Bolile de piele: 7 mituri și adevăruri - LIFE.ro
Mergi la conținut

Bolile de piele: 7 mituri și adevăruri

Share this article

Pielea este cel mai mare organ al nostru și ceva ce putem lua de la sine înțeles atunci când este sănătoasă. Dermatologii aud frecvent tot felul de ipoteze ce s-au împământenit în conștiința generală, legate de sănătatea pielii. Iată câteva dintre cele mai comune mituri și care pot fi lămurite imediat și câteva adevăruri pe care te poți baza despre bolile de piele.

Pielea se regenerează constant

ADEVĂRAT. Pielea oferă o barieră dinamică între mediul intern al corpului și lumea exterioară. Celulele numite keratinocite din epidermă (stratul exterior al pielii) se divid în mod constant pentru a produce o cantitate de celule care se deplasează în sus prin acest strat și sunt eliminate de la suprafața acestuia. Pielea este o sursă bogată de celule stem cu capacitatea de a se diviza și de a se reînnoi.

Mituri și adevăruri despre bolile de piele: Bea doi litri de apă pe zi pentru o piele sănătoasă

FALS. Cantitatea de apă pe care o bei nu îți afectează direct pielea. Apa este furnizată pielii prin sângele care curge prin derm, stratul interior al pielii; apa se pierde din epidermă, mai ales într-un mediu uscat.

Apa este necesară pentru a menține hidratarea pielii, iar atunci când vă deshidratați grav pielea pare ternă și este mai puțin elastică. La o persoană sănătoasă, organele interne – rinichii, inima și vasele de sânge – controlează cantitatea de apă care ajunge la piele. Nu există un volum fix de apă pe care trebuie să îl bei, pur și simplu depinde de cantitățile pe care le folosești și pe care le pierzi.

Stresul poate face pielea nesănătoasă

ADEVĂRAT. Există multe probleme de sănătate în viața modernă pe care le punem pe seama stresului, dar studiile științifice au arătat că mai multe afecțiuni ale pielii sunt agravate de evenimentele din viață, posibil prin intermediul hormonilor de stres, inclusiv cortizolul (un hormon steroid produs în glandele suprarenale). Exemple notabile sunt alopecia areata, o afecțiune auto-imună în care imunitatea corpului începe să atace foliculii de păr, provocând căderea părului; psoriazisul, o altă afecțiune autoimună care provoacă îngroșarea, descuamarea și inflamația pielii; și eczeme, inflamație roșie a pielii cu mâncărime care apar adesea alături de astm, febra fânului și alte alergii. Din păcate, o apariție a acestor afecțiuni ale pielii este exact ceea ce nu aveți nevoie atunci când vă simțiți stresat sau sub presiune.

Mituri și adevăruri despre bolile de piele: Consumul de ciocolată provoacă acnee

FALS. Acneea vulgară, acneea „adolescentă” obișnuită, care poate persista până la 30 și 40 de ani, apare ca urmare a interacțiunii dintre efectele hormonale asupra glandelor grase din piele, plus răspunsul imunitar al pielii la porii blocați și microbii care trăiesc pe piele.

O dietă bogată în grăsimi este nesănătoasă din multe motive, dar nu provoacă acnee. De fapt, unele comprimate prescrise pentru acneea severă, cum ar fi izotretinoina orală, sunt mai bine absorbite atunci când pastilele sunt înghițite cu o masă grasă – și care ar putea include ciocolata.

Detergentul de rufe provoacă eczeme

FALS. Eczema este o afecțiune în care pielea este uscată, prezintă mâncărime și este roșie. Este cauzată de o combinație de factori genetici (cum este făcută pielea) și de efecte asupra mediului, care duc la inflamație. Săpunul, detergenții pot irita pielea și pot contribui la uscare, deoarece îndepărtează uleiul de pe piele (la fel cum lichidul de spălat îndepărtează grăsimea de pe vase). Detergenții de rufe biologici conțin enzime – proteine care descompun grăsimile și alte proteine pentru a îndepărta petele – și acestea pot irita pielea sensibilă, astfel încât pot agrava eczemele. Este important ca orice detergent să fie clătit bine de pe haine înainte de a fi purtate, pentru a evita iritarea pielii.

Mituri și adevăruri despre bolile de piele: Urme albe pe unghii = deficit de calciu

FALS. Matricea unghiei include o zonă sub piele, la marginea superioară a unghiei. Dacă matricea este traumatizată, lovită sau mușcată, apare o neregularitate în unghia în curs de dezvoltare și aerul poate rămâne prins acolo. Aceasta apare ca un semn alb pe măsură ce unghia crește. Calciul este important pentru unghiile sănătoase (precum și oasele și dinții), dar aceste semne albe nu sunt un semn de deficiență.

Soarele este bun pentru piele

ADEVĂRAT & FALS. Mulți oameni au experimentat factorul de bine al unei zile însorite, dar există efecte bune și rele ale luminii solare. Lumina de la soare include un amestec de diferite lungimi de undă de lumină: unele sunt vizibile pentru ochiul uman, altele sunt mai scurte decât culorile pe care le putem vedea – acestea se numesc ultraviolete (UV) – iar altele sunt mai lungi, infraroșii. Lungimile de undă diferite au efecte diferite asupra pielii.

UVB este folosit de piele pentru a produce vitamina D, care este esențială pentru sănătatea oaselor. Fără expunerea la soare, această vitamină trebuie obținută din dietă. Dermatologii folosesc lungimi de undă specifice ale UVA și UVB în doze atent controlate pentru a reduce inflamația pielii, un tratament valoros pentru unele afecțiuni ale pielii.

Dar atunci când pielea este expusă la prea mult UV, poate deteriora ADN-ul celulelor pielii, ducând la creșterea necontrolată – baza cancerului. Ca o regulă simplă, cu excepția cazului în care aveți o boală sau un tratament care vă suprimă sistemul imunitar, lumina soarelui este bună cu moderație, dar evitați întotdeauna să vă ardeți.

Nu te complica!

Principiile de bază ale menținerii pielii sănătoase sunt în principal bunul simț. Ar trebui să vă spălați pielea în mod regulat pentru a îndepărta murdăria, dar nu atât de mult încât să eliminați umezeala și substanțele hidroizolatoare esențiale. Folosiți o cremă hidratantă dacă pielea se simte uscată – un unguent gras funcționează cel mai bine dacă nu ai piele predispusă la acnee, caz în care ar trebui să folosești o cremă pe bază de apă. Evitați stresul dacă este posibil, mâncați o dietă sănătoasă și beți apă atunci când vă este sete. Și, în sfârșit, protejați-vă pielea de prea mult soare cu o pălărie și îmbrăcăminte sau protecție solară.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora