fbpx

Căutare

Share this article

Jack Daniel’s este unul dintre cele mai faimoase băuturi alcoolice din lume dar câte cunoaştem despre acest whiskey de culoare arămie care petrece mult timp într-un butoi de stejar american până când ajunge în sticlă iar apoi în pahar? Haideţi să aflăm câteva lucruri interesante despre acest produs din porumb care inspiră de două secole încoace, aşa cum dovedesc filmele cu James Bond (mai ştiţi că M, şefa lui James Bond, îi oferă acestuia un Jack Daniel’s în ”Goldeneye”?) sau piese precum ”Tik Tok” de la Ke$ha, cea mai bine vanduta melodie a anului 2010, care spune aşa: “Before I leave, brush my teeth with a bottle of Jack”.

1.Jack Daniel este cea mai veche distilerie americană. O mulţime de distilerii vechi au comercializat romul înainte ca whisky-ul să devină popular. Dar Jack se pretinde a fi cea mai veche distilerie din America, înregistrată în 1866 de către un adolescent pe nume Jack Daniel.

2.Este un  whisky de Tennessee. Jack Daniel’s este distilat printr-un proces care îi conferă titlul de whisky de Tennessee, termen recunoscut de guvernul federal în 1941, aproape 80 de ani după ce Jack Daniel a început să distileze. Procesul este diferit de alte whisky-uri americane prin faptul că alcoolul este filtrat prin straturi de cărbune de lemn de arţar (filtrarea printr-un strat de 3 metri de cărbune din lemn de arţar face ca uleiul de fuzel şi alte impurităţi să fie îndepărtate).

3.Există mai multe tipuri de whiskey Jack Daniel’s, Tennessee Honey, Single Barrel, Gentleman Jack sau Tennessee Fire numărându-se preintre ele. Single Barrel, spre exemplu, este învechit vreme de 7 ani şi este întotdeauna îmbuteliat anual din doar 5000 de butoaie de whiskey care au stat doar pe ultimele rafturi din depozitele celor de la Jack Daniel’s.

4.Este cel ai bine vândut whiskey american. În 2014, Jack Daniel a vândut whisky de aproape 3 miliarde de dolari. Ambalat în sticle pătrate, whisky-ul Tennessee „Black Label” a vândut 12,5 milioane de unităţi în anul 2017. Alte tipuri de Jack Daniel precum Tennessee Honey, Gentleman Jack şi Tennessee Fire, au adăugat încă 2.9 milioane de unităţi vândute.

5.A fost whiskey-ul preferat de Winston Churchill, William Faulkner şi Frank Sinatra. Cel din urmă a fost chiar înmormânat cu o sticlă de Jack Daniel’s Old Number 7. Era un mare fan al acestei băuturi, iar compania i-a dedicat o ediţie specială, în 2015: Jack Daniel’s Sinatra Century – la 100 de ani de la naşterea cântăreţului.

6.Nu poate fi cumpărat din locul în care este produs. Jack Daniel’s se fabrică în Lynchburg, Tennessee, un orăşel cu puţin peste 6.000 de locuitori. Este locul în care ajung milioane de turişti pentru a vedea şi gusta această băutură însă de aici nimeni nu poate cumpăra Jack Daniel’s sau orice altă băutură alcolică pentru simplul fapt că Lynchburg este un dry county, adică un comitat uscat care interzice comercializarea alcoolului încă din vremea prohibiţiei.

7.Poţi să ai butoriul tău cu Jack Daniel’s. Nu este ieftin, dar dacă vrei singurul tău singur butoi cu Jack Daniel’s, poţi să te duci la distilerie şi să guşti direct de la ei. Poţi alege astfel preferatul tău şi poţi cumpăra întregul butoi. Dacă nu reuşeşti să ajungi la Tennessee, poţi să suni sau să trimiţi prin poştă electronică, să le spui gustul preferat şi să comanzi. Te costa 10.000 de dolari şi primeşti echivalentul a 240 de sticle şi butoiul în care a fost maturat whiskey-ul.

8.Autorul reţetei este un sclav. Dacă până nu demult se credea că cel care descoperise reţeta era Dan Call, un muncitor dintr-o distilărie, care l-a învăţat, la rândul său, pe tânărul său ucenic, Jasper Newton ,,Jack” Daniel, în urmă cu doi ani brandul a recunoscut că autorul acestei reţete de whiskey este Nearis Green, unul dintre sclavii lui Call (este cunoscut faptul că la început, foarte mulţi sclavi lucrau în această industrie, iar abilităţile acestora de a face whiskey erau foarte apreciate).

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO