Sunt alcoolică? Iată care e diferența între plăcere și viciu
Mergi la conținut

Beau în fiecare seară. Sunt alcoolică?

În primul an de relaţie cu cel care mi-a devenit soţ, am băut în fiecare seară câte o bere. Pentru unii poate pare puţin, pentru unii mult. Pentru cât obişnuiam să beau înainte să îl întâlnesc – adică maxim o dată pe săptămână, era mult.
Share this article

În primul an de relaţie cu cel care mi-a devenit soţ, am băut în fiecare seară câte o bere. Pentru unii poate pare puţin, pentru unii mult. Pentru cât obişnuiam să beau înainte să îl întâlnesc – adică maxim o dată pe săptămână, era mult.

Dacă vă întrebaţi de ce, răspunsul nu este acela din sfera bancului care spune că berea face femeile mai frumoase. Totuşi, alcoolul a avut o contribuţie serioasă la începutul nostru de relaţie: în primul rând era prilej de întâlnire, apoi mă ajuta să fiu mai relaxată şi mai dezinhibată, nu în ultimul rând, aducea un farmec în plus oricărei conversaţii. Au trecut opt ani de atunci, avem un copil împreună, iar eu am rărit considerabil ocaziile în care beau alcool.

Uitându-mă în jur însă nu am putut să nu observ că femeile au acum o relaţie mult mai apropiată cu alcoolul decât mamele lor, de exemplu. Una dintre explicaţii este şi aceea că, mai nou, România se încadrează în categoria ţărilor civilizate. Iar în ţările civilizate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consumul de alcool este mai larg răspândit inclusiv în rândul femeilor, iar procentul abstinenţilor este mai mic, faţă de ţările sărace. Evident, alcoolul este mai accesibil şi mai variat în ţările bogate. În acelaşi timp însă, efectele alcoolului sunt mai devastatoare în ţările sărace, consumatorii de aici fiind mai predispuşi la consum în exces.

România este, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe locul cinci la consumul de alcool în lume, cu o medie de 14,4 litri de alcool pur pe an. Deasupra noastră sunt ţări care se află geografic la est de România, precum Rusia, Ucraina, Republica Moldova sau Belarus.

Însă femeile consumă mult mai puţin alcool. Dacă bărbaţii beau în medie 22,8 litri, româncele beau 6,8 litri de alcool pur anual.

Dar, dincolo de statistică, am vrut să aflu ce părere au tinerele femei din România despre relaţia lor cu alcoolul şi cât de tandră li se pare. Am rugat câteva tinere între 25 şi 35 de ani să ne răspundă la câteva întrebări, iar tabloul rezultat m-a convins că putem ridica sus paharul fără îngrijorare.

Cât bem, doamnelor?

Fetele care ne-au răspuns beau zilnic un pahar de vin sau maxim de 2-3 ori pe săptămână. Marilena (30 de ani) spune că bea câte un pahar de vin pe seară, iar ieşirile organizate „la bere cu prietenii” sunt de 4-5 pe lună în timpul verii şi de doar 2-3 pe lună iarna. Andreea (34 de ani) ridică paharul mai ales în week-end, dar o zi mai agitată la birou o face să deschidă  o sticlă de bere sau să bea un pahar de vin.

Rodica (35 de ani) spune că bea cel mult o dată pe săptămână „şi mi se pare puţin”. Abstinenţa sa este dată de responsabilităţile crescute, între care se numără şi copiii. Ilinca (25 de ani) bea de 2-3 ori pe săptămână, niciodată singură şi de cele mai multe ori în oraş. „Mi se pare că alcoolul, nu se potriveşte cu singurătatea, deci îmi vine greu să beau acasă, pe cont propriu”, spune Ilinca.

Dar ce spun experţii? Doctorul Sandra Alexiu, Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei spune că un consum normal înseamnă să bei o unitate de alcool pe zi. Mai exact, 40 ml de alcool tare sau 125 ml de vin sau 330 de ml de bere pe zi. Pe de altă parte, Camelia Cheţu, psihoterapeut specializat în psihologia copilului, cuplului şi a familiei, spune că limita este dată de toleranţa fiecăruia la efectele nocive ale alcoolului. Ceea ce practic mă salvează, pentru că berile pe care le-am băut timp de un an de zile acum opt ani erau de 500 ml şi nu de 330 ml.

De ce bem, aşa, ca între fete?

Şi totuşi, de ce am băut în fiecare seară jumătate de litru de alcool? Psihoterapeutul Camelia Cheţu mi-a explicat că fiecare dintre noi bea pentru a-şi satisface propriile nevoi specifice: de relaxare, euforie, spontaneitate, dezinhibare, socializare, amuzament. „Aceste efecte se datorează la rândul lor impactului direct al alcoolului asupra cortexului prefrontal şi sistemului limbic. În timp ce primul este responsabil cu raţionamentul şi luarea deciziilor, cel de-al doilea este responsabil cu partea emoţională”, spune Cheţu. Deci clar, alcoolul ne face mai volubili, mai entuziaşti, mai dezinhibaţi, mai glumeţi şi mai simpatici. Pentru mine a funcţionat.

Ce au răspuns fetele care au participat la acest pseudo-chestionar: în primul rând că nu simt nicio presiune socială să bea şi apoi că alcoolul face lucrurile mai vesele.

Asociez alcoolul – nu cel foarte mult, e drept, pentru că atunci îşi schimbă valenţele – cu buna-dispoziţie, cu poveştile, cu zâmbetele, cu flirturile, deci este de mare ajutor întotdeauna. Cum spuneam mai sus, este de ajutor atunci când îi păstrăm nivelul în cote moderate 🙂 Dacă le depăşeşte, merge fix la polul opus, adică la tristeţe, agresivitate şi probleme”, spune Ilinca (25 de ani).

Un pahar de alcool mă relaxează şi îmi conferă o stare de bine în cele mai multe dintre momentele tensionate. De asemenea, nu mi-aş putea imagina o ieşire cu prietenii sau o cină în familie care să nu fie acompaniate măcar de un pahar de vin. La fel cum nici o petrecere nu poate fi reuşită fără alcool”, consideră şi Rodica (35 de ani).

Dacă am chef, beau. Dacă nu, nu. Singurul dezavantaj când sunt singura care nu bea dintr-un grup e că ceilalţi râd la glume care mie mi se par plictisitoare”, spune Andreea (34 de ani).

Durerile de cap la masculin şi, mai ales, la feminin

Mahmureala, acea pedeapsă nedreaptă pentru o seară în care te-ai simţit mai bine decât de obicei. Dar de ce ne pică rău alcoolul? Dr. Sandra Alexiu spune că durerile de cap ţin de cantitatea şi tipul de alcool ingerat, dar şi echipamentul enzimatic care contribuie la „procesarea” alcoolului.  În plus, anumite substanţe ajută ca alcoolul să fie absorbit mai repede, altele mai încet. „Dacă asociezi alcoolul cu ceva dulce, el se absoarbe mult mai rapid. La nivel molecular există un mecanism de competiţie la nivelul la care se face absorbţie şi e ca şi cum ai pune două lucruri pe un tobogan, intră mai repede cu ceva dulce. De aceea, dacă bem un pahar de vin ne ameţim în jumătate de oră, dar dacă bem lichior ne facem cui în cinci minute”, spune doctorul Sandra Alexiu. Tot doctorul Alexiu spune că echipamentul enzimatic este responsabil şi de modul diferit în care femeile procesează alcool faţă de bărbaţi, adică mai prost. Iar acest echipament enzimatic se degradează în timp. De aceea, ne îmbătăm mai greu când suntem tineri şi mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Vestea proastă este că degradarea se întâmplă mai rapid la femei, de altfel, ele ajungând mai repede la alcoolism decât bărbaţii.

Dar tinerele cu care am stat de vorbă nu au o problema aşa de gravă. Ocaziile în care „au sărit calul” sunt rare şi ţin mai degrabă de anecdotic.

M-am îmbătat atât de tare la reuniunea de 10 ani de la terminarea liceului încât mi-a luat juma de oră să urc până la etajul 4. Pentru că am făcut un popas foarte lung la etajul 1, unde mi s-a părut că ar fi bine să mă aşez puţin şi să bălăngăn balustrada. Într-un oraş mic asta e ceva grav la 3 dimineaţa, am tulburat liniştea vecinilor. Şi pe a maică-mii, care mă aştepta cu uşa deschisă şi cu un discurs scurt şi foarte eficient, întrucât aia a şi fost ultima băută gravă”, povesteşte Marilena (30 de ani).

Este una cu care nu mă mândresc deloc şi care m-a făcut să-mi schimb total comportamentul. Am băut două pahare de vin şi am condus maşina. Nu mă simţeam deloc ameţită şi era ca şi cum nu aş fi avut niciun strop de alcool în sânge, însă faptul că m-a oprit poliţia m-a făcut să mă simt atât de prost şi mi-am jurat că dacă scap cu faţa curată, ceea ce s-a şi întâmplat, nu voi mai pune gura pe alcool atunci când sunt la volan. Şi mi-am ţinut jurământul.”, spune Rodica (35 de ani).

Ştii scenele alea clasice şi obosite din comediile americane, în care actriţa principală se trezeşte confuză într-un pat necunoscut, lângă un  partener necunoscut şi îşi dă seama că a făcut o mare tâmpenie, dar nu-şi mai aminteşte cum, când, de ce? Eh, am păţit-o şi nu-i prea plăcut. Mai sunt mesajele plângăcioase în mijlocul nopţii, întrebările şi telefoanele fără răspuns, dar mai sunt şi râsetele fără oprire şi înţeles şi cu inside jokes şi mai sunt shaormele din zorii zilei, de la plecarea din club. Totul se echilibrează până la urmă, chiar şi într-o relaţie dezechilibrată, ca aceea cu alcoolul”, explică Ilinca (25 de ani).

Şi ca să încheiem într-o notă optimistă, citez din psihoterapeutul Camelia Cheţu: „Alcoolul este pentru cei mai mulţi dintre noi cea mai rapidă, la îndemână şi practică modalitate de a se relaxa.” Să bem pentru asta!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora