An nou: schimbări, visuri, bilanțuri și promisiuni. Cum ne pregătim pentru începutul unui nou an? - LIFE.ro
Mergi la conținut

An nou: schimbări, visuri, bilanțuri și promisiuni. Cum ne pregătim pentru începutul unui nou an?

A venit vremea să facem bilanțuri și analize pentru anul care tocmai se termină. Ce am făcut bine și care sunt lucrurile de care suntem nemulțumiți. Dar ce facem dacă rezultatul ne frustrează și ajungem să intrăm în depresie?
Share this article

Odată cu finalul anului toată lumea se gândește la bilanțuri. Ce am realizat și care sunt lucrurile care m-au nemulțumit. Apoi ne facem tot felul de liste cu obiectivele pe care ni le propunem pentru 2020. Și prinși în vâltoarea cumpărăturilor, a petrecerilor și a cadourilor, de multe ori uităm să ne bucurăm de realizările pe care le-am avut. Prinși cu toate serbările și petrecerile de final de an, nu mai avem timp de noi, iar asta poate duce la frustrare.

Românul parcă s-a născut nemulțumit și de cele mai multe ori parcă vede doar minusurile din bilanțuri. Iar asta este din nou un motiv de frustrare, nemulțumire și chiar depresie.

Perioada sărbătorilor poate fi cea mai frumoasă din an, dar poate să pună și foarte multă presiune pe noi. Uneori parcă pierdem foarte mult timp cu bilanțuri și uităm să ne bucurăm de momentele pe care le petrecem cu cei dragi. Și atunci intervin situațiile tensionate. Cum răspundem acestora? Și cum putem supraviețui unei lupte emoționale cauzată de tensiunile accentuate de finalul anului? Încercăm să răspundem la aceste întrebări împreună cu psihologul Constantin Cornea.

Domnule psiholog, care ar putea fi traumele cu care să ne confruntăm la finalul acestui an?

La finalul fiecărui an, ne gândim automat la bilanțuri. Vrem să ne analizăm perioada care a trecut și să vedem care au fost lucrurile bune și rele care s-au întâmplat. De multe ori, aceste bilanțuri pot fi pozitive, pline de realizări și nu ne rămâne decât să ne facem lista dorințelor pentru anul care vine și să punem acolo obiectivele pe care ni le propunem să le îndeplinim.

Cu toate acestea, există, fără doar și poate și bilanțuri negative. Iar acestea ar putea fi determinate de anumite traume suferite în anul care se sfârșește, de anumite situații financiare limitate, de o stare de sănătate precară sau de problemele în cuplu ori lipsa unui partener. Iar toate aceste situații complicate, pot aduce individului o stare de depresie, făcându-l să creadă că nimic nu îl mai poate salva și că viața însăși este lipsită de sens. De aceea, pentru toți cei care consideră că anul acesta au avut sau au în continuare probleme care îi depășesc și care pot continua în anul care vine, indicația ar fi să apeleze la un psiholog care să îi ajute să găsească cele mai bune soluții de ieșire din starea depresivă în care se află.

Singur de sărbători? Ce să faci și ce să nu faci în această perioadă

Ne vorbiți despre foarte multe situații care ne pot afecta, dar ce putem face pentru a le depăși?

Mai sus am subliniat situațiile care pot influența în mod negativ viața unei persoane pentru care sărbătorile care vin nu reprezintă decât o rană în plus. Iar dacă întâmpinăm unele dintre problemele de mai sus trebuie să gândim la un plan pentru anul care vine.

Structura unui astfel de plan, privită la modul general, poate arăta astfel:

1. identificarea unor soluții pentru problemele pe care le întâmpinăm în momentul de față

Problemele cu care ne confruntăm în prezent pot fi profunde, având cauze la care nu ne-am gândit poate niciodată. De aceea este indicat să le expuneți într-un cadru profesional, în general în cabinetul unui psihoterapeut, pentru a fi ajutați să gășiți adevăratele rădăcini ale problemelor, dar și soluții care să țină cont de situația și de posibilitățile voastre.

2. identificarea nemulțumirilor sau a planurilor realizate doar pe jumătate

În această situație este bine să ne gândim la cauze, să regândim strategia, să identificăm corect resursele disponibile pentru realizarea acesteia și să ne automotivăm. O putem face singuri sau sub îndrumarea unui specialist.

3. identificarea probemelor care par a se repeta la nesfârșit

Astfel de probleme ar putea fi:

  • o relație de cuplu cu probleme
  • un serviciu care nu vă satisface sau vă surmenează peste măsură
  • probleme cu greutatea corporală
  • lipsa timpului liber
  • senzația că nu aveți posibilitatea petrecerii unui timp de calitate alături de prieteni
  • probleme cu memoria
  • lipsa de energie

4. implementarea treptată și în conformitate cu planul general, a soluțiilor legate de problemele pe care le-ați descoperit și pe care vă doriți să le rezolvați

5. conceperea unui plan legat de anul care vine

Odată ce ați reușit să vă scuturați de toate „cojoacele babei Dochia” reprezentate de problemele pe care le tot cărați cu voi de o perioada mai lungă sau mai scurtă, puteți să vă gândiți la planuri de viitor. Cu ajutorul acestora vă veți putea regăsi plăcerea de a savura viața, bucuria de a împărtăși un timp de calitate alături de familie sau prieteni sau chiar un job care să vă satisfacă din perspectivă sufletească, profesională și materială.

Realizarea acestui plan pare una destul de complicată, care sunt lucrurile de care trebuie să ținem cont în construirea acestuia?

Orice plan trebuie să țină cont, în primul rând, de istoricul persoanei pentru că de acolo provin toate problemele.

De cele mai multe ori, individul caută să își rezolve problemele imitând modelul prietenilor sau scenariile pe care el însuși le concepe, dacă acestea îl duc la succes, atunci felicitări! Însă, în situația în care nu reușește să își împlinească obiectivele propuse, este totuși bine să apeleze la un specialist pentru a identifica elementele care îl țin pe loc sau îl trag în jos.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora