Cântăreţi italieni: viaţa artistei Laura Pausini, „regina muzicii pop” din peninsulă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cântăreţi italieni: viaţa artistei Laura Pausini, „regina muzicii pop” din peninsulă

Abia după asta Laura Pausini l-a cunoscut pe cel despre care spune şi acum, la 17 ani de când sunt împreună, că este marea ei dragoste
Share this article

Dacă ai peste 40 de ani şi auzi numele Laura Pausini e aproape imposibil să nu-ţi răsune în cap, automat, versurile melodiei ei, Strani amori. Este una dintre cele mai cunoscute cântăreţe din Italia şi una dintre cele mai iubite şi nu doar datorită muzicii sale, ci şi a naturaleţii şi simplităţii cu care şi-a trăit întreaga viaţă. Iar acum, la 48 de ani şi după 17 ani alături de iubitul cu care are un copil, se pregăteşte şi de nunta pe care a refuzat-o ani de zile.

De la recitaluri în restaurante la marile scene ale lumii

Laura Pausini a văzut lumina zilei pe 16 mai 1974, în Faenza, un mic orăşel aflat la 50 de kilometri depărtare de Bologna. Tatăl, pianist, a încurajat-o de mică să-şi urmeze pasiunea şi să cânte alături de el în barurile în care susţinea recitaluri. Iar prima performanţă publică a avut loc într-un restaurant din Bologna, chiar în ziua în care Laura a împlinit 11 ani. Tot tatăl a început să o pregătească din punct de vedere vocal, recitalurile în piano-barurile din zonă au devenit o obişnuinţă, iar în acelaşi timp Laura a intrat şi în corul bisericii.

La 13 ani a înregistrat şi primul album demo, I sogni di Laura, care conţinea 8 coveruri şi 5 piese noi şi avea ca scop popularizarea spectacolelor live ţinute alături de tatăl ei. A început să participe apoi la diverse concursuri, însă primele rezultate nu au fost deloc încurajatoare.

A fost totuşi remarcată în timpul acestora de producătorul şi compozitorul Angelo Valsiglio, care i-a propus să cânte o melodie a lui, La solitudine şi a prezentat-o managerului Marco Marati. Amândoi i-au facilitat apoi audiţii la cele mai importante case de discuri din Italia, aşa fiind adolescenta descoperită de Fabrizio Giannini, care i-a oferit primul contract pentru înregistrarea unui album.

În 1993 La solitudine a fost selectat pentru Festivalul de la Sanremo, iar tânăra de nici 19 ani a câştigat concursul, piesa devenind în scurt timp hit în Italia şi una dintre cele mai cunoscute ale ei din întreaga carieră. A urmat înregistrarea şi lansarea primului album, ce i-a purtat numele, un turneu de promovare în mai multe oraşe din peninsulă, premiul Telegatto pentru Revelaţia anului şi promovarea internaţională, La solitudine ajungând pe primele locuri în topuri din Europa, dar şi în ţări din America de Sud, precum Brazilia şi Argentina.

1994 a fost anul în care Laura Pausini s-a întors la Sanremo, de data aceasta în secţiunea artiştilor deja consacraţi, cu ceea ce avea să devină cel mai cunoscut cântec al ei, Strani amori. Nu a câştigat concursul de această dată, dar a cucerit definitiv inimile italienilor şi nu doar pe ale lor, fiind deopotrivă şi rampa de lansare pentru cel de-al doilea album de studio al artistei, Laura. A primit cel de-al doilea premiu Telegatto din carieră, de această dată pentru Cea mai bună artistă şi a înregistrat şi primul album în limba spaniolă, o decizie înţeleaptă având în vedere că a devenit cel mai bine vândut album al anului în Spania, cu peste 1 milion de copii vândute, un rezultat nemaiîntâlnit până atunci pentru un muzician care nu provenea din această ţară. Albumul a făcut furori şi în America Latină, 4 dintre single-urile de pe acesta ajungând în top 30 în Hot Latin Songs, ceea ce a determinat Billboard să o situeze pe Laura Pausini pe locul 2, după Mariah Carey, ca artista-revelaţie a anului 1994.

Cel de-al treilea album al cântăreţei, Le cose che vivi, a fost înregistrat din start în italiană şi spaniolă, aceasta devenind o practică de-a lungul întregii ei cariere. A devenit, la acel moment, şi cel mai bine vândut album al său, cu peste 3,5 milioane de copii în întreaga lume. A urmat invitaţia de a cânta de Crăciun la Vatican, apoi cea de a participa la Vina del Mar International Song Festival, cel mai vechi şi mai mare festival din America Latină şi primul turneu mondial.

Laura Pausini a continuat să scoată câte un album nou la aproximativ fiecare 2 ani, a devenit o apariţie constantă în spectacolele Pavarotti & Friends şi în ciuda faptului că primul ei album în limba engleză a fost un eşec, Italia, Spania şi America Latină au rămas zone constante de interes şi apreciere pentru muzica sa. Primul ei album Greatest Hits a devenit şi unul dintre cele mai bine vândute, cu 1,5 milioane de copii cumpărate doar în Italia şi Franţa.

Cel de-al optulea album din carieră, Resta in ascolto, lansat atât în italiană, cât şi în spaniolă, a debutat direct pe locul I în topurile din Italia, iar versiunea sa spaniolă a făcut-o pe Laura Pausini prima artistă din Italia ce a câştigat vreodată un premiu Grammy. A luat în 2005 premiul pentru Best Female Pop Vocal Album în cadrul Latin Grammy Awards şi Best Latin Pop Album la cea de-a 48-a ediţie a Premiilor Grammy. Următorul album, Io Canto, a fost şi el premiat cu Best Female Pop Vocal Album la Latin Grammy Awards şi tot în 2007 a fost prima cântăreaţă din Italia care a concertat pe celebrul stadion San Siro, din Milano, în faţa a 70.000 de spectatori.

A continuat să scoată albume cu aceeaşi regularitate, premiile au continuat să vină, dar Laura Pausini s-a implicat tot mai mult şi tot mai des şi în cauze umanitare, organizând în mod repetat concerte care să le sprijine. A strâns bani pentru victimele cutremurului din 2009, din L`Aquila, când peste 300 de oameni au fost ucişi, 1.500 au fost răniţi şi peste 10.000 de locuinţe au fost avariate, dar şi pentru cele ale cutremurelor din 2012, din nordul Italiei. S-a implicat în campanii menite să promoveze emanciparea fetelor şi femeilor, şi a susţinut concerte ale căror încasări au mers în sprijinul femeilor, victime ale violenţei domestice.

În 2014 a devenit antrenor la Vocea Mexicului, apoi, vreme de 3 ani, a fost antrenor la aceeaşi emisiune, dar în Spania. A avut apoi propria emisiune la Rai 1 şi a devenit în 2016 prima cântăreaţă italiancă ce a avut un turneu susţinut pe marile stadioane din peninsulă. A continuat să jurizeze sau să antreneze tineri artişti în diverse emisiuni de profil, în Europa şi în America Latină, iar în 2020 a câştigat Globul de Aur, apoi a fost nominalizată la Oscar pentru Cel mai bun cântec original cu Io si (Seen), coloana sonoră pentru filmul cu Sophia Loren în rol principal, The Life Ahead.

Laura Pausini, iubirile, trădările şi marea dragoste

Versurile celor mai celebre melodii ale Laurei Pausini, despre dragoste, suferinţă sau singurătate nu au fost întâmplătoare. Artista le-a trăit pe toate. Avea 21 de ani când a părăsit localitatea natală pentru Milano, unde s-a mutat cu cel ce avea să-i devină manager şi logodnic, Alfredo Cerruti jr. Au fost împreună ani de zile şi credea că lucrurile sunt aşa cum ar trebui să fie, până într-o zi, când a ajuns acasă mai devreme decât era stabilit. Voia să-i facă o surpriză, dar a avut parte ea de una, găsindu-şi iuibitul în pat cu o femeie.

A picat cerul pe mine. A murit ceva în mine atunci şi am pierdut o parte din latura mea blândă. Pentru mine a fost o ruptură foarte dură, atât sentimentală, cât şi profesională. O durere sfâşietoare care m-a destabilizat complet. (…) La început nici nu puteam şi nici nu-mi doream să-mi revin, sincer. Până când m-am luat de gât cu durerea şi am mers la psiholog, ca să mă repun pe picioare.

A început apoi o nouă relaţie, cu Gabriele Parisi, devenit şi el managerul artistei, însă după 2 ani cei doi şi-au spus adio. Abia după asta Laura Pausini l-a cunoscut pe cel despre care spune şi acum, la 17 ani de când sunt împreună, că este marea ei dragoste. Pe Paolo Carta l-a întâlnit la Paris, după un concert, dar multă vreme a fost reticentă în ceea ce priveşte povestea amoroasă dintre ei. Paolo era în proces de divorţ şi avea 3 copii deja.

Mi-a luat mult să accept această iubire, dar sentimentele au fost mai puternice decât mine, decât raţiunea. El mi-a schimbat viaţa şi a fost primul bărbat care mi-a spus că sunt frumoasă.

La începutul lui 2013 a venit pe lume fetiţa lor, Paola şi deşi Paolo a cerut-o în căsătorie pe artistă încă dinainte să afle că este însărcinată, ea a refuzat multă vreme spunând că nu are nevoie de acte ca să ştie că au o iubire puternică şi sigură. Lucrurile s-au mai schimbat însă în ultimii ani şi cei 2 s-au apucat şi de planuri de nuntă. Amânată din cauza pandemiei, ceremonia ar putea avea loc chiar anul acesta, însă cântăreaţa a evitat până acum să dezvăluie prea multe despre acest moment.

Citeşte şi: Mariah Carey, artista care a doborât record după record, dar a cărei viaţă a fost marcată de tramele şi abuzurile din copilărie, de boala psihică diagnosticată târziu şi de soţul care a sprijinit-o să găsească succesul, dar a ţinut-o sub control ani la rând – LIFE.ro

Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora