Căutare

Share this article

Ar putea oamenii de ştiinţă să salveze planeta de la poluare? Tot ce se poate, căci cercetătorii britanici au descoperit accidental o enzimă ce poate digera sticlele vechi de plastic, după cum anunţă Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă speră ca această enzimă ce „mănâncă” plasticul să poate fi un prim pas în revoluţia reciclării.

Cercetătorii britanici au creat din greşeală enzima ce digeră plasticul în timp ce efectuau experimente cu raze X asupra bacteriilor naturale găsite într-un centru japonez de reciclare. Rezultatul a fost apariţia unei enzime mai puternice.

Testele au arătat că acest mutant de laborator are o super abilitate de a descompune polietilena tereftalată (PET) una dintre cele mai comune forme de plastic folosite pentru ambalajul alimentelor şi băuturilor.

Acest lucru ar putea contribui la reducerea producţiei de deşeuri şi ar putea, de asemenea, să abordeze utilizarea ţiţeiului în fabricarea materialelor plastice.

În majoritatea formelor de reciclare existente, sticlele din plastic sunt reciclate în materiale şi produse de calitate inferioară, cum ar fi păturile sau covoarele.

Deşi poate fi transformat în alte produse, este extrem de greu să se descompună polimerii PET în monomerii săi de bază.

Monomerii sunt substanţele chimice individuale care vin împreună pentru a forma un polimer.
Cercetările făcute de oamenii de ştiinţă de la iversity of Portsmouth au descoperit o modalitate de a rezolva această problemă.

Profesorul John McGeehan a declara: „Cheia este că vom recicla în continuare, dar mai bine. Când sunt colectate PET-urile, nu sunt transformate tot în sticle de plastic. Procesele curente degradează calitatea plasticului, iar cei din industrie preferă să folosească PET-urile „virgine”. PET-ul reciclat este mai puţin valoros şi sfârşeşte a se transforma în ţesătură, covoare sau, cel mai adesea, la groapa de gunoi. Enzima noastră va descompune acest plastic în particulele originale şi astfel ar putea fi reutilizat şi transformat înapoi în PET. Va fi un proces circular real”.
Această enzimă a primit şi un nume: PETase.

Cât de dăunătoare sunt sticlele de plastic?

În UK, din 30 de miliarde de sticle de plastic folosite anual, doar 75% sunt reciclate. Ar fi inutil să căutăm un procent valabil în România.

Sticlele de plastic contribuie în mare măsură la creşterea cantităţii de deşeuri de plastic din oceanele lumii.

Cercetătorii au avertizat că opt milioane de tone de material plastic ajung în prezent în ocean, în fiecare an – echivalentul unui camion încărcat cu plastic în fiecare minut.

Cantitatea de gunoi de plastic din oceanele lumii o va depăşi pe cea de peştele până în 2050, dacă lumea nu ia măsuri drastice pentru a recicla în continuare, avertizează un studiu efectuat în 2016.

Numai în UK o cantitate covârşitoare de 95% din ambalajul plastic aduce o gaură în bugetul economiei între 65 şi 92 de miliarde de lire sterline, doar pentru că este folosit o singură dată.

Conform cercetărilor, la ora actuală sunt mai mult de 150 de milioande tone de plastic în ocean.

Mai mult de jumătate din deşeurile de plastic care curg în oceane provin din doar cinci ţări: China, Indonezia, Filipine, Vietnam şi Sri Lanka.

În timp ce China este responsabilă pentru 2,4 milioane de tone de material plastic care se îndreaptă spre ocean, aproape 28% din totalul mondial, Statele Unite contribuie doar cu 77000 de tone, ceea ce este mai puţin de un procent, potrivit studiului publicat în revista Science .

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO