fbpx

Căutare

Share this article

Cele mai frecvente boli provocate de aerul condiționat afectează aparatul respirator. În cazuri rare, se poate instala o formă de pneumonie care lasă sechele după vindecare și poate duce la deces, în lipsa tratamentului.

În cazuri mai rare, aerul condiționat poate provoca și urticaria la frig, o reacție alergică la nivelul pielii, care poate declanșa și șocul anafilactic, o urgență medicală.

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie, ne-a explicat ce neplăceri poate cauza aerul condiționat, care sunt cele mai comune boli provocate de aerul condiționat și cum pot fi evitate cu câteva măsuri simple.

Rinite, sinuzite, bronșite

SmartLiving: În această perioadă, folosim cu toții aerul condiționat atât acasă, la serviciu, cât și în mașină. În multe cazuri, îl ținem pornit continuu, inclusiv noaptea. Ne poate declanșa probleme de sănătate?

Dr. Ana Maria Bucur: Standardul crescut de viață a făcut ca prezența aparatelor de aer condiționat să fie o normalitate atât acasă, cât și la serviciu, cel puțin, așa pretind persoanele mai tinere. Aceste persoane parcă nu pot face adaptarea la aerul natural cald sau rece și doresc să stea într-o cameră cu aer condiționat.

Numai că acest aer prelucrat, trecut prin filtre și îmbogățit cu freon nu este complet inofensiv, nu e prea prietenos. Foarte frecvent, expunerea la aer condiționat poate favoriza apariția unor boli ca: rinita alergică, sinuzitele, pneumonia, îndeosebi cu agentul patogen Legionella pneumophila și bronșite de etiologie diversă.

SmartLiving: Cine e mai e mai predispus să dezvolte aceste probleme de sănătate, provocate de aerul condiționat?

Dr. Ana Maria Bucur: Cei care sunt mai predispuși la a declanșa diverse afecțiuni respriratorii sunt persoane cu imunitatea ușor mai scăzută, din diverse cauze. Cineva care, în timpul iernii, face câteva episoade de infecții respiratorii este mai sensibil la aerul condiționat decât altcineva care răcește rar.

Persoanele care suferă de orice alergie respiratorie cu tropism nazal (rinita) sau bronho-pulmonar (astmul) vor fi mai indispuse în prezența aerului condiționat și-l vor evita de câte ori vor putea, vor pleca de lângă aparatul care-l emite.

Dureri de cap care nu trec cu medicamentele obișnuite

SmartLiving: Din păcate, nu putem evita tot timpul aparatele de aer condiționat și uneori chiar suntem nevoiți să stăm ore întregi sub jetul de aer rece. Ce probleme pot apărea, în aceste situații?

Dr. Ana Maria Bucur: Dacă jobul te-a fixat la un birou situat sub aparatul care-ți bate aerul condiționat în ceafă, lucrurile se complică. Nimeni nu este bucuros să aibă nasul înfundat non-stop, dureri de cap sâcâitoare ori să strănute în salve continue. Plus, jena la apăsarea obrajilor și urechile înfundate.

Știu, toată lumea râde în ton cu moda contemporană care a declarat sus și tare că e o gogoriță chestia cu „te trage curentul!“. Putem să-l numim cum vreți, dar o mișcare mai energică a aerului, natural sau emis printr-un aparat, se poate numi vânt sau curent… Și te afectează. Mai ales dacă ești sensibil la acest agent declanșator. Cu ochii lăcrimând și cu prurit nazal nu mai este așa distractiv să lucrezi opt ore la birou.

Cefaleea apărută după expunerea la aer rece condiționat nu prea trece cu antalgicele obișnuite și determină o iritare psiho-emoțională aproape continuă.

Citește și: Cele mai ciudate alergii

„Unele afecțiuni respiratorii persistă câteva luni“

SmartLiving: Care sunt cele mai grave afecțiuni pe care le pot provoca folosirea excesivă a aerului condiționat și diferențele mari de temperatură între exterior și interior?

Dr. Ana Maria Bucur: Conjunctivita alergică, sinuzita, rinita alergică și cea vasomotorie (n.r. – nonalergică). Acestea sunt cel mai des întâlnite boli provocate de aer condiționat.

Cea mai gravă este „boala veteranilor“, având ca agent patogen Legionella pneumophila. Este o pneumonie febrilă cu insuficiență respiratorie și alterarea funcției renale și cardiovasculare, ducând la deces rapid, fără tratament. În rare cazuri, boala poate evolua fără simptome, ducând la dobândirea imunității naturale.

Continuarea articolului, AICI

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO