Căutare

Share this article

Balet pentru adulți? Da. E adevărat că atunci când te gândești la balet, gândurile îți sunt inundate de un aer de primăvară imaginându-ți fetițe în tutu-uri roz, ridicând piciorușele grațios ca niște mici lebede, însă imaginea poate fi valabilă și în cazul adulților. Este o falsă percepție aceea că baletul poate fi început numai la vârste fragede și că la vârsta adultă nu te mai poți bucura de el decât de pe locul tău din sala unui spectacol.

Realitatea este că există mii de oameni care au descoperit bucuria baletului la vârsta adultă.

Balet pentru adulți. Sunt prea în vârstă ca să dansez balet?

Răspunsul scurt este nu. „Age is just a number” ar spune englezul, iar profesorii de la școlile de balet din București spun că nu există barieră de vârstă pentru a învăța baletul. Dacă ai dorința de a învăța și de a te provoca singur din punct de vedere mental și psihic, atunci orice este posibil. Baletul solicită o minte ascuțită; nu este vorba despre a exersa pur și simplu într-un studio, ci despre a lua în considerare nevoile de mișcare ale corpului tău pentru a executa pașii corecți în concordanță cu muzica. Adulții au adesea o mai bună abilitatea de a se concentra asupra unei sarcini și astfel vor fi prezenți trup și suflet în momentul în care sunt implicați, o cerință obligatorie pentru cei ce doresc să învețe balet.

Citește și:

De la visul de a deveni balerină, la științe police, la voluntariat și până la organizatoarea celui mai vechi festival de jazz din țară. Povestea Simonei Maxim, femeia care de 18 ani se ocupă de Sibiu Jazz Festival

Am nevoie de un corp de dansator pentru a învăța balet?

Răspunsul este din nou, nu. Toate corpurile pot învăța balet. Esența baletului este linia pe care o creionează corpul. Este adevărat că limitările fizice cresc odată cu vârsta, însă frumusețea este și mai mare atunci când la vârsta adultă vei reuși să-ți întinzi piciorul și să-l duci până aproape de ureche. Iar mobilitatea excesivă nu este o cerință a baletului pentru adulți. Dansul baletului pentru adulți este despre percepția senzorială. Nimeni nu este antrenat ca să devină un dansator de balet profesionist, motiv pentru care așteptările sunt diferite.

Balet pentru adulți. Care sunt beneficiile pentru sănătate?

Baletul se învață, cel mai adesea, pe muzică clasică. Există studii care confirmă influența pozitivă a muzicii clasice asupra stării noastre de bine, inclusiv a sănătății.

Practica baletului îmbunătățește flexibilitatea și tonusul muscular; are avantajul că lucrează toții mușchii corpului. În particular îmbunătățește postura și solicită musculatura abdominală.

În plus, este de ajutor pentru eliberarea stresului și a anxietății și pe lângă faptul că elimini toxinele din corp prin transpirație, ajută la scăderea riscului de tensiune arterială, diabet, colesterol mărit, osteoporoză și boli de inimă.

Ce trebuie să port la prima lecție de balet?

Ținuta tradițională de balet pentru doamne este formată dintr-un body din bumbac, o pereche de colanți, o pereche de papuci de balet (cu poante) și eventual, o fustă de balet. Indicat este ca în momentul în care te înscrii la curs să întrebi care este echipamentul de care ai nevoie.

Bărbații poartă în mod tradițional dresuri sau jambiere mai groase, negre, un tricou alb mulat pe corp, papuci de balet negri și o centură de dans. Din nou, instructorul vă va oferi toate detaliile necesare.

Unde se face balet pentru adulți?

La o simplă căutare pe Google, vei descoperi foarte multe locuri în București unde se țin cursuri de balet pentru adulți.  Majoritatea sunt ținute de balerine de la Opera română, profesori acreditați, cu experiență. Un abonament de 8 ședințe pe lună, fiecare ședință constând în 60 de minute de pregătire, costă între 300 și 400 de lei, la fel ca un abonament la sala de sport.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO