Căutare

Share this article

„Două Lozuri” intră în cinematografe din 7 octombrie. Iar actorii din distribuţie ne promit o porţie zdravănă de râs. Alexandru Papadopol (care joacă rolul lui Pompiliu Borş) s-a lăsat „chestionat” şi ne-a vorbit la modul serios despre comedie, despre orgoliu artistic şi despre roluri „de vis”.

Se aude prin târg că e un film la care o să râdem. Tu când ai râs ultima oară la un film? Ce comedie ne recomanzi, exceptând „Două lozuri”?

Da. Vă spun sigur că la „Două lozuri” se va râde. În ultimul timp m-am uitat foarte mult la „Două lozuri” în cadrul diverselor avanpremiere pe care le-am avut prin ţară sau la festivalurile la care am fost invitat, aşa că m-am distrat. Cred că este un film onest şi bucuria celor care l-au făcut transpare dincolo de ecran. Dacă ar fi să mă gândesc la o comedie care mi-a plăcut, ar fi „Hollywood ending” a lui Woody Allen. De altfel, cu mici excepţii, îmi plac toate comediile lui Woody Allen.

Ce gen îţi place să joci? În ce situaţii te simţi cel mai bine?

Cred că orice gen te poate îngrădi iremediabil sau te poate dezvolta ca actor. Totul depinde de cât de mult îţi dezvolţi propriul orgoliu artistic de a nu te repeta şi de a căuta în continuare să tratezi rolurile fără a apela la clişee şi lucruri care îţi sunt la îndemână. E destul de trist să fii catalogat drept un actor exclusiv de comedie sau, exclusiv, un tragedian fără umor.

Eşti parte din noul val de actori care va succeda o generaţie sclipitoare. Se întâmplă să te gândeşti că eşti şi tu responsabil pentru a menţine ştacheta la fel de sus?

Sunt conştient că teatrul sau filmul românesc nu încep şi nu se termină cu mine. Un actor, însă, prin rolurile lui, poate aduce valoare adăugată fenomenului global. Lucrul acesta se reflectă cel mai bine într-o trupă de teatru unde lucrează şi „conlucrează” actori din toate generaţiile. Ei au un singur scop, şi anume, să funcţioneze spectacolul.

Există un proiect pentru 2017 în planurile tale?

Nu îmi mai fac de mult planuri, pentru că întotdeauna lucrurile care s-au ivit pe parcurs au fost mai interesante decât ceea ce mi-am propus eu să fac. Aş vrea totuşi să mă refer aici la un film în care aş dori să joc. Regizorul mi-a trimis scenariul care este excepţional. Ar fi o onoare să pot juca rolul principal în acest film care, probabil, se va filma în vara lui 2017. Vom vedea.

Dacă ai lua un premiu important pentru un rol, cui i-ai mulţumi?

Ioanei, părinţilor mei, fratelui meu şi bineînţeles Ruxandrei, fetiţa mea care mă inspiră şi ştiu că e foarte mândră de mine şi de ceea ce fac. Şi reciproca e valabilă.

Ce rol aştepţi în taină?

Dar nu e o taină. Mi-ar plăcea să joc Platonov.

Care-i cel mai mare viciu al lui Papadopol?

No comment. Veţi afla din cartea de memorii.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO