Căutare

Share this article

Bohemian Rhapsody ne prezintă viața uneia dintre cele mai iubite și apreciate trupe rock din istorie – Queen și a legendarului său solist – Freddie Mercury. Apăsând pe toate butoanele melancoliei, filmul ne vorbește despre cum a fost compusă celebra lor melodie „Bohemian Rhapsody”, despre cum au ajuns cei patru să lucreze împreună sau despre chimia dintre ei atunci când au primit aplauzele unei lumi întregi la Live Aid.

Cu toate emoțiile pe care reușește să ni le transmită, Bohemian Rhapsody este un film artistic, nu un documentar. Nimeni nu se așteaptă să iasă din sala de cinema după o lecție de istorie a muzicii rock. Nici măcar nu putem avea pretenția că Bohemian Rhapsody ar putea fi vreo istorie a trupei Queen.

Evident, trebuia să se vorbească despre primul show al trupei cu Freddie solist sau despre concertul pe care l-au avut la Live Aid. Ba chiar să se amintească și faptul că logo-ul trupei a fost desemnat chiar de Mercury care terminase o școală de artă. Cu toate astea, repet, vorbim despre un film artistic. Și nu era timp de amintit toate momentele din viața trupei Queen.

Multe dintre evenimente au fost prezentate pe repete înainte. Altele au fost complet omise (poate că din cauza asta și scorul foarte mic pe Rotten Tomatoes – 62% la Tomatometer vs. Scorul primit de la fani – 93%). Însă, unele au fost chiar prezentate într-un mod eronate. Și, pentru toți fanii Queen (și nu numai), este timpul să le punem în lumina adevărului.

Articolul conține spoilere – așa că, dacă nu ai văzut Bohemian Rhapsody, uită-te la film înainte.

Jim Hutton și Freddie Mercury nu s-au cunoscut atunci când acesta a fost ospătar la una dintre petrecerile cântărețului

Filmul ni-l prezintă pe Jim Hutton atunci când Freddie era singur, depresiv și îmbătat de multe substanțe consumate în timpul unei petreceri pe care o organizase în noua sa casă. La finalul acelei petreceri, Mercury îi face avansuri lui Hutton – niște avansuri cel puțin nepotrivite. Hutton îl refuză imediat, însă ajung să vorbească puțin. Iar la finalului discuției lor îi spune lui Mercury să îl caute atunci când va fi împăcat cu sine.

În film, îl mai vedem pe Mercury căutându-i adresa în cartea de telefoane. Și, în cele din urmă, se duce la el acasă înainte de concertul Queen de la Live Aid. În realitate, Hutton era un hair stylist care lucra la Savoy Hotel. Iar cei doi s-au întâlnit într-un club de noapte.

Freddie nu a întâlnit-o pe Mary Austin în aceeași seara în care a intrat în componența trupei Queen

Cele două momente – intrarea în trupă și întâlnirea cu Mary Austin – sunt despărțite cam de 30 de secunde. În realitate, însă, lucrurile au fost mult mai complicate. Austin avusese o scurtă relație cu chitaristul Brian May. Și nu se întâlnește cu Freddie decât după ce acesta devine solistul trupei.

Cu toate acestea, filmul prezintă foarte frumos relația dintre cei doi. O romanțează atât de mult, încât pare justificat ca la final Freddie să îi lase lui Austin toată averea (și mai ales drepturile asupra creației sale).

Foto: Hepta

Concertul Live Aid nu a reunit trupa

În film, trupa suferă înainte de Live Aid – cei trei membri ai trupei nu vorbesc cu Freddie, de altfel pentru că acesta a plecat să lucreze la albumele sale solo, Queen nu mai cântase de o foarte bună perioada de timp. Este, de altfel și o scenă foarte dramatică în care Freddie le dezvăluie acestora faptul că a semnat un contract de 4 milioane de dolari cu casă de producție pentru două albume solo.

Adevărul a fost, însă, altul. Trupa scosese albumul The Works în 1984 (Live Aid a avut loc pe 13 iulie 1985). Fuseseră în turneu în toată lumea, iar ultimul show îl avuseseră cu 8 săptămâni înainte de Live Aid. Așadar, nu doar că aveau în spate extrem de multe repetiții, dar erau și în super formă. Exact invers față de cum ne arată Bohemian Rhapsody. Chiar dacă face ca momentul din film să fie mult mai dramatic, lucrurile nu s-au întâmplat așa.

Cu toate acestea, filmul prezintă și un imens adevăr. Show-ul Queen de la Live Aid a fost unul memorabil, considerat drept a fi unul dintre cele mai mari concerte din istoria muzicii rock mondiale. Nu a fost cântecul de lebădă al trupei, trupa a mai lansat multe alte melodii până la moartea lui Mercury, în 1991. Cu toate acestea, concertul de la Live Aid a consolidat prezența trupei în elita muzicii mondiale. Și l-a declarat pe Mercury drept cea mai importantă voce masculină din anii ’70-’80.

De altfel, trupa Queen nu s-a despărțit niciodată

Așa cum spuneam, filmul ne arată o trupă despărțită înainte de Live Aid. Și asta din cauza deciziei pe care o luase Mercury de a lucra la albumele sale solo. Însă, oricât de dramatică a fost această scenă, adevărul a fost cu totul altul.

În 1983, trupa fusese avusese deja mai mult de un deceniu pe drumuri. Și cu toții aveau nevoie de o pauză. Astfel că, albumul Mr. Bad Guy pe care îl lansează Mercury cu 3 luni înainte de Live Aid fusese precedat de două albume solo semnate de toboșarul trupei, Roger Taylor. Filmul ne arată cu ceilalți membri ai trupei nu mai vorbiseră de ani buni cu Freddie. În realitate însă, repet, ei scoseseră albumul The Works cu niciun an înainte.

Freddie nu știa că are virusul HIV înainte de concertul de la Live Aid

Dramatismul de la finalul filmului este dat nu doar de împăcarea celor patru membri ai trupei, cât mai ales de faptul că Freddie le dezvăluie că are HIV. Îi strânge la finalul unei repetiții și le spune adevărul. Cei trei încep să plângă și se iau în brațe. Mercury le spune atunci că vrea să nu facă această știre publică, concentrându-se doar pe muzică.

Momentul în care Mercury află că are acest virus rămâne însă neclar. Însă, cel mai probabil acesta nu știa nimic înainte de concertul de la Live Aid. Conform spuselor lui Jim Hutton – partenerul lui Mercury din 1985 și până la moartea acestuia, Freddie fusese diagnosticat cu HIV în aprilie 1987 (la aproape doi ani după Live Aid).

Cu toate astea, Bohemina Rhapsody spune frumos a poveste pe care toată lumea ar trebui să o vadă. Povestea uneia dintre cele mai iubite trupe din lume – Queen.

Și merită văzut. Rami Malek reușește să fie Mercury. Sincer, îmi vine greu să cred că nu va primi cel puțin nominalizarea pentru Premiile Oscar. Modul în care au reușit să reproducă concertul de la Live Aid este incredibil. Și să asculți muzica Queen este mereu o bucurie. Așadar, duceți-vă la film. Și luați și copiii cu voi, o să simtă emoția pe care o provoacă orice melodie Queen. Iar acesta o să le fie cel mai frumos cadou. Alături de concertul Live Aid și cel susținut de Queen la Rio:

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO