Amănunte interesante din viața actriței Emma Thompson: de la divorțul dureros, la arest și până la implicarea în mișcarea #MeToo - LIFE.ro
Mergi la conținut

Emma Thompson a acumulat o listă lungă și impresionantă de credite cinematografice pe numele ei, multe dintre ele adaptări literare. La începutul carierei a apărut în clasicele shakespeariane alături de soțul ei de atunci, actorul-regizor Kenneth Branagh și a câștigat primul premiu al Academiei pentru rolul principal în adaptarea cinematografică a unei povești E. M. Forster din 1910, Howards End. În 1995, a obținut o distincție neobișnuită în istoria Premiilor Academiei când a câștigat al doilea Oscar, în acest caz pentru scenariul filmului Sense and Sensibility; cu această victorie, Emma Thompson a devenit singura persoană care a câștigat vreodată Premiile Academiei atât la categoria interpretare, cât și la scriere.

Vara în Scoția, cea mai dragă amintire

Emma Thompson s-a născut într-o familie de actori, pe 15 aprilie 1959, la Londra. Tatăl ei, Eric Thompson (1929–1982), a fost actor de televiziune și de teatru, iar în timpul copilăriei fiicei sale a servit ca narator pentru iubitul serial de televiziune pentru copii, un import francez animat numit The Magic Roundabout. Mama ei, Phyllida Law era originară din Glasgow, iar familia – care a inclus în curând și o soră mai mică pe nume Sophie – și-a petrecut aproape toate vacanțele de vară în Scoția, unde locuiau bunicii ei, actrița rămânând cu cele mai dragi amintiri de acolo.

Emma Thompson a urmat Camden School for Girls și, după absolvire, a urmat Colegiul Newnham de la Universitatea din Cambridge. La facultate, a devenit membră a grupului de teatru, Footlights. Footlights era un grup celebru care exista încă din secolul al XIX-lea, dar a câștigat o notorietate sporită atunci când unii foști membri au alimentat boom-ul satiricului din anii 1960 al Marii Britanii. Grupul a jucat la ADC Theatre din Cambridge și a participat, de asemenea, la Festivalul anual de la Edinburgh. Thompson s-a alăturat colegilor viitori actori Hugh Laurie și Stephen Fry în Footlights. A devenit vicepreședintele societății Footlight în 1980, iar în 1981 Thompson și Footlights au câștigat premiul inaugural Perrier la Festivalul de la Edinburgh.

Emma Thompson
Emma Thompson și sora ei, în copilărie

Emma Thompson, steaua care strălucește orbitor

Deși primele roluri au fost în seriale de televiziune, Emma Thompson și-a făcut debutul cinematografic în anul 1989, cu filmul „The Tall Guy”. Acesta a fost urmat de roluri importante în filme precum „Dead Again” (1991), „Howards End” (1992), „In the Name of the Father” (1993) și „Sense and Sensibility” (1995).

Pentru rolul din „Howards End”, Thompson a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, precum și un premiu BAFTA și un Glob de Aur. Ea a mai câștigat un Oscar, un BAFTA și un Glob de Aur pentru scenariul filmului „Sense and Sensibility”, în care a și jucat.

Alte roluri importante din cariera sa includ „The Remains of the Day” (1993), „Love Actually” (2003), „Nanny McPhee” (2005), „Saving Mr. Banks” (2013) și „Beauty and the Beast” (2017). De-a lungul carierei sale, Thompson a câștigat mai multe premii și nominalizări pentru performanțele sale actoricești și scriitoricești, lucru ce a transformat-o într-un star extrem de admirat și apreciat în industria filmului.

Viața personală a actriței Emma Thompson

Emma Thompson s-a despărțit de primul ei soț, actorul și regizorul britanic Kenneth Branagh, în anul 1995, după șase ani de căsătorie. Cauzele exacte ale despărțirii lor nu sunt cunoscute publicului, deoarece cei doi au evitat să vorbească deschis despre motivele care i-au determinat să pună capăt relației lor.

Emma Thompson
Emma Thompson și Kenneth Branagh

În interviuri, Thompson a spus că despărțirea lor a fost „dureroasă”, dar nu a oferit detalii suplimentare. Unele surse au sugerat că o posibilă cauză a fost aventura pe care Branagh a avut-o cu actrița Helena Bonham Carter, care a fost colega sa de platou în filmul „Frankenstein”, din 1994.

Cu toate acestea, Branagh și Bonham Carter au negat că relația lor a început în timp ce Branagh era încă căsătorit cu Thompson. În orice caz, Emma Thompson și Branagh au rămas în relații prietenești după divorț și au continuat să lucreze împreună în filme precum „Dead Again” (1991) și „Much Ado About Nothing” (1993).

Emma Thompson l-a întâlnit pe cel de-al doilea soț al său, Greg Wise, în timpul filmărilor la filmul „Sense and Sensibility” din 1995, în care amândoi au jucat. În film, Wise a interpretat rolul lui John Willoughby, un tânăr seducător care o atrage pe sora mai mare a lui Thompson, Elinor Dashwood.

În timpul filmărilor, Thompson și Wise au început să se împrietenească și să petreacă mai mult timp împreună în afara platourilor de filmare. La momentul respectiv, Wise era într-o relație de lungă durată cu o altă femeie, iar Thompson tocmai se despărțise de primul ei soț. Cu toate acestea, după ce relația lui Wise s-a încheiat, Thompson și el au început să iasă împreună.

Emma Thompson
Emma Thompson alături de soțul ei, Greg Wise

Cei doi au fost foarte discreți în ceea ce privește relația lor în primele faze, dar s-au căsătorit în secret în anul 2003. Împreună au două fiice, Gaia Romilly Wise și Tindyebwa Agaba Wise, pe care au adoptat-o din Rwanda, în 2003. Thompson și Wise sunt încă căsătoriți și au continuat să lucreze împreună în filme și proiecte de televiziune.

Emma Thompson, o activistă convinsă

Emma Thompson este cunoscută pentru activismul său în probleme sociale și politice importante. De-a lungul carierei sale, actrița britanică a fost implicată într-o serie de campanii pentru protecția mediului, combaterea sărăciei și a discriminării rasiale și de gen.

În anul 2013, Thompson a participat la un protest împotriva explorării gazelor de șist în Marea Britanie. Ea a stat alături de activiștii Greenpeace într-un cort plasat în fața sediului companiei petroliere Shell din Londra, pentru a cere oprirea explorării gazelor de șist și trecerea la surse de energie regenerabilă. În același an, Thompson a fost arestată pentru participarea la o manifestație împotriva exploatării de cărbune în Teksas.

În 2015, Thompson a scris un articol pentru ziarul The Guardian, în care a criticat guvernul britanic pentru tăierea fondurilor destinate asistenței sociale și caritabile. Ea a subliniat impactul negativ al acestor măsuri asupra copiilor din familiile sărace și a cerut guvernului să ia măsuri pentru a combate sărăcia și inegalitatea socială.

Actrița a fost și un susținător vocal al mișcării #MeToo, care a lansat o dezbatere globală asupra hărțuirii sexuale și a agresiunii sexuale. Într-un interviu pentru BBC, Thompson a dezvăluit că a fost hărțuită sexual în timpul carierei sale și a declarat că este important ca femeile să vorbească deschis despre aceste probleme.

În 2018, Thompson a făcut parte dintr-un grup de actrițe britanice care au lansat o campanie pentru combaterea discriminării de gen în industria de divertisment. Campania, numită „Time’s Up UK”, a cerut o schimbare în cultura organizațională a industriei pentru a promova egalitatea de șanse și a pune capăt hărțuirii și discriminării.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora