fbpx

Căutare

Share this article

Întotdeauna mi-a atras atenţia faptul că anumite lucrări asemănătoare, în sensul de a fi proiectate cu aceeaşi grijă şi atenţie la detalii, au avut rezultate diferite. Nu mai spun că sunt unele proiecte pur şi simplu începute cu stângul şi altele care merg ca unse. Am căutat de zor o explicaţie şi cred că ceea ce face diferenţa dintre un proiect reuşit şi un proiect mai puţin reuşit este energia beneficiarilor.

De ceva vreme îmi petrec aproape în totalitate timpul alături de echipa de la emisiunea Visuri la cheie, de la ProTV. Formula emisiunii este clară pentru mine – suntem câţiva profesionişti care ne ocupăm de reamenajarea locuinţei unor oameni cu nevoi de multe ori materiale, însă de cele mai multe ori cu nevoi mult mai speciale decât doar cele financiare. Ritmul şi presiunea timpului sub care se derulează această emisiune, locuinţele – toate acestea transformă procesul de creaţie într-o provocare. Duşmanul nostru principal este timpul. Pe de o parte creaţia este inhibată de presiunea timpului, pe de altă parte arhitectul şi designerul complică procesul de construire cu orice idee vin. În această situaţie în mod special, orice propunere a noastră are mari şanse să complice lucrurile în timpul execuţiei fulgerător de rapide. Trebuie să existe un echilibru clar între ce idei sunt importante pentru proiect şi la ce idei putem renunţa pentru ca proiectul să se întâmple. Prin urmare deciziile sunt luate rapid trebuie să fie bine gândite şi mai bine calculate. Recunosc că am avut mari emoţii la primele lucrări!

Echipa „Visuri la cheie”: Adela Pârvu, designer de interior, Omid Ghannadi, designer de interior şi Alina Vîlcu, arhitect. Foto: ProTv

Ca să revin la ideea de mai devreme, în meseria noastră unele lucrări au un rezultat final mai bun chiar dacă au fost folosite aceleaşi materiale bune şi aceeaşi gândire. Până acum am motivat această întâmplare prin mâna de lucru folosită – echipa de construcţii, durata prea extinsă sau prea scurtă a lucrării de execuţie, sau lumina, sau nu mai ştiu eu ce alt motiv. Datorită noii mele experienţe cu proiectarea locuinţelor din cadrul emisiunii Visuri la cheie am observat ceva ce m-a pus pe gânduri.

Oricât ar fi presiunea de mare, oricâte surprize neplăcute ar apărea în timpul execuţiei, lucrările au rezultate foarte bune, uneori peste aşteptările noastre. M-am gândit: de ce? Să fie vorba despre faptul că binele învinge? Simţeam şi simt în continuare ceva palpabil legat de reuşita acestor lucrări.

Este bucuria cu care aceşti oameni îşi primesc noua locuinţă! Această bucurie aşază strălucirea finală peste proiectul imaginat de noi. Fără această bucurie lucrările noastre rămân fără viaţă.

Această intuiţie a mea este validată şi de experienţa mea profesională din ultimii ani. Ori de câte ori am avut beneficiari fericiţi, pozitivi, care s-au bucurat de noua lor casă şi au fost entuziaşti cu viitoarea formă de viaţă din proaspătul lor cămin, acea lucrare şi-a făcut loc în vârful portofoliului meu. Vorbesc aici de un rezultat bun, tangibil, un sentiment şi un miros de succes pe care nu îl poţi replica oricât ai fi de bun arhitect sau designer. Până la urmă sunt de înţeles şi limitele noastre, oricât am fi noi de buni, creativi şi aşa mai departe.

Energia şi entuziasmul nu sunt neapărat de găsit prin magazinele de mobilă sau accesorii şi decoraţiuni interioare. Fericirea este un accesoriu foarte important pentru viaţa noastră fără de care zilele  pot părea total nedecorate. Într-un fel este de datoria noastră să ne educăm fericirea, să o invităm la noi în casă în fiecare zi.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO