fbpx

Căutare

Share this article

Ştii cine este Laszlo Hanyecz? Poate că dacă nu ar fi dat în 2010 nu mai puţin de 10,000 de bitcoini pe o pizza, ai fi ştiut despre el că este un milionar. Şi asta pentru că anul trecut, suma pe care a plătit-o el pentru o pizza valora mai bine de 99 de milioane de dolari. Aşa că, astăzi ştim despre Hanyecz doar că a fost primul care a cumpărat un bun, folosind Bitcoin. Şi probabil unul dintre cei mai frustraţi oameni care au intrat în lumea criptomonedelor.

Dar de ce vorbim atât de mult despre această piaţa a monedelor virtuale? Şi cum de sunt atât de mulţi oameni care s-au îmbogăţit din astfel de investiţii?

Prima întrebare: ce este Bitcoin?

Istoria celei mai cunoscute criptomonede a început prin 2008, atunci când creatorul ei, pe care lumea îl ştie după pseudonimul Satoshi Nakamoto, a prezentat public prima dovadă a conceptului Bitcoin. Data naşterii a fost oficial setată pe 3 ianuarie atunci când Nakamoto a minat primele 50 de unităţi. Apoi, a părăsit proiectul în 2010 şi a dispărut.

Ce strategii poţi să foloseşti?

Înainte de asta, vă rog să citiţi cu atenţie acest mesaj: investiţia în criptomonede (ca în orice acţiune de bursă) nu se face decât cu banii pe care eşti dispus să îi pierzi.

1. Buy & Hold

Cumperi acum şi aştepţi să te îmbogăţeşti. Evident, glumesc. În această strategie, ar fi bine să îţi setezi câteva praguri: unul de timp (exact ca la depozitele bancare), unul de profit (la ce sumă ai fi dispus să ieşi şi să te retragi pe o insulă bucurându-te de viaţă) şi unul de pierdere (ce sumă eşti dispus de pierzi).

2. Day Trading

Această strategie nu poate fi folosită decât de către cei care au timp pentru asta. Pentru că da, o să-ţi consume mult timp – câteva ore bune. Şi trebuie să faci asta mai ales noaptea pentru a putea profita de pieţele active şi importante din acest domeniu, respectiv Asia şi America. Ce înseamnă Day Trading? Practic profiţi de oscilaţiile de preţ din ziua respectivă pentru a face un profit rapid.

3. Hedge

O strategie care combină cele două variante de mai sus. Practic îţi împarţi portofoliul în două şi o parte o ai investită pe termen lung, pe când cealaltă parte o foloseşti pentru a încerca să faci profit pe termen scurt.

4. Basket Trading

Spusă pe înţelesul nostru: primul venit, primul servit/câştigător. Cu alte cuvinte, această strategie oferă avantajul celui care cumpără primul sau la început de drum. Practic investitorul caută noi monede cu potenţial mare de creştere, aşteptând ca acestea ,,să se facă mari”. Mergând pe ideea că monede cunoscute nu mai au chiar o marjă atât de mare de creştere, unii oameni caută monede ieftine pe care să le cumpere. În această situaţie, însă, probabil investiţia ar trebui să fie pe termen lung pentru a-i putea lăsa monedei respective timp suficient pentru a creşte şi a deveni cunoscută.

Disclaimer: În acest articol nu vorbim despre cryptocoin mining. Poate cu o altă ocazie, ce ziceţi?

Aşadar, orice strategie ai alege, aşa cum spuneam la început, nu ar fi niciodată o idee bună să investeşti bani pe care nu îi ai. Au existat foarte multe cazuri (în special în SUA) de oameni care şi-au luat credit, punându-şi chiar casa la bătaie, pentru a cumpăra criptomonede. Dar ce se întâmplă oare dacă piaţa scade, iar investiţia ta se prăbuşeşte şi îţi pierzi casa? Înainte de a te arunca cu capul înainte … încearcă totuşi să fii prevăzător şi responsabil.

5 lucruri pe care ar trebui să le ştii înainte să investeşti în criptomonede

1. Învaţă puţin despre acest domeniu.

Ca să nu te sperie graficele pe care o să le vezi atunci când o să urmăreşti evoluţia monedelor tale şi să ştii cum şi când să investeşti, poate ar trebui să înveţi puţin despre ele înainte.

Şi cum mai bine decât învăţând despre bursă? Nu este chiar acelaşi lucru pentru că vorbim despre o piaţă nouă cu altă istorie şi alt comportament. Dar principiile sunt aceleaşi. Aşa că, înainte să te apuci de treabă, îţi recomand să te joci puţin pe bursă. Evident, nu cu banii tăi. Aşa că intră în lumea Babypips. Îţi faci cont şi înveţi să tranzacţionezi, în plus primeşti şi un buget ca să faci toate lucrurile acestea practic. Ştii cum este, dacă poţi să ajungi pe profit atunci când te exersezi, atunci înseamnă că eşti pregătit să investeşti serios … şi poate chiar să începi să câştigi real money.

De asemenea, fă puţină cercetare înainte să alegi să investeşti într-o anumită criptomonedă. Vezi cine este echipa din spatele ei şi care este filosofia pe care au avut-o atunci când au dezvoltat-o. Interesează-te să vezi cine o foloseşte. Vorbim despre o piaţă foarte tânără şi foarte uşor influenţabilă:

– orice investiţie a unui gigant poate provoca mişcări de capital majore (Google, Apple, Uber, Amazon sunt doar câţiva dintre jucătorii de pe această piaţă)

– orice cădere a Bitcoinului poate aduce după sine o instabilitate în piaţă şi, prin urmare, o scădere a tuturor celorlalte monede

2. Fii responsabil

Investiţiile în piaţa criptomonedelor ar trebui să fie fie văzută de toată lumea ca una cu un mare potenţial de risc, aşa că asigură-te că ai mereu un portofoliu diversificat. Experţii recomandă să îţi investeşti banii în cel puţin 2-3 monede, astfel încât să poţi să diminuezi eventualele pierderi şi, în acelaşi timp, să poţi profita de toate creşterile de pe piaţă.

3. Fii realist

Dacă te aştepţi să te transformi peste noapte într-un milionar, atunci îţi spun sigur că nu se va întâmpla. Este adevărat că piaţa de criptomonede este recunoscută datorită câştigurilor de peste 1,000% şi chiar dacă acestea se vor mai întâmpla în viitor, nu te baza pe asta. Fii realist şi ţine cont de următoarele lucruri:

  • Diversifică-ţi portofoliul (aşa cum spuneam şi mai sus)
  • Investeşte (şi) în criptomonede sigure şi stabile, precum Bitcoin, Ethereum sau Litecoin … probabil dolarii de mâine
  • Scoateţi profitul din când în când pentru că astfel te vei putea bucura şi de câştigurile tale palpabile.

4. Fii vigilent

Nu paranoic, dar vigilent. Piaţa această se luptă continuu cu probleme de siguranţă, aşa că ai grijă unde îţi ţii bani (în ce portofel virtual) şi unde îi tranzacţionezi (pe ce platformă de trading). Foloseşte unele care să aibă o reputaţie în domeniu. Şi nu alege niciodată variante pe care oamenii le desfiinţează pe forumuri, dar îţi oferă beneficii nemaivăzute pe site – să nu ai încredere niciodată în ceva ce pare too good to be true.

Mai mult decât atât, înainte să faci orice investiţie în acest domeniu, ţine minte toate parolele pe care le foloseşti şi nu le împărţii cu nimeni.

5. Urmăreşte-ţi investiţia.

Contorizează-ţi mereu pierderile şi câştigurile. Şi din nou, fii realist şi responsabil. Iar dacă adopţi o strategie pe termen lung, chiar dacă nu vrei să faci nicio acţiune tranzacţională cu investiţiile tale, monitorizează evoluţia lor, măcar să ştii în ce situaţie eşti.

Şi, poate nu ar fi rău, să îţi pui de la început nişte praguri (aşa cum spuneam şi mai sus):

– negative – sub care dacă cobori, să vinzi imediat pentru a nu ieşi (foarte mult) în pierdere

– pozitive – peste care dacă treci, poţi să vinzi imediat cu super profit.

Acum că ştiţi despre ce este vorba, vă urez doar să ajungeţi ca băiatul din video-ul de mai jos: 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO