A devenit vinul sec o nouă modă? - LIFE.ro
Mergi la conținut

A devenit vinul sec o nouă modă?

Soiurile noastre aromatice (Tămâioasa Românească, Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin, Şarba etc.) sunt menite să fie vinificate în dulce, sau le şade la fel de bine şi în sec?
Share this article

Nu te poţi juca cu gustul omului, zice o veche vorbă românească, aşa că m-am gândit să pun azi pe tapet următoarea întrebare: soiurile noastre aromatice (Tămâioasa Românească, Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin, Şarba etc.) sunt menite să fie vinificate în dulce, sau le şade la fel de bine şi în sec? Tradiţia românească zice că e bine să fie dulci, dar tendinţele de pe piaţa actuală a vinului înclină mai degrabă către sec. Unde să fie, oare, adevărul?

Eu aş lărgi puţin sfera discuţiei întrebând: a devenit vinul sec o nouă modă? Înainte de a da un posibil răspuns, vreau să vă fac o confesiune: personal, am aderat de mult la grupul celor care cred că vinul roşu nu poate fi decât sec. În ceea ce priveşte vinul alb, însă, simt că trebuie să-mi nuanţez puţin opinia.

Mi se pare regretabil faptul că opţiunile consumatorilor de vin au basculat dintr-o extremă în alta. Dacă acum vreo 10-15 ani, mai toată lumea prefera (în mod oarecum nefericit), la capitolul vin alb, doar demisec-demidulce-dulce, azi, piaţa ajuns în paradoxală situaţie de a idolatriza, necondiţionat, vinul sec.

De ce ne plac vinurile aromatice dulci? Greu de spus, putem doar presupune… Poate că notele aromatice şi zahărul rezidual formează un tot unitar indestructibil? Poate că aromele intense din nasul unui vin dulce ne fac să ne dorim o confirmare a zahărului şi în gust? Poate că aşa am fost crescuţi de mici?

De ce ne plac vinurile aromatice seci? Şi mai greu de spus… Poate fiindcă sunt vinuri care ne surprind prin contrastul între nas şi gust? Poate fiindcă nu am avut şansa să gustăm aşa ceva decât în ultimii ani? Poate fiindcă sunt la modă?

La urma urmei, fiecare cu gustul lui!

Că ne place vinul alb sec este, în mod evident, un semn de normalizare a gustului. Periculos este însă faptul că am început să demonizăm vinul alb dulce. Vreau să vă mai fac o confesiune: pe lista celor mai fabuloase vinuri pe care le-am degustat vreodată sunt şi câteva albe dulci din Franţa (vinuri botritizate din zona Sauternes), Germania (Eiswein din Riesling de Rin) sau Ungaria (Furmint din regiunea Tokaj).

Care ar fi concluzia? Iubesc Tămâioasa Românească dulce! Şi cea seacă ce cusur are? Nici unul, doar că e al naibii de greu de asociat cu gastronomia.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora