muzicii clasice, printre producţiile cele mai aşteptate fiind: ”Carmen”, de Georges Bize; ”Aida” şi ”Nabucco”, de Giuseppe Verdi; ”Turandot”, de Giacomo Puccini şi ”Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini.
Marele debut din acest an la Arena Verona va fi ”Carmen”, care inaugurează festivalul şi care va avea mai multe reprezentaţii până pe 31 august. Ediţia din acest an are o nouă producţie, extrem de fresh, creată de argentinianul Hugo de Ana (arena.it).

Festivalul Rossini (Italia)
Acest festival are loc în fiecare vară, între 11 şi 23 august, chiar în oraşul natal al marelui compozitor italian Gioachino Rossini, Pesaro. Aşa cum sugerează şi numele evenimentului, ceea ce se cântă aici este muzică din repertoriul lui Rossini, abordată mereu din noi perspective care să-i accentueze unicitatea. Pentru că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la moartea lui, festivalul aduce în faţa spectatorilor noi producţii ale unor opere precum ”Ricciardo e Zoraide”, ”Adina” şi ”Bărbierul din Sevilla” (rossinioperafestival.it).

Festivalul Puccini (Italia)
Un alt festival de operă dedicat unui compozitor este Festivalul Puccini menit să readucă în atenţie imporanţa lui Giacomo Puccini, ”cel mai mare compozitor al operei italiene, după Verdi”, aşa cum a mai fost numit. Desfăşurat până pe 25 august, într-un loc de vis,Torre del Lago, Italia (oraş situat între Lago di Massaciuccoli şi Marea Tireniană), într-un teatru în aer liber cu 3.400 de locuri, cu scena plutitoare pe lac, festivalul prezintă în fiecare an producţii năucitoare ale compoziţiilor lui Puccini. Multe dintre ele au fost compuse de Puccini chiar în Torre del Lago, unde s-a stabilit după ce s-a îndrăgostit de peisajele pitoreşti ale locului. ”Tosca” (1900), ”Madama Butterfly” (1904), ”La Fanciulla del West” (1910), ”La Rondine” (1917) şi ”Il Trittico” (1918) sunt doar câteva din operele compuse aici (puccinifestival.it).

Festivalul din Bregenz (Austria)
De fiecare dată când opera ”Carmen” a fost pusă în scenă la Lake Constance, în Austria, a fost înregistrat un record năucitor de vizitatori (anii 1991 şi 1992 sunt două exemple în acest sens). Acum, opera despre dragostea pasională şi spectaculoasă se întoarce pe scena festivalului din Bregenz într-o nouă producţie a regizorului danez Kasper Holten, care a atras o mare atenţie cu producţiile sale la teatre importante din întreaga lume şi care în prezent este director de operă la renumita Royal Opera House, Covent Garden, din Londra. Alte opere spectaculoase vor face parte de asemenea din programul afestivalului (bregenzerfestspiele.com).
 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO