Căutare

Share this article

Avram Iancu este primul român care traversează Canalul Mânecii înotând „în ape deschise”. Fără echipamente speciale, fără ajutor sau momente de respiro. Timp de aproape 18 ore a înotat încontinuu într-o cursă pe care puţini reuşesc să o termine. Istoria arată că au fost până acum vreo mie înotători care au dus până la capăt acest parcurs, iar statisticile spun că din 6 care încearcă, doar unuia îi şi reuşeşte să facă acest traseu dificil.

Cu echipajul, înaintea cursei înot. Foto: Avram Iancu

Avram Iancu are 40 de ani şi este bibliotecar în oraşul său natal: Petroşani. Este practicant al mai multor sporturi, iar acum doi ani a devenit primul român care s-a aventurat să lupte cu apele „îngheţate” ale Canalului Mânecii. A înotat atunci 12 h şi 25 de minute fără întrerupere, aproximativ 40 de kilometri. Dar condiţiile meteo l-au întors din drum. Anul acesta s-a reîntors la ţelul său – finalizarea traversării înot a Canalului Mânecii fără costum de neopren, sub directa aprobare, supraveghere a Channel Swimming Association. Compania Canah i-a sponsorizat expediţia, echipa şi familia i-au oferit sprijinul:

„Dorinţa mea de a traversa Canalul Mânecii s-a născut în 2013, iar în 2014, pe 7 august reuşeam să realizez o premieră pentru România: înotul în ape deschide pe Canalul Mânecii. De unde am pornit? De la istoria de aproape 200 de ani a acestui sport şi de la mâhnirea că în tot acest timp nici un Român nu s-a încumetat să participe”, ne-a mărturisit astăzi, la doar câteva ore după finalul cursei sale înot, Avram Iancu.

„A fost o cursă extremă ieri. Am fost nevoit să înot 18 ore încontinuu, 62 de kilometri, distanţa aproape dublă a Canalului din cauza unor curenţi care m-au obligat să înot paralel cu ţărmul o perioadă. Şi da, au fost momente în care mă bântuia gândul abandonului, pentru că, să ştiţi, acolo în apă simţi „greutatea” fiecărei secunde, dar am reuşit să găsesc resursele spirituale pentru a merge mai departe. M-am gândit la naţiunea mea, la Cuminţenia Pământului – căreia îi dedic acest succes, la familia mea, la fetiţele mele… din asta am reuşit să îmi iau energia şi să ajung până la capătul drumului”, ne-a mărturisit Avram Iancu.

Parcursul lui Avram Iancu în cele aproape 18 ore de înot

Channel Swimming Association are nişte reguli foarte stricte pentru acest timp de sport (extrem, am spune noi) – „channel swimming”: nici un înotător nu poate fi asistat prin mijloace artificiale şi poate folosi drept costum doar o pereche de ochelari, o cască şi un costum de baie care să nu acopere braţele şi picioarele. Sunt interzise costumele speciale de înot care pot ajuta participantul să plutească sau îi pot oferi protecţie termică.

Acest sport îşi are originile în ultima parte a secolului 19, atunci când Căpitanul Matthew Webb a realizat prima traversare observată şi neasistată de-a lungul Canalului, între Dover (Anglia) şi Coasta Franţei, într-un timp de 21 h şi 45 de minute.

Video: finalul cursei

Video: Avram Iancu în Dover, înscriind România pe „harta” acestui sport

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO