fbpx

Căutare

Share this article

Folosesc Airbnb de câțiva ani buni, motiv pentru care m-am bucurat teribil când am auzit că Airbnb a intrat și în România. Și, și mai tare m-am bucurat atunci când am călătorit în țară și mi-am găsit cazare prin Airbnb.

La un moment dat, având în vedere că sunt plecată din București aproape în fiecare weekend, m-am gândit că ar fi o idee bună să-mi închiriez propria locuință atunci când nu stau acasă. Și am văzut că se practică.

Dar ce trebuie să știi atunci când folosești Airbnb?

Din postura de client, cel care caută să închirieze, e foarte simplu: intri pe platformă, stabilești destinația și perioada de timp pentru care dorești cazare și vei primi o mulțime de oferte din care să alegi. Alegi casa sau apartamentul cel mai apropiat de obiectivul tău, cu dotările dorite de tine și, evident, care oferă cel mai bun preț.

Citește și:

Povestea de succes din spatele Airbnb

Ca prestator de servicii, ai ceva mai mult de lucru.

Airbnb în România. E legal să-ți închiriezi locuința?

Avocat.net explică faptul că această activitate se încadrează în categoria activităților de turism și datorită faptului că oricine este liber să încheie orice contract dorește, și închirierea locuinței este legală. Doar că, trebuie să respecți legea declarării și impozitării veniturilor suplimentare. Venitul din chirii se impozitează cu 16% și trebuie declarat și plătit anual. Airbnb fiind o platformă transparentă, activitatea ta de prestator de servicii turistice este…la vedere. Așa că, este mai mult decât indicat să-ți depui anual declarația de venit și să plătești impozitul cerut de stat.

Airbnb în România. Închirierea casei pas cu pas

Dar ce trebuie să faci dacă vrei să oferi spre închiriere o proprietate. Simplu. Intri pe platformă, îți faci un cont și selectezi opțiunea de a deveni gazdă. Apoi începi să bifezi tot felul de căsuțe ce descriu proprietatea ta, timpul proprietății, facilități și restricții. Inițial vei menționa dacă închiriezi o proprietate întreagă sau doar o parte din ea, iar apoi va trebui să specifici numărul de camere, de paturi, de băi, câte persoane pot fi găzduite și ce facilități pui la dispoziție: de la wi-fi la frigider, televizor și până la prosoape și săpun sau detergent de vase. Vei pune și condiții dacă ai: fumatul interzis în casă sau neacceptarea animalelor de companie. Dacă se încalcă aceste reguli, chiriașul va trebui să plătească ulterior.

Încarci câteva fotografii cu proprietatea, e bine să fie cât mai clare și cât mai reale (altfel vei primi review negativ ulterior), stabilești prețul și perioada de timp disponibilă închirierii. Nu-ți rămâne decât să aștepți prima cerere.

Cu cât oferi servicii mai bune, cu atât vei avea ulterior review-uri mai bune și, prin urmare, mai mulți clienți.

După plecarea fiecărui client, faci curat, schimbi așternuturile, prosoapele și aștepți următorii clienți.

Câți bani poți câștiga din Airbnb?

Aici părerile sunt împărțite. Sunt oameni care preferă să închirieze prin Airbnb datorită faptului că primesc mai mulți bani la închirierea cu ziua în comparație cu închirierea pe perioade lungi, dar și pentru că le place diversitatea și nu vor să stea tot timpul la dispoziția aceluiași chiriaș. Pe de altă parte, sunt oameni care spun că veniturile nu sunt constante – cererile de chirie sunt mai mici în extrasezon -și că, la final, dacă tragi linie, chiria pe perioade lungi e mai convenabilă. Au fost proprietari care s-au plâns că au găsit foarte multă mizerie și stricăciuni în urma chiriașilor, lucru care i-a pus la o cheltuială suplimentară.

Teoretic, și gazda și chiriașul au niște review-uri pe platformă, așa că ar trebui să ai o idee despre cel căruia îi închiriezi casa. Practic, nu știi niciodată pe cine bagi în casă.

Foto: Shutterstock

Legat de preț, important de menționat este că Airbnb are o funcționalitate interesantă: atunci când nu este cerere mare, scade ușor prețul chiriei, iar atunci când este sezon sau se întâmplă evenimente importante în orașul tău, urcă prețul pentru a menține competitivitate pe piață. Clientul plătește online, iar tu primești banii direct în cont, prin Paypal sau prin Western Union. Primești banii plătiți de chiriaș minus comisionul Airbnb de 3%. Din acești bani, nu uita, trebuie să mai plătești și impozitul de 16% la stat.

Teoretic este o treabă destul de simplă. Practic, îți consumă ceva energie: să primești cererile, să socializezi cu chiriașii, să faci recomandări, să te asiguri că au tot confortul, etc. Până la urmă ești un mic antreprenor și de implicarea ta depinde succesul din viitor.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO