fbpx

Căutare

Share this article

Vacanţa de vară s-a terminat, toamna e aici iar noi ne străduim să ne reacomodăm cu atmosfera zilelor obişnuite petrecute la birou şi acasă. Dar în noi pulsează încă spiritul aventurii, libertatea şi gustul neobişnuitului – pentru că aşa se întâmplă cu fiecare întoarcere din vacanţă -, aşa că ar putea fi momentul perfect pentru o schimbare de rutină. În acest fel am putea păstra viu spiritul de vacanţă iar noi am trăi experienţe inedite care nu ar face decât să ne facă mai fericiţi. Specialiştii sunt de părere că ”plasticitatea creierului” – abilitatea de a se schimba şi de a se adapta la noi experienţe – va fi astfel stimulată iar noi ne-am pregăti pentru o schimbare pozitivă. Jurnaliştii de la The Guardian sugerează, spre exemplu, mai multe modalităţi de a prelungi starea de bine pe care o simţi într-o vacanţă, însă noi am ales doar câteva dintre cele ce credem că sunt mai uşor de încercat.

Fii turist la tine acasă. Cine a zis că doar la sute de kilometri depărtare poţi găsi locuri care mertită vizitate. Oricât de tare te-ai îndoi că în zona în care locuieşti nu este nimic care să provoace turistul din tine, s-ar putea să te înşeli. Fă o simplă căutare pe internet şi s-ar putea să fii surprins că la doar câţiva kilometri se află un muzeu, o clădire sau o oază naturală pe care să o descoperi. Aşa, spiritul de vacanţă ar rămâne viu iar tu vei fi fericit că ai reuşit să dai culoare obişnuitului de zi cu zi.

Reevaluază-ţi rutina. Odată întors din vacanţă, revii, instinctiv, la toate acele obiceiuri pe care le practici acasă. Dacă te-ai gândi mai serios însă ce anume ţi-a creat acea stare de linişte şi relaxare în vacanţă, dincolo de faptul că nu ai lucrat, ci te-ai plimbat şi te-ai odihnit, s-ar putea să realizezi că ai putea renunţa la unele obiceiuiri, cum ar fi vorbitul insistent la telefon sau uitatul la televizor. „Vacanţele ne pun într-un mediu diferit iar schimbarea mediulului este foarte utilă în schimbarea comportamentelor noastre”, spune Rachel McCloy, profesor de ştiinţe comportamentale la Universitatea din Reading, care e convinsă că un astfel de moment este oportun pentru reevaluarea rutinei.

Fă-ţi o listă cu lecturi. Septembrie este o lună destul de bogată în apariţii editoriale, aşa că ai avea de unde să alegi în materie de carte. Citeşte recenzii, răsfoieşte cărţile prietenilor, cutreiră prin librării şi vei vedea cum pofta de citit va creşte în tine creându-ţi un sentiment extraordinar şi păstrându-ţi vie flacăra imaginaţiei care te-a însoţit odinioară prin locuri îndepărate.

Descoperă noi obiceiuri. „Cel mai bun mod de a schimba obiceiurile este de a le înlocui cu un nou obicei”, spune Trevor Robbins, profesor de neuroştiinţă cognitivă la Universitatea din Cambridge, care a studiat impactul obişnuinţei asupra tulburării şi dependenţei obsesiv-compulsive şi care crede că noile obiceiuri pot avea o influenţă pozitivă asupra creierului nostru. Aşa că, încercaţi să renunţaţi la un obicei simplu şi să-l înlocuiţi cu altul! Cine ştie, poate chiar vă va face să vă simţiţi ca în vacanţă.

Savuraţi lucrurile mici. ”Când suntem în vacanţă, încetinim. Noi folosim toate simţurile noastre. Ne concentrăm asupra unui singur lucru”, spune psihologul Miriam Akhtar care este de părere că trebuie să ne menţinem acest ritm şi după ce ne-am întors acasă. Acest lucru ar însemna, nu să facem totul cu o încetineală enervantă, ci să ne concentrăm mai mult pe acele lucruri care ne bucură: de la savurarea unei cafele până la admirarea unui apus de soare. Încercarea ne a ne menţine în viaţa de zi cu zi acele obiceiuri revigorante ne va ajuta să simţim că acea stare de vacanţă lucrează încă în noi relaxându-ne şi bucurându-ne.

Organizează-ţi timpul liber. Este cel mai bun mod de a repeta lucuririle care ţi-au adus satisfaţie în vacanţă. Fie că faci o plimbare la apus, că comanzi o carafă de vin, că înnoţi la răsărit sau că vizionezi un film, faptul că ţi le programezi conştient, repetând astfel, senzaţiile trăite în vacanţă, te va face să te simţi nespus de bine.

Planifică-ţi excurisii de o zi. „Când călătoreşti, începi să planifici dinainte. Te simţi entuziasmat de lucrurile pe care le poţi face, de locurile în care poţi merge, de mâncarea pe care o poţi mânca”, spune spihologul Rachel McCloy care ne sfătuieşte să privim perioada cuprinsă între începutul de toamnă şi sărbătorile de iarnă cu aceiaşi ochi cu care am privi următoarea vacanţă. Mai precis, să te gândeşti la mai multe minivacanţe pe care le poţi cosuma chiar şi în câte o zi, în locuri aflate aproape de casa ta, cu bani puţini dar cu şanse mari de a vă face fericiţi.

Recrează parfumul de vacanţă. ”Sărbătorile sunt experienţe foarte senzuale,” spune Chilvers care ştie că „suntem mai atenţi la sunete şi mirosuri atunci când ne aflăm în locuri diferite”. Vestea bună este că sunetele şi mirosurile sunt mai portabile decât credeţi. Dacă aţi fost în Maroc, aţi putea downlouda o muzică care să vă amintească de sound-urile din Marrakech. Dacă aţi fost în Italia şi v-aţi bucurat de mirosul de lămâi, ulei de măsline sau busuioc în mâncare, puteţi să vă preparaţi singuri mâncăruri care să conţină acele îmbietoare mirosuri. Şi aşa mai departe.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO