Adevărul despre lectura rapidă: mituri și metode eficiente pentru a-ți îmbunătăți viteza de citire - LIFE.ro
Mergi la conținut

Lectura rapidă combinată cu înțelegerea textului citit este o abilitate foarte atrăgătoare, pe care nea-m dori-o cu toții. Cine nu vrea să termine o carte în mai puțin timp? Dar lectura rapidă funcționează cu adevărat sau este doar un alt mit?

Ce este lectura rapidă?

Lectura rapidă este o combinație între cât de repede poți citi și cât de mult din text poți înțelege. Funcționează prin recunoașterea și absorbția rapidă a grupurilor de cuvinte dintr-o dată, mai degrabă decât prin identificarea unui singur cuvânt la un moment dat. Pentru a citi rapid și fără pierderea înțelegerii, cei capabili de lectură rapidă evită să pronunțe și să „audă” fiecare cuvânt din capul lor. În schimb, parcurg rândurile pentru a înțelege cuvintele mai repede decât le pot spune.

În 2007, de șase ori campioană mondială a Concursului de lectură rapidă, Anne Jones, a citit toate cele 199.797 de cuvinte ale ultimei cărți Harry Potter în doar 47 de minute. Pentru a dovedi că a făcut-o de fapt, ea a rezumat intriga în fața unui grup de reporteri. Au fost mulțumiți de credibilitatea răspunsului ei, care a dat dovadă că Jones citise Harry Potter cu 4.251 de cuvinte pe minut.

Un alt expert în lectură rapidă, Howard Berg, susține că poate citi până la 25.000 de cuvinte pe minut. Într-o apariție la Fox 13, Berg a avut 5 minute pentru a citi cât mai mult posibil dintr-un manual de 624 de pagini numit Fraud Casebook – O carte, a recunoscut el, care a fost destul de neincitantă. A reușit să citească aproximativ jumătate, iar mai târziu a fost întrebat cât de mult din material a fost capabil să înțeleagă. Berg a spus reporterului: „Se vorbește despre modul în care oamenii profită de angajatorii lor. De exemplu, era un portar care punea oameni falși pe statul de plată și îi plătea și păstra banii.”

Care este viteza ta de citire?

Viteza ta de citire este rata la care poți citi un text scris. În general, se calculează după numărul de cuvinte pe care le poți citi pe minut. De exemplu, dacă poți citi 200 de cuvinte într-un minut, viteza ta de citire este de 200 de cuvinte pe minut.

Pentru a-ți testa viteza de citire, ia o carte ușoară de ficțiune sau non-ficțiune de pe raft și întoarce o pagină aleatorie. Apoi, pornește un cronometru timp de 1 minut și începi să citești în ritmul obișnuit. Odată ce alarma temporizatorului se stinge, numără câte cuvinte ai reușit să citiți. Acest număr este rata la care poți citi un text pe care să-l și înțelegi.

Cât de repede poți citi un text depinde de mulți factori, cum ar fi experiența ta sau interesul pentru subiect. Dr. Stanley Franklin, autorul cărții Remember Everything You Read, estimează că „250 de cuvinte pe minut este viteza medie de citire a majorității oamenilor, inclusiv a elevilor de liceu”.

Dar studenții? Studiile arată că nu există nicio diferență semnificativă. Cercetările dr. Rosalind Streichler, profesor la Universitatea din California, arată că m 250 de cuvinte pe minut este o estimare precisă.

Cu toate acestea, lucrarea lui Streichler subliniază că vitezele de citire depind de tipul de text. Pentru materialul științific sau tehnic, o persoană obișnuită îl citește de obicei cu 150 de cuvinte pe minut, o rată mult mai mică decât cea la care s-ar putea citi ficțiune ușoară sau non-ficțiune.

Cu toate acestea, viteza cu care citești nu este singurul factor care contribuie la viteza de citire.

lectura rapidă

Care este nivelul tău de înțelegere?

Când oamenilor li se dă sarcina de a citi o carte timp de 20 de minute și mai târziu sunt întrebați despre informațiile pe care tocmai le-au citit, ei spun ceva de genul „Nu-mi amintesc ce tocmai am citit”. Incapacitatea de a reține ceea ce citești este o problemă comună și una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă oamenii capabili de lectură rapidă.

Înțelegerea înseamnă înțelegerea și interpretarea textului. Pentru a putea înțelege cu acuratețe materialul scris, cei care citesc rapid trebuie să decodeze ceea ce citesc și să facă conexiuni subconștiente cu cunoștințele existente pentru a înțelege informațiile.

Celor care participă la lectura rapidă li se cere adesea să răspundă la o serie de întrebări despre conținutul textului. Un scor de 100% înseamnă înțelegerea completă a textului, în timp ce un scor de 0% înseamnă că niciun material nu a fost reținut.

O modalitate prin care cititorii rapizi își îmbunătățesc înțelegerea este construirea cunoștințelor despre cuvintele care sunt folosite în limba în care citesc. Cititorii care au un nivel ridicat de înțelegere sunt capabili să tragă concluzii despre text deoarece posedă un vocabular puternic.

Pot oamenii să se îmbunătățească la lectura rapidă? Sau este un mit?

Deși există multe tehnici diferite pentru citirea rapidă, cele mai multe dintre ele implică conceptul de fixare a ochilor. O fixare a ochilor se referă la punctul în care ochii tăi se odihnesc în timpul procesului de citire (adică locul de pe pagină la care te uiți pentru a absorbi un grup de cuvinte cu vederea periferică). Cititorii de viteză începători tind să aibă o capacitate de vedere redusă și să-și fixeze ochii în centrul fiecărui grup de 4 sau 5 cuvinte. Cititorii de viteză experimentați au o vedere periferică mai bună și sunt capabili să înțeleagă 7 până la 8 cuvinte la stânga și la dreapta punctului de fixare a ochiului.

Cititorii care fac mai puține fixări ale ochilor tind să aibă un ritm de citire mai mare decât cei care fac fixări mai frecvente. Și are sens. De fiecare dată când îți muți ochii pe un nou grup de cuvinte, aceștia trebuie să se reorienteze. Această durată variază între 50 și 600 de milisecunde, în funcție de câte informații trebuie să proceseze ochii tăi.

Lectura rapidă este pe de-o parte adevăr, pe de-o parte mit

Nu există nicio îndoială că fiecare dintre noi ne putem îmbunătăți viteza de citire într-o anumită măsură. A citi până la 400 de cuvinte pe minut înțelegând ce citești nu este deloc ceva nerezonabil. Dacă citești cu o viteză de peste 500 de cuvinte pe minut, creierul tău nu va putea procesa cuvintele la fel de repede cum le absorb ochii.

Un raport publicat în Association for Psychological Science afirmă că nu există niciun glonț magic care să te ajute să citești mii de cuvinte pe minut. „Examinând zeci de ani de cercetare în știința lecturii, o echipă de oameni de știință psihologi găsește puține dovezi care să susțină lectura rapidă ca o scurtătură pentru înțelegerea și amintirea unor volume mari de conținut scris într-o perioadă scurtă de timp.”

Citește și: Productivitatea personală – Scop, asumare și drag de viața ta

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora