Angela Gheorghiu a fost sărbătorită la Covent Garden la 25 de ani de la debutul său pe această scenă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Angela Gheorghiu a fost sărbătorită la Covent Garden la 25 de ani de la debutul său pe această scenă

Celebra operă londoneză, Covent Garden, sărbătoreşte în luna februarie 150 de spectacole şi 25 de ani de la debutul celei mai faimoase soprane românce, Angela Gheorghiu.
Share this article

Celebra operă londoneză, Covent Garden, sărbătoreşte în luna februarie 150 de spectacole şi 25 de ani de la debutul celei mai faimoase soprane românce, Angela Gheorghiu.

Prezentă la Royal Opera House cu o serie de spectacole cu ”Adriana Lecouvreur”, în somptuoasa producţie realizată special pentru ea de către David McVicar, Angela Gheorghiu a fost protagonista unei excepţionale seri de gală găzduite de Alex Beard, Directorul General al Operei londoneze.

Chiar de Sfântul Valentin, managementul şi susţinătorii Royal Opera House, colegii de scenă din spectacolele cu ”Adriana Lecouvreur”, managementul caselor de discuri Decca şi Warner Classic au participat la sărbătorirea unei poveşti de dragoste mai puţin obişnuite, între o soprană celebră şi casa ei de suflet, cel mai important teatru liric din Regatul Unit.

Directorul artistic al Covent Garden, dirijorul Antonio Pappano, care i-a fost alături Angelei Gheorghiu de-a lungul timpului în nenumărate spectacole şi înregistrări memorabile, a acompaniat-o la pian în această seară festivă pentru un mic recital plin de căldură şi emoţie.

”Pe 14 februarie, de ziua Sfântului Valentin, Opera Regala din Londra, celebra Covent Garden, a sărbătorit împlinirea a 25 de ani de succese răsunătoare ale uneia dintre cele mai mari soprane a tuturor timpurilor, Angela Gheorghiu”, a spus, la aniversare, marele dirijor român, Ion Marin. ”In teatrul care a văzut şi ascultat, de-a lungul secolelor, cele mai importante personalităţi ale operei, Angela Gheorghiu primeşte omagiul rezervat puţinilor aleşi, acela de a marca anii dedicaţi de marea soprană scenei care a primit-o cu bratele deschise, de la debutul din 1992 cu ”La Boheme”. ”Marii artişti nu aşteaptă niciodată recunoştinta artei lor”, a adăugat maestrul Ion Marin. ”Ei se dăruiesc dintr-o nevoie care vine de dincolo de ei, cu un talent încredinţat lor şi pe care îl onorează cu o muncă de neînţeles pentru cei care nu au păşit vreodată pe o scenă. Sudoarea, sângele care devin artă, nu pot fi descrise în cuvinte. Mai presus de recunostinţă, marii artişti merită cel mai ales respect, câştigat cu preţul de a fi unici, lucru ce adeseori se citeşte: singuri în faţa unei emoţii de nedescris şi cu profundul crez că, fără a-ţi transmite menirea, nu poţi trăi. Inseamnă să îţi pui întreaga fiinţă la dispoziţia celui mai exigent şi cultivat public al lumii, conştient că vii din conul de umbră al Europei, că înaintea ta şi după tine, cei mai mari artişti ai lumii au scris istorie. Să devii egalul lor, una cu ei, ei bine, asta nu îi este dat oricui, iar în puţinele cazuri când asta se întâmplă, cel ales nu-şi mai aparţine nici sieşi, nici spaţiilor mai mult sau mai puţin dornice de a-i revendica.

Angela Gheorghiu primeşte reverenţa Operei Regale din Londra, expresie a iubirii şi al enormului respect pe care îl merită cu desăvârşire. Mă alatur acestui omagiu cu preţuită plecăciune,” a încheiat celebrul dirijor.

Despre Angela Gheorghiu 

Angela Gheorghiu a debutat la Royal Opera House Covent Garden în 1992, în rolul principal din ”La Boheme”, pentru ca, numai doi ani mai târziu, în 1994, să creeze unul dintre cele mai memorabile momente din istoria operei britanice, când BBC a întrerupt transmisia sa obişnuită pentru a transmite în direct spectacolul cu ”La Traviata” în care ea interpreta rolul principal într-o producţie nouă, sub bagheta maestrului Georg Solti. De-a lungul timpului, alături de şi pentru Angela Gheorghiu, Opera britanică a readus la viaţă, prin producţii spectaculoase, opere ca ”La Rondine”, ”Tosca” sau ”Adriana Lecouvreur” şi le-a prezentat publicului din întreaga lume prin turnee internaţionale, transmisiuni live şi înregistrări pe CD şi DVD.

”Mă leagă nenumărate momente emoţionante de opera londoneză şi, de câte ori mă întorc acolo pentru o serie de spectacole, mă simt ca acasă, ca într-o mare familie,” spune Angela Gheorghiu. ”Este, probabil, teatrul liric căruia i-am dăruit cel mai mult din arta şi dragostea mea pentru cânt şi care, după 25 de ani, sărbătoreşte alături de mine cu bucurie, prietenia noastră profundă şi sinceră. Nu ştiu cum au trecut cei 25 de ani, ştiu doar cât de multe am trăit împreună, câte căutări, câte bucurii, câte succese, câte împliniri şi câţi prieteni extraordinari am descoperit aici, la Covent Garden.”

Printre rolurile remarcabile cărora Angela Gheorghiu le-a dat viaţă pe scena britanică se numără Micaela din ”Carmen”, Nedda, din ”Pagliacci”, Marguerite din ”Faust” sau Liu din ”Turandot”.

Soprana Angela Gheorghiu este un superstar al operei internaţionale. Născută la Adjud, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Mia Barbu. Şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în „La Bohème”, la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile scene din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Milano, Salzburg, Berlin, Barcelona, Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Shanghai şi multe altele. Pentru cariera sa extraordinară, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordate de Guvernul francez.

Angela Gheorghiu este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi şi al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decoraţie acordată de către Preşedinţia României, iar doi ani mai târziu a primit Medalia „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.  În 2015, Angela Gheorghiu a primit European Cultural Award, acordat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Pro Europe, în cooperare cu Fundaţia Frauenkirche, Dresda.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora