fbpx

Căutare

Share this article

Vă doriţi să petreceţi Revelionul într-un mod mai puţin convenţional? Vă propunem 5 alternative, în 5 ţări care obişnuiesc să întâmpine Noul An altfel decât suntem noi obişnuiţi.

1. Anul Nou în Rio, pe plaja Copacabana (Brazilia)

Când: 31 decembrie

În ajunul Anului Nou, în Brazilia, peste 2 milioane de Cariocas (aşa se numesc locuitorii oraşului Rio de Janeiro) îmbrăcaţi în alb se adună pe plaja de la Copacabana pentru a aduce ofrande zeiţei mării –  Lemanjá. Unii preferă să trimită aceste ofrande pe mare cu ajutorul bărcuţelor, în timp ce alţii fac cadou valurilor flori şi lumânări albe.
Totul se întâmplă la miezul nopţii, la trecerea dintre ani, sub o ploaie de artificii multicolore.

2. Anul Nou Akha, în Thailanda de Nord

Când: în luna decembrie (data variază în fiecare trib Akha)

Sunt numeroase triburi Akha care locuiesc în aşa numita zonă „Triunghiul de Aur”, în zona plină de văi şi munţi unde se întâlnesc Thailanda, Burma, China şi Vietnamul. Fiecare trib are tradiţia sa, propria limbă şi propriul port tradiţional.

Triburile Akha marchează Anul Nou printr-o serie de petreceri şi festivaluri de-a lungul lunii decembrie, astfel încât membrii unui trib pot participa la sărbătorile celorlalte triburi. Cultul strămoşilor şi animismul sunt  două dintre credinţele acestor triburi, iar „petrecerile” de Anul Nou includ numeroase jocuri, dansuri şi cântece.

3. Festivalul Saharei – Douz, Tunisia

Când: Patru zile, la final de decembrie

Veţi putea vedea cai arabi pur-sânge, frumoase mirese de beduin şi câinii de vânătoare salughi într-un spectacol convingător al culturilor şi obiceiurilor din Sahara. În timpul acestor patru zile de festivităţi, mii de nomazi ai deşertului participă la curse de rezistenţă cu cămile şi concursuri de măiestrie ecvestră.

Strălucirea măiestriei călăreţilor este întrecută doar de splendoarea veşmintelor lor. În cadrul acestui festival veţi fi martorii dansurilor, cântecelor tribale şi chiar veţi putea lua parte la ceremonia căsătoriei beduinilor. Un eveniment deosebit de aşteptat în cadrul festivalului este concursul de poezie condus de poetul deşertului – Abdellatif Belgacem.

4. The Fireballs – în Stonehaven, Scoţia

Când: 31 decembrie


Se prea poate să fie tradiţia păgână celtică sau poate fi doar din cauza frigului, însă pare că festivalurile din Scoţia au mereu legătură cu focul. Oraşul Edinburgh are celebrele festivităţi Hogmanay, dar nimic nu se compară cu felul în care localnicii din Stonehaven aleg să petreacă Anul Nou. Aici petrecerea este „încinsă” la propriu, de peste 40 de localnici care pornesc pe strada principală a oraşului jucându-se cu focul, şi învârtind mingi de foc deasupra capului.

Participanţii la acest festival au propriile metode de a „inventa” o minge de foc. Acestea sunt confecţionate din cârpe, lână şi lemn, înmuiate în parafină şi prinse de un lanţ de care pot fi mânuite. Lungimea acestui lanţ depinde de măiestria celui ce se joacă cu focul!

5. Urcaţi pe Muntele Takao, în Japonia

Când: 31 decembrie


În Japonia, numeroşi localnici aleg să urce pe munţi în ajunul Anului Nou, pentru a experimenta primul răsărit de soare. Muntele Takao este la aproximativ 50 km distanţă de Tokyo, deci este probabil cea mai convenabilă opţiune dacă doriţi să participaţi la acest „ritual”. Aveţi trenuri directe din oraş şi o telecabină care să vă poarte până la poalele munţilor. Acolo veţi întâlni cu siguranţă numeroşi alţi dornici să întâmpine primul răsărit de soare al anului.

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO