BeeFast, compania tech de curierat expres, creată de un magician, un dansator, un „geek” și o publicitară. Sau cum pasiunea pentru tehnologie unește oameni și idei într-un start-up al viitorului, în care curierii se vor transforma în drone - LIFE.ro
Mergi la conținut
Campanie susținută de

Până să aflu de BeeFast și până să-i cunosc pe Claudia, Criatian, Marian și Andrei, ca mulți dintre noi, aveam impresia că o firmă de curierat înseamnă oameni care transportă lucruri din punctul A în punctul B, după un proces extrem de greoi și prăfuit de comandă.

Cred că fiecare dintre noi am avut măcar o dată o neplăcere cauzată de firmele de curierat clasice. Iată că pare să nu mai fie cazul.

BeeFast este o platformă digitală de curierat rapid care garantează că livrează în București și Ilfov într-un timp mediu de 55 de minute. Mai mult decât atât, „copiii” deștepți care au gândit-o fac acum teste de livrare cu drona. Iar asta, spun ei, la cum evoluează tehnologia, probabil se va concretiza într-un viitor destul de apropiat. E nevoie de susținere legislativă și multă pasiune.

Mai interesant decât atât este povestea oamenilor din spatele BeeFast. Trei dintre ei sunt unii dintre acei „copii” geniali ai României, în fața cărora eu mă plec de fiecare dată. Ei sunt Cristian, Marian și Andrei, fiecare la 20 de ceva de ani, cu antreprenoriatul în sânge și pasiunea pentru tehnologie încă de când au început să conștientizeze lumea din jurul lor. Marian și Andrei au fost acei programatori care codau încă de la 11 ani și câștigau o mulțime de premii la concursurile de informatică. Andrei chiar a câștigat primii săi bani înainte de vârsta adolescenței, dar nu din programare, ci din magie. Este mentalist 😀

BeeFast
Albinuțele BeeFast

Cristian este dansator profesionist și de nenumărate ori finalist al campionatelor naționale.

Iar Claudia, cumva ca o mamă a lor, este expert în comunicare. Claudia are 43 de ani, are o agenție de comunicare și i se pare că este cea mai privilegiată persoană din lume pentru că a avut șansa să-i cunoască și să dezvolte un business împreună.

Așa cum am mai spus, de fiecare dată sunt mândră când cunosc astfel de oameni ce mă încarcă cu energie, admirație și milioane de gânduri pozitive. Iată cum sună o poveste inspirațională de succes:

Cine sunt acționarii BeeFast?

Claudia: Suntem patru co-fondatori: Cristian Grozea – CEO, Marian Ionescu – CTO, eu, Claudia Stroe – Head of Communication și Andrei Curelea – Head of Mobile.

Și cum v-ați strâns voi toți? Unde v-ați cunoscut și când?

Claudia: Inițiatorul a fost Cristian. La 19 ani a decis că dorește să fie antreprenor și că vrea să construiască o companie globală. 😀 Primul proiect a fost un joc, Eggy Flies, pentru care a început să își caute echipă.

Cristian: Pe Marian l-am cunoscut primul. Marian avea atunci 17 ani, era încă la liceu, deja super pasionat de tehnologie. Marian codează de la 11 ani, când scria progrămele pentru a testa diferite device-uri. Cu Eggy Flies am reușit să ajungem la 50.000 de downloads. Și asta se întâmpla acum 5 ani.

Apoi am cunoscut-o pe Claudia. Când am aflat că ea avea un business de comunicare, i-am povestit de proiectul meu și de nevoia de promovare.

BeeFast
Cristian Grozea

Claudia: Am fost fascinată de doua lucruri: de tinerețea și capacitățile lor. Și împreună am început să lucrăm la primul nostru proiect, un device IoT numit Mango. N-a fost un succes, era un proiect mult prea complex pentru echipa de atunci. De altfel, am lucrat pe mai multe proiecte până să ajungem la BeeFast.

Andrei a venit în echipă în mod natural, fiind prietenul și colegul de hackathoane al lui Marian. Împreună au codat din liceu, o fac și acum. Andrei s-a specializat pe mobile development. Au câștigat împreună premii și distincții la multe competiții.

BeeFast, o idee de milioane

Sunteți și prieteni în viața reală?

Claudia: Da, ceea ce ne definește și ne ajută ca echipă este relația foarte bună dintre noi. Suntem foarte compatibili, în ciuda diferențelor dintre noi. Lucrăm împreună, ne distrăm împreună, discutăm despre orice și cred că cele mai multe mesaje din telefoane sunt între noi.

BeeFast
Claudia Stroe

Claudia, tu ești ca o mamă a lor. 😀Ce făceai înainte să-i cunoști pe băieți?

Claudia: Posibil să existe și ceva energie maternă în relația dintre noi, dar în principal suntem buni prieteni. Probabil aduc în dinamica dintre noi ceva mai multă experiență și o perspectivă mai largă, însă de multe ori eu sunt cea care învață – și încă în ce ritm! 😀

Asta îmi place cel mai mult la partenerii mei – sunt tineri, vizionari, rapizi și, cel mai important, caractere excepționale. Daca nu ar fi fost BeeFast – le-am și zis – aș fi făcut orice alt proiect cu ei.

Și înainte de a-i cunoaște, și acum, fac comunicare. Am un business de comunicare de ani buni. Pentru că am timpul limitat însă, am păstrat și lucrez direct în proiecte care îmi sunt tare dragi. În rest, sunt albină 😀

Câți ani ai, Claudia? Și ce cauți cu ăștia mici? 😀

Tocmai am făcut 43 de ani. Marian și Andrei au 23, Cristi are 25. Am o poziție privilegiată. E mare lucru să fii acceptat și să nu generezi blocaje sau momente ciudate unor parteneri atât de tineri. Adevărul este că îi respect foarte mult și, dincolo de tinerețea lor, sunt oameni înțelepți și foarte deștepți. Nu e greu să îți dai seama ce caut cu ei 😀

BeeFast
Andrei Curelea

Înțelegi tot ce vorbesc ei? 😀

Claudia: De cele mai multe ori. Dar sunt și momente în care ridic frumos mâna și le zic:  „hold your horses, ia explicați-mi și mie mai în detaliu”. Ți-am zis că între noi e un dialog continuu și deseori dăm share între noi lucrurilor care ni se par interesante și fascinante. Iar ceea ce primesc de la Marian sau Andrei de multe ori e foarte tehnic. Câteodată abandonez, dar câteodată sunt lucruri realmente wow.

Iar voi, Cristi, Marian și Andrei? Care e background-ul vostru?

Cristi: Eu am făcut dans sportiv profesionist de la 5 ani. Și acum dansez, dar m-am retras din competițiile oficiale. Am fost finalist la campionatele naționale de mai multe ori. Am transferat competitivitatea și disciplina sportivă în business.

Marian: Eu am fost un wizkid al programării. De la 11 ani am început să învăț singur să programez și am evoluat foarte rapid. Sunt mare fan Google și se pare că și Google e fanul meu. 😀 Am fost invitat de cei de la Google în America dar am ales să rămân pe calea antreprenoriatului. Am câștigat multe concursuri de programare, alături de Andrei.

BeeFast
Marian Ionescu

Andrei: Eu sunt absolvent de automatică și magician. 😀 Fac de câțiva ani show-uri de mentalism pe scenă. Și eu programez de foarte tânăr și am devenit prieten cu Marian din liceu. Și tot de atunci am început să lucrăm împreună.

Magie, dans și multă pasiune pentru tehnologie

Ați fost vreodată angajați?

Claudia: Cristi și Marian, nu. Eu și Andrei, da. Eu am lucrat într-o agenție de advertising, Andrei la UbiSoft.

Ce înseamnă BeeFast?

Claudia: BeeFast este o platformă digitală de curierat expres. Practic, asigurăm în București și Ilfov livrări super-rapide (ceea ce se mai numește last mile delivery), într-un timp mediu de 55 minute. Suntem un business digital-first. Asta înseamnă că folosim tehnologia pentru a pune în legătură clienții și curierii, în cel mai eficient mod posibil – ca timp și ca bani. Clienții noștri sunt si business-uri, și persoane fizice. Suntem un business de tip shared economy.

BeeFast
Albinuțele BeeFast

Și cu ce e diferit față de alte firme de curierat?

Claudia: Față de competitorii clasici din curierat – timpul rapid de livrare și faptul că suntem la bază o companie tech.

De ce v-aș alege pe voi să-mi livrați și nu Fan Curier? 😀

Claudia: Pentru că livrăm într-un timp mediu de 55 minute, daca ești în București, iar procesul de comandă este foarte simplu.

Și cine sunt curierii voștri?

Claudia: Sunt parteneri care aleg să intre pe aplicația noastră. Avem un sistem de distribuire și alocare comenzi către flotele și curierii din platformă.

Adică, dacă eu, de exemplu, sunt curier la o altă firmă, pot alege să fac livrări și pentru voi? Și sunt plătită la comandă?

Claudia: Exact!

Care e diferența dintre voi și Glovo?

Cristian: BeeFast este în acest moment un serviciu de delivery, nu un marketplace. Clienții noștri primesc comenzi prin propriile canale de vânzare.

Cine a avut această idee?

Cristian: Noi toți, într-una din discuțiile noastre.

BeeFast
Andrei în prezentare la hackathon

BeeFast ar putea fi prima firmă de curierat care livrează cu drona

Am auzit că faceți niște teste de livrare cu drona. Cât de fezabil e proiectul și cum ar urma să se desfășoare?

Marian: Soluțiile de mobilitate în zonele urbane aglomerate trebuie să se schimbe. Uitați-vă cum se circulă în București. Livrarea aeriană este necesară și, zicem noi, fezabilă pe viitor. Nu știm cât de aproape sau departe în timp, asta depinde de legislație și de concluziile unor programe pilot care se desfășoară acum prin lume. Însă în viitor să vă așteptați să primiți colete de la o dronă punctuală. 😀

Ați avut bani atunci când ați plecat la drum? Sau nu e nevoie de foarte mulți bani atunci când ai o idee strălucită?

Cristian: Am avut niște bani, am continuat să susținem și pe parcurs, pentru că, deși am mai dezvoltat proiecte care ne-au adus venituri, dezvoltarea unei platforme de asemenea anvergură și a business-ului asociat necesită fonduri. Însă noi zicem ca nu am cheltuit prea mulți bani până în faza asta.

BeeFast
Marian și Andrei la eHealth Hackathon

Înțeleg că ați pornit BeeFasst în 2019. Până acum, cu câte magazine aveți parteneriate? Cât de ușor vă găsim?

Claudia: Avem peste 250 de clienți business. Toți acești clienți livrează cu noi zilnic, așadar sunt ceva șanse să vă întâlniți cu un curier BeeFast.

Cum a fost 2020 pentru voi? Pare că toată lumea a făcut cumpărături online…

Claudia: A fost un an foarte bun. Complet nebun, dar pozitiv. Am livrat aproape 70.000 de colete și am avut o cifră de afaceri de 320.000 de euro. Valul de comenzi s-a simțit începând din aprilie 2020, când a fost lockdown, lucru care s-a suprapus pe o cădere a comenzilor în sistemele de ridesharing. A fost un context care ne-a ajutat, însă tot a fost nevoie de mult curaj și multă muncă pentru a face față la ce a venit. Au fost multe solicitări venite direct de la clienți, majoritatea din Horeca, și a fost o mare presiune să livrăm bine, să ne respectăm promisiunea. Am crescut accelerat și nu a fost deloc simplu pentru o echipă de 5 oameni, câți am fost inițial. Nici acum nu suntem prea mulți, am ajuns la 13 oameni.

BeeFast
Claudia și cartea ei

Cristi, Marian și Andrei, care dintre voi a fost tocilarul clasei? 😀

Cristi: Niciunul. 😀 Adică nu tocilarul tipic, bun la toate. Marian și Andrei erau în tipologia geeks – dar pasionați de tehnologie, de informatică.

Marian: Adică veneau colegii la mine pentru teme la informatică, dar pentru temele la română sigur nu.

Voi ați avut calculatoare de mici? Întreb pentru un prieten: când se dă calculatorul pe mâna copiilor ca să ajungă ca voi? 😀

Andrei: Calculatoare am avut din clasa întâi. Acum e foarte greu de zis când și cum decizi asta, ca părinte. Probabil are legătură și cu înclinația copilului – ce vrea el sa facă pe calculator. Daca vezi că vrea să îl dezmembreze, e semn bun. 😀 Dacă vezi că învață lucruri pe Youtube despre diverse subiecte, e tot semn bun. Dacă doar se joacă – probabil ar fi bine să existe o limitare, deși nu știi niciodată când apare pasiunea de a învăța ceva nou. Or calculatorul este o sursă nemaipomenită de informații. E ca orice alt instrument – depinde ce faci cu el.

BeeFast
Cristi și Andrei la Firebase Summit, Amsterdam

Când ați făcut prima dată bani din pasiunile voastre?

Marian: Eu și Andrei pe la 17 ani. Eu dintr-un proiect tech cu un youtuber și Andrei dintr-un spectacol de magie 😀

Cristi: Eu puțin mai devreme, la un concurs de dans. 😀

BeeFast
Cristian Grozea câștigător al concursului de dans sportiv

„Când vom fi bogați? Nu știm 😀”

Dar tu, Claudia?

Claudia: Am fost la un concurs inter-școlar de literatură unde am câștigat un premiu care, pe lângă cărți și bomboane, a conținut și o mică suma de bani. Cred ca eram în clasa a șaptea.

Înțeleg că nu faceți încă profit. Din ce trăiți?

Andrei: Fiecare din pasiunile lui 😀

Când credeți că o să vă îmbogățiți? 😀 Și unde vă vedeți peste câțiva ani? România sau Silicon Valley?

Andrei: Banii sunt o consecință firească atunci când faci ceva util, bun, care contează. BeeFast are o traiectorie foarte bună și în curând vom anunța o investiție importantă în business-ul nostru. Când vom fi bogați? Nu știm 😀 Dar promitem să vă anunțăm. E greu de zis unde vom fi în câțiva ani. Lumea se schimbă, la fel și preferințele. Ideea este să ne placă în continuare și ce facem, și de noi, ca oameni.

BeeFast
Andrei Magicianul

Mai aveți și alte idei în sertar?

Cristian: Oh, da! 😀


La CEC Bank, susținem antreprenorii care pun pasiune în afacerea lor. O poveste de succes poate deveni o sursă de inspirație pentru toți. Ca bancă a românilor, susținem economia și producătorii locali, cu soluții de finanțare adaptate. Detalii aici.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora