Căutare

Share this article

Pe vremuri, călătoriile cu trenul aveau un farmec aparte. Un astfel de voiaj era preţuit atât de oamenii simpli, cât şi de artişti. Nu puţini scriitori şi-au găsit inspiraţie în personajele întâlnite în călătoriile lor, la fel cum pictorilor le-au rămas întipărite în minte peisajele descoperite privind pe fereastra vagonului de tren şi le-au transformat, mai apoi, în picturi celebre.

Toate acestea pot părea uşor desuete. Dar, poate a venit vremea să ne întoarcem în timp. E mult mai simplu dacă mergem cu trenul prin Franţa, acolo unde SNCF, compania franceză de căi ferate, în colaborare cu 3M au lansat încă din 2012 proiectul „Arta în tranzit”, un proiect care a decorat vagoanele de călătorie cu picturi şi imagini din Musee D’Orsay.

De curând, au pornit la drum alte vagoane cu alte călătorii „de interior”. Pe ruta Paris-Versailles pereţii din întregul tren sunt „tapetaţi” cu imagini care redau arhitectura celebrului palat şi imagini din grădinile sale elegante.

Foto: 3M France

Pe lângă senzaţia de confort şi relaxare pe care o oferă vagoanele astfel decorate, proiectul are scopul de a facilita accesul la cultură şi de a stârni interesul publicului larg pentru lucrări celebre, repere arhitectonice şi culturale ale Franţei. Şi, se pare, acest demers se bucură de un real succes. Sunt unele voci care susţin că „pelicula fotografică” (marca 3M) aplicată pe pereţii vagonului nu numai că protejează şi înfrumuseţează interioarele trenului, dar şi că îi stânjeneşte pe cei care altă dată ar fi mâzgălit pereţii sau pe street-artiştii care desenau graffitti-uri cu spray-ul.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO