Brittney Griner, una dintre cele mai bune jucătoare de baschet din lume, e arestată în Rusia şi riscă până la 10 ani de închisoare - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Sunt multe voci care o descriu pe Brittney Griner ca fiind cea mai bună jucătoare de baschet din toate timpurile, iar rezultatele ei de-a lungul anilor cu siguranţă o înscriu pe lista celor mai bune. Are 2 medalii olimpice de aur în palmares, este campioană în WNBA, campionatul american de baschet feminin şi are încă o listă lungă de titluri şi premii primite de-a lungul carierei. De mai bine de 4 luni este însă arestată în Rusia şi riscă până la 10 ani de închisoare, acuzată fiind de contrabandă cu droguri.

Brittney Griner, arestată sub acuzaţia de contrabandă cu droguri

Problemele pentru baschetbalista americancă au început cu câteva zile înainte de declanşarea războiului din Ucraina. Ajunsă pe aeroportul din Moscova, unde urma să joace din nou pentru echipa rusă Ekaterinburg, aşa cum fac multe dintre jucătoarele americane în extrasezonul din SUA, lui Griner i-au fost descoperite în bagaje ţigări electronice, într-una dintre ele fiind prezent un lichid identificat ulterior drept ulei de haşiş. A fost imediat arestată şi acuzată de contrabandă cu droguri.

Sunt mai bine de 4 luni de când este în arest, iar eforturile autorităţilor americane, aflate oricum în conflict deschis cu cele ruse, par sortite eşecului. Cu câteva zile în urmă sportiva i-a trimis o scrisoare chiar preşedintelui Statelor Unite, cerând cu disperare ajutorul.

În timp ce stau într-o închisoare rusească, singură cu gândurile mele şi fără protecţia soţiei mele, a familiei mele, a prietenilor mei, a tricoului meu olimpic, sunt îngrozită de ideea că o să fiu aici pentru totdeauna. (…) Îmi dau seama că vă confruntaţi cu atât de multe, dar vă rog să nu uitaţi de mine şi de ceilalţi deţinuţi americani. Vă rog să faceţi tot ce puteţi pentru a ne aduce acasă. – fragment din scrisoarea lui Brittney Griner către Joe Biden

Foto: npr.org

Mai mult însă decât să se vorbească despre faptul că Joe Biden a citit scrisoarea şi că se fac eforturi pentru eliberarea ei nu s-a întâmplat, aşa că la cel mai recent termen al procesului ei sportiva a ales să îşi recunoască vina în speranţa unei pedepse mai mici.

Doresc să pledez vinovată pentru toate acuzaţiile. Nu am avut nicio intenţie de a încălca legea rusă. Aş dori să-mi depun mărturia mai târziu. Am nevoie de timp să mă pregătesc. – declaraţia lui Brittney Griner în faţa judecătorului

În timp ce jucătoarea de baschet pare că nu mai are soluţii, în America rudele şi fanii ei consideră că este ireală lipsa de atenţie mediatică acordată cazului ei.

Dacă era un jucător de calibrul ei, dar din NBA… ştirea era pe prima pagină nu doar a fiecărui ziar de sport, dar a fiecărei publicaţii din lume. – Tamryn Spruill, jurnalist sportiv

Am făcut poza asta acum 11 ani. În timp ce asta pare o veşnicie… 92 de zile fără să-ţi pot vedea faţa sau să-ţi aud vocea pare mai mult de atât. – Cherrellet Griner

Foto: cbssports.com

Viaţa lui Brittney Griner, între performanţele sportive, bullyingul din copilărie şi scandalurile cu prima soţie

Născută în toamna lui 1990, în Houston, Brittney Griner a fost pasionată de sport încă de mică. A jucat mai întâi volei, apoi a descoperit baschetul. Nu erau prea multe variante pe atunci pentru ea, aşa că o vreme s-a antrenat cu echipa de băieţi. A fost remarcată rapid, iar clipurile cu ea făceau furori pe Youtube încă de când juca pentru echipa liceului. A bătut recorduri oriunde a mers, fie că era vorba de competiţiile de colegiu, universitate, apoi WNBA, unde joacă pentru Phoenix Mercury, pe care a şi făcut-o campioană încă din al doilea an de când a intrat în echipă.

Foto: sikids.com

În extrasezon juca însă şi pentru o echipă de baschet din Rusia, Ekaterinburg, pentru că oricât de remarcabile ar fi fost rezultatele ei, salariile din WNBA nu se compară cu cele din NBA.

Odată cu celebritatea Griner a decis că trebuie să se folosească de ea ca să-şi facă publice cauzele în care crede. În 2013 a vorbit public despre orientarea ei sexuală, dar şi despre bullyingul repetat la care a fost supusă în copilărie.

Este dificil. Să se ia lumea de tine doar pentru că eşti diferit. Doar pentru că eram mai mare, pentru orientarea mea sexuală, orice.

Foto: usab.com

Nici cu tatăl ei nu a fost mai uşor, în liceu, când i-a mărturisit că este lesbiană. Bărbatul a văzut negru în faţa ochilor şi a obligat-o să trăiască vreme de 6 săptămâni cu un antrenor secund.

Îmi spun oamenii că rup bariere şi sunt deschizătoare de drumuri. Eu văd doar că încerc să dau o mână de ajutor, încerc să fac să nu mai fie la fel de greu pentru următoarea generaţie.

Iar eforturile ei nu au trecut neobservate. Griner a fost prima atletă declarată gay care a semnat un contract cu Nike.

Nu vreau să intru în detalii, dar pot să spun că nu am vrut să ratăm ocazia să lucrăm cu ea pentru că este un om care sparge tiparele. – Brian Strong, purtătorul de cuvânt al Nike

Foto: bbc.com

În 2020 ea şi întreaga echipă au refuzat să iasă pe teren în timp ce era intonat imnul SUA înainte de începerea unui meci. A declarat ulterior că a fost o formă de protest faţă de uciderea Breonnei Taylor, împuşcată mortal în propria casă în timpul unei razii a poliţiei şi că imnul naţional n-ar mai trebui să fie pus la evenimentele sportive.

Arestarea din Rusia nu a fost însă prima pentru sportiva americancă. În primăvara lui 2015 a fost reţinută împreună cu logodnica ei de atunci, baschetbalista Glory Johnson, sub acuzaţia de agresiune şi tulburarea liniştii publice. Vecinii au chemat poliţia după ce au auzit scandalul dintre ele, iar la sosirea patrulei amândouă aveau răni serioase.

Bătaia nu le-a oprit totuşi planurile de nuntă, aşa că luna următoare cele 2 se căsătoreau. Autorităţile n-au fost la fel de blânde cu ele, aşa că Griner a trebuit să meargă timp de 26 de săptămâni la consiliere pentru violenţa domestică şi ambele au fost suspendate de pe teren pentru câte 7 meciuri. N-a ajutat prea mult. La o lună de la nuntă sportivele anunţau că Johnson este însărcinată cu gemeni, iar în următoarea zi Griner a cerut anularea căsătoriei susţinând că a fost minţită şi constrânsă să se mărite. Nu a primit ce a dorit, aşa că a depus cerere de divorţ, finalizat abia în vara anului următor.

Pe Charelle o cunoştea de multă vreme, însă relaţia au început-o abia în august 2018. În mai puţin de un an au decis că dragostea lor merită pecetluită, aşa că s-au şi căsătorit. De când Brittney Griner a fost arestată soţia sa a făcut mai multe petiţii pentru eliberarea ei şi speră să fie eliberată cât mai repede cu putinţă.

Citeşte şi: Un nume sinonim cu victoria: Kobe Bryant, băiatul unui fost sportiv NBA care a copilărit în Italia și a cucerit o lume întreagă prin mișcările de pe terenul de baschet. Cum a reușit Mamba? – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO