Arts
Autoportet semnat Basquiat cumpărat cu 57 milioane de euro
Un autoportret realizat de Jean-Michel Basquiat a fost vândut cu preţul record de 57,3 miloane de dolari şi a ajutat casa Christie’s să obţină rezultate bune la o licitaţie de…
Ioana Culea
|Reading time: 2 mins
Un autoportret realizat de Jean-Michel Basquiat a fost vândut cu preţul record de 57,3 miloane de dolari şi a ajutat casa Christie’s să obţină rezultate bune la o licitaţie de…
Ioana Culea
|Reading time: 2 mins
Share this article

Un autoportret realizat de Jean-Michel Basquiat a fost vândut cu preţul record de 57,3 miloane de dolari şi a ajutat casa Christie’s să obţină rezultate bune la o licitaţie de artă contemporană organizată marţi, la New York, într-un moment în care piaţa obiectelor de artă traversează o perioadă marcată de incertitudine, informează Reuters, citat de News.ro.

Autoportretul lui Basquiat, o pictură vibrantă, fără titlu, realizată în 1982, era estimată la 40 de milioane de dolari, însă doi colecţionari care au licitat prin telefon au crescut preţul tabloului până la 57,3 de milioane de dolari, doborând cu 8,5 milioane de dolari precedentul record de preţ pentru o operă a acestui artist.

Licitaţia organizată de casa Christie’s a generat încasări totale de 318,4 milioane de dolari, depăşind estimările specialiştilor (280 milioane – 390 milioane de dolari). Doar 8 dintre cele 60 de opere de artă puse în vânzare nu şi-au găsit cumpărător.

Recordul stabilit de autoportretul lui Basquiat pare deosebit de important în climatul actual al pieţei de artă, după o serie de ani în care preţurile au cunoscut o încetinire a creşterii.

Atât casa Christie’s, cât şi rivala ei, casa Sotheby’s, au organizat licitaţii de primăvară mai reduse în acest an. Niciuna dintre lucrările incluse în licitaţiile celor două case nu a depăşit pragul estimărilor de 40 de milioane de dolari. Prin comparaţie, mai multe opere au depăşit pragul de 100 de milioane de dolari în sezoanele anterioare.

Totuşi, la licitaţia de marţi, alte câteva opere de artă au fost vândute cu sume importante. Tabloul abstract ”No. 17” de Mark Rothko s-a vândut cu 32,6 milioane de dolari, ”PH-234”, de Clifford Still, a fost achiziţionat cu 28,2 milioane de dolari, ”Orange Grove”, de Agnes Martin, s-a vândut cu 10,7 milioane de dolari.

Licitaţiile de primăvară continuă miercuri, la New York, unde casa Sotheby’s organizează o licitaţie de artă contemporană şi postbelică.

Arts
Share this article