fbpx

Căutare

Share this article

Alpinistul Alex Găvan a escaladat şase vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. Dacă iei în calcul faptul că în lume sunt 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, realizezi că românul nostru a bifat aproape jumătate din acest total. Şi nu se opreşte aici, Găvan dorindu-şi să escaladeze în curând alte două vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, într-o singură expediţie. Este vorba de vârfurile Dhaulagiri (8167 de metri) şi Nanga Parbat, (8125 de metri), pe care alpinistul vrea să le escladeze în aprilie şi mai, respectiv iunie şi iulie, un dublu record pe care nu l-a înregistrat până acum nici un alpinist român.

Daca va reuşi, Alex Găvan va bifa cel de-al şaptelea şi cel de-al optulea vârf de o asemenea altitudine, escaladat fără oxigen suplimentar sau şerpaşi.

În această dublă expediţie, Găvan va fi însoţit de doi alpinişti experimentaţi, alpinistul Pawel Michalski, din Polonia şi Tunc Findik, din Turcia, ceea ce-i conferă, după spusele lui, o mare siguranţă.

Foto: life.ro

Voi încerca să realizez în această expediţie ceea ce noi numim un „hat-trick: două vârfuri de peste opt mii de metri, unul dupa altul. Pentru aceasta, mă voi folosi de aclimatizarea reziduală rămasă în urma ascensiunii pe Dhaulagiri, pentru a realiza o ascensiune rapidă pe Nanga Parbat, eventual dintr-o singură bucată şi fără a reveni în tabăra de bază înainte de atingerea vârfului. Pentru a reuşi asta, echipa joacă un rol determinant şi faptul că mă voi lega în coardă cu Pawel şi Tunc îmi dă multă încredere”, explică Alex Găvan pe blogul său ce anume presupune această expediţie.

Între cele două escaladări, Găvan vrea să ajungă şi la cele trei şcoli construite în Nepal în urma campaniei demarate de el, ”Bucurie pentru Nepal”, după cutremurul de acolo din 2015. Nu putem decât să-i ţinem pumnii!

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO