Bucureştiul… in the spotlight - LIFE.ro
Mergi la conținut

Bucureştiul… in the spotlight

Oraşul stă în acest week-end sub semnul luminilor. Chiar dacă vremea nu se arată a fi tocmai favorabilă plimbărilor la pas prin oraş, Festivalului Internaţional al Luminii – Spotlight poate fi un motiv să mai uităm de vremea asta mohorâtă.
Share this article

Oraşul stă în acest week-end sub semnul luminilor. Chiar dacă vremea nu se arată a fi tocmai favorabilă plimbărilor la pas prin oraş, Festivalului Internaţional al Luminii – Spotlight poate fi un motiv să mai uităm de vremea asta mohorâtă.

Festivalul, iniţiat de ArCUB şi aflat la cea de-a doua ediţie, propune instalaţii interactive şi spectacolele de lumini care vor „remodela” peisajul urban şi vor pune într-o lumină complet nouă locurile celebre din Capitală, aflate pe traseul dintre Biblioteca Centrală Universitară şi Piaţa Naţiunile Unite.
Practic, în fiecare seară din acest week-end, între orele 20:30 şi 23:30, Calea Victoriei se va transforma într-o expoziţie itinerantă în aer liber. Strada este închisă pentru maşini, zgomotul oraşului se estompează, iar Calea Victoriei, una dintre cele mai aglomerate artere din Bucureşti, devine o galerie de artă pentru artiştii români şi străini.
Harta completă a instalaţiilor de pe traseu o puteţi găsi aici, dar noi vă recomandăm să vedeţi câteva dintre ele.

Pentru cei mari:
Festivalul Internaţional al Luminii de la Berlin prezintă Light Carpet IRIS
Născută ca proiect universitar, această instalaţie lungă de 60 de metri îţi provoacă simţurile. Păşeşte într-o lume în care culorile se schimbă de la o secundă la alta, iar modelele proiectate pe sol redefinesc total spaţiul în care te afli.
Localizare: pe trotuar, central, în faţa MNAR. Autor: Intelligent Lighting Institute of the TU Eindhoven (Olanda)
M-Structure
Inspiraţi de ideea existenţei multiplelor dimensiuni, Mindscape Studio a creat o instalaţie prin care sugerează un nou tip de existenţă în spaţiu şi timp. Anul acesta se comemorează 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Instalaţia este un omagiu adus marelui artist şi face referire la lucrarea sa, „Coloana Infinitului”.
Localizare: Piaţa Revoluţiei, lângă Monumentul lui Iuliu Maniu. Autor: Mindscape Studio (România)
Cutiile Aram
În proiectul CUTIILE ARAM, imaginea fotografică este potenţată şi transformată prin folosirea unei tehnici de iluminare selectivă. Arcadele clădirii Rosenthal de pe Calea Victoriei ascund o surpriză. Descoperă cele cinci lightboxes iluminate selectiv, cu imagini alb-negru ce reprezintă câte o siluetă umană. Surprinzător, umbra fiecăreia dintre siluete este animată cu ajutorul LED-urilor colorate. Contrastul instalaţiei vorbeşte despre complexitatea umană, descifrabilă uneori prin umbra fiecărui individ, prin proiecţia pe care acesta o lasă în urmă.
Localizare: Calea Victoriei 26 (vizavi de Poliţia Capitalei). Autori: Dan Basu, Dan Vezentan, Cristian Rotundu, Bogdan Anghel (România)

Pentru cei mici:
Fantastic Planet este o instalaţie sub forma unui gigant gonflabil şi luminos, cu o înălţime de 12 metri. Inspirată după coproducţia franco-cehă din 1973, „Planeta fantastică”, regizată de René Lalouxm, lucrarea îşi transpune vizitatorii într-un univers suprarealist, în care pământenii sunt nevoiţi să împartă lumea cu o rasă de humanozi uriaşi.
Instalaţia se află la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”. Autor: Amanda Parer (Austria)
Festivalul Internaţional al Luminii de la Berlin prezintă The Penguin Army
Pinguinii multicolori iau oraşul cu asalt şi distrează toţi trecătorii. Dintre toţi pinguinii, Fynn şi Dana sunt cei mai comunicativi. Descoperă-i şi urmăreşte cu atenţie ce au să-ţi transmită!
Localizare: Parcul Kreţulescu, lângă Monumentul lui Corneliu Coposu. Autor: Chillout Lichtdesign (Danemarca) 
Celestial Outcome
Cum altfel ai putea redescoperi măreţia şi complexitatea universului, altfel decât urmărind un planetariu mişcător? Pe perdeaua de proiecţie translucidă vei putea admira cerul şi astrele, în totalitatea lor. Mişcarea corpurilor cereşti şi constelaţiile zodiacului nu vor mai avea niciun secret.
Localizare: Calea Victoriei 41, în faţa Magazinului Muzica. Autor: 360 Revolution (România)
3D Selfie
Ai deja o pasiune pentru selfie, dar te-ai întrebat care este nivelul următor? La Spotlight descoperi 3D Selfie, instalaţia care îţi revoluţionează contul de social media. Fă-ţi un scan 3D şi apoi descarcă cel mai inovator selfie la care te-ai putea gândi. Ce urmează? Download şi share!
Localizare: Calea Victoriei 21. Autor: iP3D (România)

Pentru întreaga familie
Video mapping Novotel
Cum ar fi ca faţada Hotelului Novotel să se transforme într-o iluzie optică? Lasă-te cucerit de elemente grafice simple şi repetitive, care iţi schimbă percepţia asupra geometriei reale a edificiului. Cu ajutorul a două midi controllere, participanţii îşi pot exprima creativitatea în timp real, producând şi modificând imaginile vizuale proiectate pe faţada clădirii. Pot modifica culorile, formele, pot crea efecte audio şi pot da mişcare diverselor elemente.
Localizare: Calea Victoriei, Hotel Novotel . Autor: Les Ateliers Nomad  (România).
Video mapping Cercul Militar sau Odă Bucuriei
Cea mai vizibilă atracţie de la Spotlight 2015 este pregătită să adune zeci de mii de trecători şi anul acesta. Proiecţia foloseşte o animaţie 3D complexă şi foloseşte fiecare element arhitectonic al clădirii pentru a da viaţă acesteia, prin culori schimbătoare şi joc de forme. Unul dintre cele mai importante repere ale oraşului este personalizat şi reinterpretat în cel mai atractiv mod posibil.
Localizare: Calea Victoriei, Cercul Militar. Autor: Mindscape Studio (România)
Hikarinoki
Este un arbore construit din materiale reciclabile de culoare verde, care te molipseşte cu bună dispoziţie. Instalaţia care a debutat în anul 2009 la Festivalul Luminilor din Lyon este iluminată în nuanţe diverse şi transformă total peisajul în care este plasată. Această instalaţie prezintă copacul ca pe o legătură între cer şi pământ, un loc de întâlnire între lumi şi un simbol al vieţii. Arborele luminos atrage toţi trecătorii şi provoacă reacţii prietenoase, fiind un ideal punct de întâlnire.
Localizare: Calea Victoriei, nr. 14, colţ cu Lipscani. Autor: Philippe Morvan (Franţa)
Lose Yourself To Music – Silent Strike
Silent Strike oferă o nouă dimensiune muzicii, punând la dispoziţia utilizatorilor o serie de melodii create sau modificate special pentru a fi trăite, dincolo de volum şi timp, în spaţiu. Păşeşte în cercurile ce reprezintă câte un instrument, suprapuse şi proiectate pe sol. Vei putea vizualiza acordurile de bass chitară, pian şi vioară.
Localizare:  Piaţa Universităţii. Autor: Silent Strike – Mind Treat Studios (România).

Mai multe informaţii despre Festivalului Internaţional al Luminii – Spotlight pe www.spotlightfestival.ro

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora