fbpx

Căutare

Share this article

Putem recunoşte cu toţii că o simplă copertă de carte, CD sau disc de vinil ne poate emoţiona. Că un peisaj pictat în acrilice, tempera sau acuarelă ne poate face o zi mai bună. Sau că imaginile dintr-un film ne pot trezi revelaţii. Dar am putea accepta faptul că arta vindecă boli, „tratează” traume, scade numărul pacienţilor din spitale? Un studiu recent publicat în Marea Britanie de All-Party Parliamentary Group on Arts, Health and Wellbeing (APPGAHW) – grup înfiinţat în 2014 ce vizează “îmbunătăţurea gradului de conştientizare a beneficiilor pe care artele le pot aduce sănătăţii şi bunăstării” -, arată că acest lucru este posibil.

Bazat pe sute de interviuri şi zeci de studii de caz, ancheta demonstrează, conform The Guardian, că artele pot avea un rol covârşitor în menţinerea sănătăţii şi bunăstării. Condusă de foşti miniştrii ai artelor, Alan Howarth şi Ed Vaizey, studiul susţine că artele ajută la recuperarea oamenilor care au suferit de diverse boli, la o viaţă mai lungă, şi, implicit, la economisirea de bani în serviciile sociale şi de sănătate. 

Studiul include, printre altele, proiecte ce vizează bolnavi cu mai multe afecţiueni – de la depresie, durere cronică şi până la accident vascular cerebral -, care au luat parte la cursuri de poezie, ceramică, desen, mozaic sau pictură desfăşurate de-a lungul mai multor săptămâni. Rezultatul acestor studii arată o scădere cu 37% a ratelor de consultare a pacienţilor de către medici şi o reducere cu 27% a numărului de internări în spitale.

Foto: iStock

Strokestra, un proiect rezultat din colaborarea între Orchestra Filarmonicii Regale şi Serviciul de Accident Vascular Cerebral „Hull”, a dus, spre exemplu, la concluzia că 86% dintre pacienţii care au participat la sesiuni de muzică – ce au inclus percuţie şi dirijare – şi-au ameliorat simptomele bolilor şi şi-au îmbunătăţit somnul.

A face şi a consuma artă înalţă spiritele noastre şi ne păstrează sănătoşi. Arta, ca şi ştiinţa şi religia, ne ajută să dăm sens vieţii noastre şi, implicit, să ne simţim mai bine„, este de părere artistul Grayson Perry, care a luat parte la acest proiect.

 

Organizatorii studiului vor să treacă, în viitor, la pasul numărul doi: şi anume, crearea de centre strategice, prin acţiuni de binefacere, care să sprijine bunele practici, să promoveze colaborarea şi să coordoneze cercetarea.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO