Acidul hialuronic, ingredient minune pentru piele - LIFE.ro
Mergi la conținut

Acidul hialuronic, ingredient minune pentru piele

Acidul hialuronic este un ingredient controversat, şi nu pe bună dreptate. Injectat, el are efect puternic antirid. Iar folosit local, acesta hidratează pielea, previne îmbătrânirea prematură şi redă elasticitatea tenului, reducând liniile fine, apărute în special din cauza lipsei apei de la nivelul epidermei.
Share this article

Acidul hialuronic este un ingredient controversat, şi nu pe bună dreptate. Injectat, el are efect puternic antirid. Iar folosit local, acesta hidratează pielea, previne îmbătrânirea prematură şi redă elasticitatea tenului, reducând liniile fine, apărute în special din cauza lipsei apei de la nivelul epidermei. Însă există câteva reguli pe care trebuie să le ştii, dacă vrei să te bucuri de toate aceste beneficii. Citeşte articolul şi află de ce acidul hialuronic are o dimensiune moleculară mare şi nu poate penetra pielea – iar asta este un lucru bun! – de ce să-l incluzi în rutina de înfrumuseţare şi cum să-l aplici.

Acidul hialuronic: Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este o proteină şi poate fi prezent în produsele de îngrijire sub mai multe forme, îl poţi vedea în lista de ingrediente având următoarele denumiri: hyaluronic acid, sodium hyaluronate, sodium acetyl hyaluronate sau hydrolyzed hyaluronic acid. Acidul hialuronic are abilitatea de a reţine mari cantităţi de apă şi este prezent în zona oculară dar şi în jurul articulaţiilor. Corpul nostru conţine în jur de 15 grame de acid hialuronic, iar ceea ce este foarte interesant este faptul că acest acid este “reciclat” zilnic, adică există în corpul nostru enzime care produc acid hialuronic dar şi enzime care-l “consumă”. Acidul hialuronic este des folosit în domeniul medical, mai ales sub formă injectabilă, pentru a trata osteoartrita dar şi cataracta sau alte probleme ale ochilor. Şi, desigur, acidul hialuronic este prezent şi în piele, ajutând-o să fie hidratată şi tânără. Însă,  pe măsură ce înaintăm în vârstă, producţia de acid hialuronic scade iar elasticitatea pielii este afectată. Din fericire, putem remedia această problemă.

Foto: iStock

 

Acidul hialuronic: Injectabil sau aplicat local – cum e mai bine?

Acest ingredient poate fi folosit în variantă injectabilă, ca filler, în produse cosmetice aplicate direct pe piele sau în suplimente alimentare. Varianta injectabilă este eficientă însă nu durează. Efectele se văd aproape imediat însă durează aproximativ şase luni. Tratamentul poate fi costisitor şi este important să fie efectuat doar de un specialist. Folosit ca ingredient hidratant, acidul hialuronic face minuni, asta pentru că are abilitatea de a reţine de 1000 de ori mai multă apă decât greutatea proprie. Nici măcar nu este nevoie să pătrundă adânc în epidermă – şi nici nu poate face asta când este aplicat local – pentru a hidrata. In general, acidul hialuronic are o dimensiune moleculară de 3000 nm, iar spaţiul dintre celulele pielii, prin care pătrund substanţele, are o dimensiune între 15 şi 50 nm. Vestea bună este că apar tehnologii inovatoare ce transformă dimensiunea moleculară şi o face să devină penetrabilă. Totuşi, acidul hialuronic este benefic chiar şi atunci când rămâne la suprafaţa pielii. Însă este important ca produsul ce conţine acid hialuronic să fie aplicat şi lăsat pe piele. Adică să nu fie demachiant sau spumă de curăţare cu acid hialuronic, fiindcă nu funcţionează dacă este clătit de pe piele.

Aplică-l corect!

Totuşi, atunci când aerul este uscat iar apa din epidermă se evaporă mai repede, acidul hialuronic poate să aibă efect invers – adică să usuce şi mai tare pielea. Asta pentru că acidul atrage apa din dermă către straturile epidermei, iar când aerul este uscat, apa se evaporă mai repede. Astfel, pielea se deshidratează rapid. Aşadar, chiar dacă acidul hialuronic este un ingredient umectant, într-un climat uscat ar trebui folosit în combinaţie cu ingrediente emoliente sau chiar cu substanţe ocluzive, pentru a păstra apa la nivelul celular şi a împiedica evaporarea. Iar dacă te gândeai că este un ingredient perfect pentru a hidrata pielea iarnă, s-ar putea să ai o surpriză neplăcută. Mai ales dacă lucrezi în încăperi ventilate artificial, unde aerul este uscat. Cel mai indicat ar fi să-l foloseşti sub formă de serum şi să aplici mereu o cremă hidratanta după. Sau să alegi un produs care, pe lângă acid hialuronic, să mai conţină şi alte substanţe emoliente. Aşa cum am mai spus, principalul efect al acestui acid este faptul că este umectant, adică reţine apă. Dar într-un climat uscat nu are şi puterea de a o păstra. Aici intervin ingredientele emoliente, dar şi cele ocluzive, cele care formează o barieră la nivelul pielii.  Fiindcă injecţiile cu acid hialuronic au efect asupra ridurilor, multe companii de cosmetice au profitat de asta şi s-au folosit de acest ingredient pentru a-i face pe cumpărători să creadă că acidul va face miracole în privinţa ridurilor profunde.  Adevărul este că, atunci când este aplicat local, acidul hialuronic nu este un ingredient antirid, ci doar unul hidratant. Însă hidratarea are rolul său când vine vorba despre îmbătrânirea cutanată. Deşi nu este 100% un ingredient ce estompează liniile fine, atunci când este aplicat local, acidul hialuronic le poate preveni, prin acţiunea sa hidratanta. În plus, atunci când tenul este deshidratat, pot apărea mici linii fine, din cauză că pielea devine uscată şi îşi pierde elasticitatea. Odată remediată această problemă, aşa zisele linii fine, cauzate de lipsă apei la nivelul celular, dispar. În plus, o piele hidratată corespunzător este mai elastică, mai fină şi pare mai tânără şi mai sănătoasă. Aşadar, el poate avea efect asupra liniilor fine, făcând pielea să pară mai tânără.  Însă efectul puternic antirid apare atunci când acidul hialuronic este injectat, deci folosit sub formă de filler. Dar dacă nu vrei să recurgi la aceste proceduri, poţi să te bucuri de hidratarea oferită de acidul hialuronic folosind un serum sau o loţiune. Cel mai bine este să aplici produsul cu acid hialuronic pe pielea curată, uşor umedă, să aştepţi câteva minute, apoi să continui cu rutina obişnuită, o cremă cu SPF ziua şi o cremă sau un serum hidratant seară.

Produse recomandate

Fiole tratament intensiv cu acid hialuronic concentrat 14 zile, de la NIVEA CELLULAR, 49,90 lei

Este cel mai recent tratament testat de mine. Mi-a plăcut tare mult şi se numără printre cele mai bune serumuri cu acid hialuronic pe care le-am încercat vreodată. Tratamentul de 14 zile conţine de cinci ori mai mult acid hialuronic decât crema de zi NIVEA CELLULAR şi accelerează procesul de reînnoire celulară, îmbunătăţeşte fermitatea şi hidratează intens, lăsând instant senzaţia de piele catifelată. Fiolele sunt resigilabile şi conţin, împreună, cantitatea potrivită pentru două săptămâni de utilizare. Se recomandă o pauză de două săptămâni şi repetarea tratamentului lunar. Formula fiolei NIVEA CELLULAR are un miros plăcut, este non-uleioasă şi se absoarbe rapid în piele. Poate fi aplicată înainte de crema de zi sau crema de noapte.

Resist Hyaluronic Acid Booster, de la Paula’s Choice, 228 lei

Este un serum concentrate, ce conţine acid hialuronic, ceramide şi panthenol, are o textură non-grasă de gel fluid cu aspect mătăsos. Acest serum revitalizează pielea deshidratată şi ameliorează aspectul liniilor fine. Folosit cu regularitate, acesta previne deshidratarea pielii.

Acidul hialuronic - cat de sanatos este pentru piele
Acidul hialuronic – cat de sanatos este pentru piele

 

Pure Active Hyaluronic Acid – serum cu acid hialuronic, de la Collistar, 199 lei

Datorită abilitătii de absorbţie şi reţinere a unei mari cantităţi de apă, acidul hialuronic are un rol cheie în garantarea unui nivel optim de hidratare al pielii. Pure Active Hyaluronic Acid este formulat cu trei greutăti moleculare diferite, care actionează asupra întregii structuri a pielii, hidratând-o, netezind liniile fine şi stimulând reînnoirea celulară.

Loţiune hidratanta cu acid hialuronic, de la Cosrx, 101 lei

Produsul ajută la hidratarea şi hrănirea pielii în profunzime. Tenul devine catifelat, neted, având acţiune eficientă asupra pielii uscate şi descuamate. Loţiunea este excelentă pentru toate tipurile de ten.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora