fbpx

Căutare

Share this article

Pe 5 octombrie sărbătorim Ziua Educației, așa că ne-am gândit să vă arătăm azi 9 profesori faimoși în istorie. Sunt nouă oameni care au fost și sunt în continuare o sursă continuă de inspirație atât pentru colegii lor de breaslă, cât mai ales pentru întreaga lume.

De-a lungul secolelor, au existat mulți profesori mari. Iar adjectivul este folosit pentru a descrie personalitatea, puterea de muncă și dedicarea acestor oameni. În timp ce unii și-au adus contribuția în clasa lor, alții și-au pus amprenta ca profesori pe scena mondială prin munca lor în politică și umanitarism. Profesori mari avem și noi și poveștile unora dintre ei le-ai aflat chiar pe LIFE.ro. Însă, adeseori credem că sunt prea puțini față de câtă nevoie e de pasiune și dedicare în această profesie.

Iată nouă profesori faimoși în istorie, de la care majoritatea avem de învățat, chiar dacă nu mai sunt printre noi.

Martin Luther King

Martin Luther King nu a fost doar unul dintre cei mai renumiți lideri din lume, ci a fost și unul dintre cei mai renumiți profesori.

Născut în 1929, King a slujit ca pastor în Atlanta, până la moartea sa, în 1968. A obținut diploma de licență de la Morehouse College și ulterior a fost distins cu BD (Bachelor of Divinity) de la Seminarul Teologic Crozer din Pennsylvania. În timpul vieții sale a călătorit mult, a ținut peste 2500 de discursuri pentru a învăța cetățeanul american despre sărăcie, nedreptate și discriminare rasială.

El a fost pacifist și discursul său, „Am un vis”, l-a făcut un lider simbolic nu numai pentru persoanele de culoare din America, ci și pentru oamenii din întreaga lume care suferă de nedreptate.

Profesori faimoși în istorie

Profesori faimoși în istorie: Nelson Mandela

Nelson Mandela s-a născut în Eastern Cape în 1928. Crescând, a auzit povești de la bătrâni despre vitejie în timpul războaielor de rezistență din Africa de Sud. Avea doar 12 ani și a început să viseze să-și aducă propria contribuție la libertatea poporului său de apartheid.

Din cauza incitării protestelor studențești, a fost dat afară din universitate, dar în cele din urmă a absolvit primind diploma de drept în 1989, imediat după eliberarea din închisoare, trei decenii mai târziu. A fost închis aproape 30 de ani pentru trădare și, când a fost eliberat, și-a continuat războiul pașnic împotriva albilor, pentru care a câștigat premiul Nobel în 1994. Nelson Mandela a devenit un simbol a egalității, justiției și democrației.

În ciuda îngrozitoarei nedreptăți suferite, el nu a răspuns niciodată rasismului cu violență; în schimb, a învățat oamenii despre toleranță și i-a inspirat pe toți să învețe și să-și depășească provocările cu cunoștințe.

Profesori faimoși în istorie

Jim Valvano

Jim Valvano era mult mai mult decât un antrenor de baschet. A fost un jucător, un profesor celebru și o adevărată inspirație pentru mulți oameni. Și chiar și atunci când a fost diagnosticat cu cancer la 46 de ani, nu a renunțat nici o clipă. În timpul carierei sale didactice, el a predicat întotdeauna despre entuziasm, despre a avea un vis și un scop și a fost dispus să se implice până la final. Era umil și nu dorea altceva decât excelență de la toți jucătorii săi.

Cancerul l-a ucis, dar moștenirea, inspirația și curajul său încă trăiesc pentru sportivi.

Profesori faimoși în istorie

Profesori faimoși în istorie: Jaime Escalante

Jaime Escalante s-a născut în Bolivia, dar s-a mutat în SUA la o vârstă fragedă, unde a devenit bine cunoscut pentru predarea matematicii la liceul Garfield, din Louisiana de Est. Chiar dacă școala nu s-a descurcat niciodată bine din punct de vedere academic, sub stilul și inspirația de predare a lui Escalante, performanța elevilor s-a îmbunătățit dramatic, în principal datorită stilului său pasionat, dedicării și dragostei pentru predare. La începutul anilor 1980, studenții de la Garfield High au trecut examenul de stat A.P., iar acest lucru i-a adus premii naționale.

Realizările lui Escalante ca profesor celebru au fost prezentate în filmul „Stand and Deliver”.

Profesori faimoși în istorie

Randy Pausch

Randy Pausch a fost profesor de informatică la Universitatea Carnegie Mellon, unde la vârsta de 47 de ani a aflat că are cancer pancreatic. Cu toate acestea, învățăturile sale l-au făcut pe Pausch faimos la nivel mondial. El a inspirat milioane de tineri să-și realizeze visele din copilărie prin depășirea obstacolelor. El i-a încurajat pe elevi să nu accepte niciodată înfrângerea și să aprecieze alte lucruri din viață, cum ar fi familia. De asemenea, el i-a făcut pe studenții săi să creadă că toată lumea pierde, dar experiența pe care o primește este cea mai importantă, iar ceea ce contează este să faci ceea ce trebuie.

Profesori faimoși în istorie

Profesori faimoși în istorie: Aristotel

Aristotel, considerat unul dintre cei mai influenți gânditori din istorie, a jucat un rol critic în fundamentarea multor lucruri pe care le considerăm filozofie și gândire științifică. Aristotel a îndrumat mulți regi, inclusiv pe Alexandru cel Mare, Ptolemeu și Cassander.

Profesori faimoși în istorie

George Orwell

George Orwell, celebrul romancier ce a scris „Ferma animalelor” și „Nineteen Eighty-Four”, a lucrat inițial ca învățător și apoi ca profesor la o școală de băieți. Orwell este cunoscut ca fiind un mare vizionar care a inspirat dorința de a gândi în mare și de a gândi înainte, printre elevii săi.

El spunea că cei care pot învăța, schimbă lumea. Și asta e adevărat. „Dacă puteți învăța copii, adolescenți și adulți tineri și îi puteți transforma în indivizi responsabili, curioși și muncitori atunci când merg în lumea reală, atunci ați realizat ceea ce un profesor ar trebui să facă”.

Profesori faimoși în istorie

Profesori faimoși în istorie: Margaret McMillan

Margaret McMillan a fost o educatoare care s-a născut în SUA, dar s-a mutat în Anglia la o vârstă foarte fragedă. McMillan a fost un puternic avocat al copiilor săraci și a militat agresiv pentru introducerea meselor școlare gratuite, inspecțiile medicale ale copiilor școlari și deschiderea clinicilor școlare. De asemenea, a înființat Creșa în aer liber și Centrul de formare în Deptford pentru stagiari adulți și copii.

Friedrich Frobel

Friedrich Frobel, inventatorul primei grădinițe din Blankenburg, a fost inițial profesor la o școală de băieți. Ulterior a lucrat cu copiii preșcolari, ceea ce l-a făcut să creadă că asta este adevărata lui chemare. Frobel a fost printre primii oameni care au evidențiat importanța primilor ani în dezvoltarea copilului și a spus tot timpul că cei mici învață cel mai bine prin vorbire și joc.

Profesori faimoși în istorie: Ion Creangă

Chiar dacă am vorbit de numai 9 profesori faimoși în istorie, m-am gândit să aleg și unul de-al nostru, o personalitate importantă fără de care școala nu ar fi fost azi ceea ce este.

Ion Creangă a fost cel care a inventat primul abecedar în grafie latină: „Metodă nouă de scriere şi citire pentru uzul clasei I primară”

Dar mai mult decât atât a fost poate primul dascăl altfel. În cei 20 de ani la catedră, el a înțeles că învățatul de frica ”Sfântului Niculai” nu e deloc o metodă bună. A găsit resurse pentru a se folosi de job și creativitate astfel încât să-i învețe pe copii să socotească și să scrie. Și le-a deschis apetitul către povești, poate cea mai frumoasă parte a copilăriei fiecăruia dintre noi.

Profesori faimoși în istorie
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO