Arta pe înţelesul copiilor - LIFE.ro

Căutare

Share this article
Cum în şcoala românească nu există ore de istoria artei, iar la cele de „desen” copiii au de făcut, de cele mai multe ori, peisaje convenţionale cu cele patru anotimpuri, ce putem face să îi apropiem pe cei mici de artă? În afară de vizitele cu clasa la muzeu, e bine să ştiţi că există câteva cursuri, ateliere şi cărţi pentru copii care îşi propun să îi familiarizeze în mod plăcut şi jucăuş pe copii cu operele unor artişti sau să îi înveţe cum să privească şi să înţeleagă o operă de artă. 
 
Pasărea ascunsă în piatră 
 
Pentru că tot aniversăm anul acesta 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, o idee ar fi să încercaţi atelierul de sculptură „PASĂREA ASCUNSĂ ÎN PIATRĂ” de la Muzeul Naţional de Artă (conceptul aparţine specialiştilor în educaţie ai Muzeului Naţional de Artă Modernă Georges Pompidou din Paris).
Atelierul este structurat în 8 secţiuni interactive ce pun în joc tematica şi vocabularul plastic al operei lui Constantin Brâncuşi: materiale, unelte, forme. Copiii sunt invitaţi astfel să pătrundă în universul operei brâncuşiene prin intermediul jocului, al simţurilor şi al experienţei directe.
Se adresează copiiilor cu vârsta cuprinsă între 4 şi 14 ani, iar tariful este 10 lei. 
 
Copii creativi la Galeria Posibilă 
 
Desen, pictură, modelaj, colaj, grafică, stencil, papier mache, foto, linogravură, monotipie. Copiii le pot experimenta pe toate în cadrul atelierelor de la Galeria Posibilă, care au ca scop stimularea creativităţii şi a abilităţilor manuale, precum şi familiarizarea cu istoria artei.
Se prezintă o proiecţie de imagini despre viaţa şi opera unui artist important, se discută pe marginea proiecţiei, iar apoi se fac lucrări inspirate de opera artistului – când este posibil, copiii se întâlnesc chiar cu artistul! Totul într-o atmosferă relaxată, cu jocuri, poveşti şi ghicitori.
Galeria Posibilă, str. Popa Petre nr. 6. Pentru copii de la 4 la 13 ani
 
Let’s make some great art, de Marion Deuchars 
 
Van Gogh, Matisse, Picasso, Mondrian, Magritte Pollock, Warhol… Câţiva artişti despre care copiii vor învăţa în cel mai funny fel posibil cu această carte.Vor afla o mulţime de lucruri despre forme şi culori, lumini şi umbre, despre pictori şi curente artistice, benzi desenate şi tehnici de desen. Vor desena vaze cu flori care au crescut prea mari şi încep să iasă din cameră, munţi magici, dar şi oameni care se transformă în extratereştri sau schelete înfricoşătoare. Cel mai neconvenţional manual de artă! 
Găsiţi câteva exerciţii şi online aici www.letsmakesomegreatart.com/activities
 

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO