fbpx

Căutare

Share this article

La ora actuală, cel mai important concurs internaţional de vin este, fără îndoială, „Concours mondial de Bruxelles” (CMB). Interesant e că acest eveniment este unul itinerant, el desfăşurându-se în fiecare an în altă ţară, chiar dacă numele lui duce inevitabil cu gândul la capitala Belgiei.

Anul acesta, la încheierea manifestării care a avut loc la Valladolid (capitala provinciei spaniole Castilla y León), preşedintele concursului, belgianul Baudouin Havaux, a anunţat că, pentru prima dată în istorie, în 2018, CMB se va desfăşura în afara Europei. Astfel, anul viitor concursul va avea loc, între 11 şi 13 mai, în capitala Chinei, în districtul Haidian din Beijing. Haidian este locul unde se concentrează crema instituţiilor ştiinţifice, dar şi majoritatea universităţilor din Beijing.

Poate că, pentru unii, această decizie e surprinzătoare, dar ea indică importanţa în creştere a Chinei în lumea vinului. Conform statisticilor „Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului” (OIV), China este astăzi pe locul 2 în lume la suprafaţa plantată cu viţă de vie (847.000 hectare), pe locul 5 mondial la consumul de vin şi pe locul 4 în topul mondial al importurilor de vin. La CMB 2017 de la Valladolid, prezenţa vinurilor chinezeşti a crescut deja cu 112% faţă de anul 2016.

Probabil că, în curând, una din limbile internaţionale ale industriei de vin va fi (şi) chineza. Pregătiţi-vă, prin urmare, să citiţi recenzii de vin în mandarină sau cantoneză.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO