Benjamin Netanyahu: Portretul unui om de stat în ale cărui mâini stă soarta a două națiuni - LIFE.ro
Mergi la conținut

Benjamin Netanyahu: Portretul unui om de stat în ale cărui mâini stă soarta a două națiuni

Benjamin Netanyahu, un nume cu rezonanță mondială, este una dintre cele mai semnificative figuri politice din istoria contemporană a Israelului.
Share this article

Benjamin Netanyahu, un nume cu rezonanță mondială, este una dintre cele mai semnificative figuri politice din istoria contemporană a Israelului. Cu o carieră impresionantă și o viață marcată de provocări și realizări, Netanyahu a fost de-a lungul anilor o figură emblematică a politicii israeliene. În acest articol, vom explora viața și cariera lui Benjamin Netanyahu, analizând aspecte precum familia și copilăria sa, anii de pregătire în școală, primele legături cu politicul și viața personală. De asemenea, vom oferi o privire de ansamblu asupra legăturii sale cu conflictul din Fâșia Gaza.

Familia și copilăria lui Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu s-a născut pe 21 octombrie 1949, în orașul Tel Aviv, Israel. El este al doilea fiu al lui Benzion Netanyahu și al lui Tzila Segal. Familia Netanyahu este de origine evreiască, cu rădăcini în Lituania, iar Benjamin a crescut într-un mediu cultural profund. Tatăl său, Benzion, a fost un istoric cunoscut și un expert în istoria evreilor. Această influență familială a jucat un rol esențial în dezvoltarea intelectuală a lui Netanyahu.

Copilăria lui Benjamin a fost marcată de educație și cercetare. A învățat la școli din Israel și SUA, dezvoltându-și abilitățile de gândire critică și pasiunea pentru politică. Această perioadă a vieții sale a pus bazele unei cariere politice remarcabile.

Anii de pregătire în școală

Benjamin Netanyahu a fost un elev strălucit, cu o sete nesfârșită de cunoaștere. A studiat la liceul Cheltenham din Marea Britanie și apoi la prestigioasa Universitate Harvard din SUA, unde și-a obținut licența în arhitectură și masteratul în afaceri. De asemenea, a urmat cursurile Școlii de Economie din Massachusetts Institute of Technology (MIT). Această pregătire academică l-a dotat cu o perspectivă amplă asupra afacerilor, economiei și relațiilor internaționale, elemente cruciale în cariera sa ulterioară.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Primele legături cu politica

Primele contacte ale lui Netanyahu cu politica au fost legate de serviciul militar. El a slujit într-o unitate de elită a armatei israeliene, ceea ce i-a dezvoltat abilitățile de lider și expertiză în securitatea națională. După încheierea serviciului militar, a lucrat pentru o perioadă în industria privată, dar chemarea politicii a fost puternică.

Cariera politică a lui Netanyahu a început în anii ’80 când s-a alăturat Partidului Likud, o formațiune de centru-dreapta în Israel. A fost ales deputat în Knesset (Parlamentul Israeli) în 1988 și a avansat rapid în cadrul partidului, devenind un lider promițător. În 1991, a fost numit ministru de externe al Israelului, o poziție-cheie în politica internațională.

În timpul mandatului său ca ministru de externe, Netanyahu a jucat un rol activ în procesul de pace din Orientul Mijlociu, punând accent pe securitatea Israelului și susținând poziții ferme în negocierile cu palestinienii.

Viața personală a lui Benjamin Netanyahu

Viața personală a lui Benjamin Netanyahu a fost subiect de interes și speculație în presă de-a lungul anilor. A fost căsătorit de trei ori și are trei copii. Soția sa cea mai cunoscută, Sara Ben-Artzi, este psiholog și autor. Căsnicia lor a fost adesea subiect de controverse și critici în mass-media israeliană.

Benjamin Netanyahu este cunoscut și pentru pasiunile sale în afara politicii. El iubește sporturile, în special voleiul și scufundările. Aceste interese i-au oferit o pauză din agitația politică și i-au permis să-și relaxeze mintea.

Legătura cu conflictul din Fâșia Gaza

Unul dintre cele mai complexe și controversate aspecte ale carierei lui Benjamin Netanyahu a fost relația sa cu conflictul israelo-palestinian și, în special, cu Fâșia Gaza. În calitate de prim-ministru al Israelului, Netanyahu a fost adesea în fața unei presiuni uriașe pentru a găsi soluții la conflictul care durează de decenii.

Sub conducerea sa, au avut loc mai multe operațiuni militare în Fâșia Gaza, cum ar fi Operațiunea Marginea Protecției (2014), care a avut ca scop oprirea atacurilor cu rachete lansate de organizația Hamas din Gaza. Aceste acțiuni au fost însoțite de critici internaționale și controverse legate de impactul asupra civililor.

În 2020, Netanyahu a jucat un rol cheie în negocierea acordului de normalizare între Israel și Emiratele Arabe Unite, un eveniment istoric care a adus speranțe pentru stabilitatea în Orientul Mijlociu.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora